IDROTT ÄR FÖR ALLA

Nedanstående är en kampanj som sjösattes under hösten 2020.

Det du ser i Elitseriens kommunikation är svar. Svar på nedsättande kommentarer kopplade till kvinnligt idrottande. Spelarna i varje lag har själva berättat saker de fått höra. Det har sedan omvandlats till positiva motreaktioner. Till exempel har ”man kan tro att du är en kille med din vinnarskalle” blivit ”min vinnarskalle har ingenting med kön att göra”, medan ”damidrott är ingen riktig idrott” blivit ”damidrott är idrott”.

Med det vill vi säga att det räcker. Stopp. Det här är inte okej. Alla har rätt att utöva sin idrott. På samma villkor, på samma plan. Stötta kampanjen genom att följa Elitserien Dam här på elitserien.se.

KS BANDY

“Det finns exempel på klubbar som har lagt ner damverksamheten för att satsa på herrarna. Det är inte okej att sådant sker. Det är en självklarhet att det ska vara jämställt”
Erica Johnson

MÖLNDAL BANDY

“Det finns de som ifrågasätter hur jag kan hålla på med bandy när jag inte får någonting för det, ekonomiskt. Det är inte roligt att höra, för det är en så stor del av mig. Jag spelar för att det är otrolig rolig sport och för gemenskapen i laget. Det är självklart att vi förtjänar mer respekt än vad vi får idag”
Ellen Ahrnberg

SANDVIKENS AIK

“Det här är vår sport. Vi lägger ner vårt liv i det här och det vill vi visa upp. Folk måste förstå att vi satsar på vår idrott precis som vilka andra som helst och vi offrar mycket för det, trots att vi inte har samma förutsättningar. Det är en fråga om respekt”
Michelle Löfblad

SKIRÖ AIK

“Det har blivit mer jämlikt, men det är fortfarande inte nära 100 procent. Vi måste se till att både dam och herr får samma förutsättningar att synas och lyckas i takt med att samhället utvecklas”
Elin Karlsson

SKUTSKÄRS IF

”Det här problemet är långt mer utbrett än bara några damspelare i ett enskilt bandylag. Alla som genom sitt kön utmanar normen inom sin idrott blir någon gång utsatta för kränkningar, tyvärr. Genom att få fler att berätta om sina upplevelser hoppas vi kunna starta en dialog”
Ebba Fridlund

VILLA LIDKÖPING

“Bandyn är en jätterolig sport som verkligen är för ALLA. Alla barn tycker väl att det är roligt att åka skridskor och vi kan ge alla en chans så kan de verkligen få uppleva hur roligt det är”
Tilda Ström

VÄSTERÅS SK

“Det här är viktiga frågor att lyfta, inte bara för dambandyn, utan för damidrotten. Det kan gynna oss som är inne i det nu, men framförallt framtida generationer”
Malin Persson

FÖRLAGAN: SKUTSKÄRS MATCHTRÖJA

Den 12:e november 2020 lanserade Skutskärs IF tillsammans med Grit Sportswear sin nya matchtröja, som snabbt spred sig över landet. Skutskär, som gått till tre raka SM-finaler, hade format linjerna på sin nya matchtröja av svar på nedsättande kommentarer kopplat till kvinnligt idrottande. Med Skutskärs hjälp har vi nu breddat kampanjen och lyfter ett budskap som hela Elitserien står bakom: att idrott är för alla.

FÖLJ ELITSERIEN

Följ de senaste händelserna från Elitserien här på elitserien.se. Missa inte heller de utvalda matcherna i Elitserien Dam på Sportbladet Play och Bandypuls samt egna sändningar på Bandyplay:

Sportbladet Play

12/12: Mölndal Bandy – AIK
15/12: Skutskärs IF – Sandvikens AIK
26/12: Sandvikens AIK – Skutskärs IF
30/12: Sandvikens AIK – AIK

Bandypuls

26/12: Västerås SK–Villa Lidköping

Bandyplay

15/12: Villa Lidköping – KS Bandy

 

Elitserien Herr visas också på Sportbladet Play.