SVENSK ELITBANDYS OCH CLOCKWORKS HÅLLBARHETSARBETE
Under vintern 2022 blev Clockwork ny hållbarhetspartner till Svensk Elitbandy och klubbarnas arbete med att, främst, öka jämlikheten. Ett arbete som belyses med en årlig jämlikhetsomgång.
LÄS MER OM ARBETET I PRESSMEDDELANDET FRÅN LANSERINGEN I FEBRUARI 2022 >>
Svensk Elitbandy presenterar: Jämlikhetsomgången 2022/23
För andra året i rad kommer Jämlikhetsomgången att spelas i Elitserien Dam & Herr. Omgångarna spelas den 16, 17 respektive den 20 december.
Svensk Elitbandy består idag av Elitserien Dam och Elitserien Herr och nu vill ligan belysa en viktig fråga som berör samhället, idrottsrörelsen och vår egen sport.
Det globala målet 10 betyder följande för Svensk Elitbandy:
Minska ojämlikheten inom Elitserien Dam & Herr, inte minst för våra ungdomar ute i klubbarna, och ge fler möjlighet få prova på bandy. Ekonomiska klyftor kan innebära ökad fattigdom för både individen och familjen och därmed även hindra klubbarnas utveckling. I och med detta så kan möjligheten till idrottsutövande minska och så även inom bandyn.
Vi vill verka för att tillgången till resurser samt möjligheten att delta i och utöva bandy inom klubbar förenklas och blir mer lättillgänglig. De ökade ekonomiska klyftorna gör att familjer kan tänkas välja bort idrotten och därmed en god social plattform som även bidrar till god hälsa och personlig utveckling.
Med jämlikhetsomgången vill vi belysa att mer och fler resurser behöver skapas och samtidigt skapa förståelse hos de intressegrupper som finns runt våra klubbar. De ekonomiska bidragen tillfaller de lokala klubbarna för dem att nyttja på bästa sätt kopplat till barn- och ungdomsrelaterade aktiviteter på och utanför isarna.
Nedan följer några exempel på vad pengarna från Jämlikhetsomgången 2021/22 har använts till:
Broberg/Söderhamn Bandy: Broberg/Söderhamn har fortsatt utveckla sitt bandyfritids och efter pandemin har fokus varit på att få tillbaka alla de 450 barn som var med före pandemin. Man kommer fortsatt att jobba för att skapa fler resurser via bland annat jämlikhetsomgången säkerställa den här verksamheten och jobba för att inom någon säsong nå 600 barn.
IFK Motala: IFK Motala anordnar hela säsongen bandyfritids. Där bjuder man in kommunens alla fritids att åka skridskor under en eftermiddag vardera.
IFK Vänersborg: Frida Bandycup arrangerades första gången säsongen 2016/2017. Det är en cup för tjejer upp till 12 år. Nu är det världens största bandycup för tjejer och senaste året deltog 28 lag och ca 350 spelare. Vi har, och kommer att fortsätta utveckla, Frida framöver för att stärka positionen och utveckla cupen över tid.
Villa Lidköping BK: Villa/Lidköping jobbar vidare med att ge fler spelare chansen att prova på bandy och skridskor. Via insatser från jämlikhetsomgången skapas mer och fler resurser till Villas ungdomskonto där individer, familjer eller lag kan söka stöd till träningsavgift, utrustning som krävs för träning och spel, avgift för deltagande i cuper eller läger beslutade av föreningen samt medverkan i föreningens sommarbandyskola.
Västerås SK: VSK valde att ge alla möjlighet till att prova på bandy och framför allt åka skridskor, röra sig och träffa kompisar. Bidragen och insatserna från bland annat Jämlikhetsomgången ledde till gratis bandyskola och utfallet blev att 50 nya barn provade på bandy vid första tillfället.
Läs mer om olika klubbars insatser i Elitseriens samhällsrapport 2022 >>