Rutqvists finalkänsla – “Det kan ändra matchbilden snabbt”

En lång säsong närmar sig sin kulmen och på lördag gör Villa Lidköping BK och AIK Bandy upp om SM-guldet på damsidan. En final som den tidigare landslagskaptenen Frida Rutqvist har höga förhoppningar på.

Den gångna helgen avgjordes semifinalerna i damernas SM-slutspel och det blev tillslut förhandsfavoriterna som fick fira. Seriesegrande Villa Lidköping vann planenligt och bekvämt mot Skutskär i två raka matcher och tabelltvåan AIK lyckades avstyra fjolårsfinalisterna Västerås SK över lika många matcher. Resultat som kom tämligen väntat för den tidigare landslagsstjärnan Frida Rutqvist.

– Jag tycker att Villa höll ihop det som de skulle. Skutskär kämpade på bra defensivt, men det är svårt att stoppa Villa, så det var väl ingenting att diskutera. AIK-matchen stod och vägde ganska länge, tycker jag. VSK försökte ju, men AIK stod emot bra defensivt. De hade en väldigt tydlig matchplan med sin defensiv och sedan att straffa Västerås genom att gå igenom första styrningen, säger Rutqvist och fortsätter:

– Det var lite som jag sa, att den där första matchen skulle bli väldigt avgörande. Även om man aldrig vill erkänna det själv som spelare så blir det ju uppförsbacke för VSK när de förlorar första matchen hemma. De skulle aldrig erkänna det, men sättet den där matchen avgörs på (där VSK kvitterade sent under ordinarie tid för att sedan falla i förlängningen reds. anm.) tar mycket energi. Jag tycker att man har hört det på hur de snackade efteråt också. Tillslut tycker jag ändå att de faller med flaggan i topp efter att ha gjort det bästa av en lite tuffare säsong och hade de vunnit hemmamatchen så tror jag inte att AIK hade lyckats vinna två raka.

För första gången någonsin ska nu istället Villa Lidköping och AIK mötas i en SM-final på damsidan och det efter en säsong där just de två lagen kanske stått för det mest omtalade mötet i grundserien. 

Det var den 29 januari som de regerande mästarinnorna reste till Gubbängens Skridsko- och Bandyhall med förhoppningen att förlänga sin otroliga segersvit på 39 matcher, men väl där ville AIK annorlunda. Dittills oslagbara Villa sprang rakt in i ett defensivt disciplinerat och effektivt AIK, som tillslut vann med 5-4 och blev första lag på nästan två år att besegra västgötskorna. Ett resultat som dock inte bör oroa Villa inför lördagens final, menar Frida Rutqvist.

– Nej, jag tror inte att det finns någon direkt oro. Det är klart att det finns i huvudet att de har förlorat mot AIK i år, men det är ju ett tag sedan. De har haft gott om tid att analysera vad det var som gick fel då och jag tror snarare att det finns en revanschlust hos Villa att visa att de kan göra det bättre. Samtidigt tänker ju AIK tvärtom, att Villa är det lag som varit bäst under hela säsongen så det är klart att de vill slå dem igen. Man väljer ju i ett sånt här läge att jobba mycket med det mentala och att fokusera på de saker som är vinnande för ens eget lag, säger hon.

Trots Villas dominans på damsidan under de senaste knappa två åren har AIK mestadels hållit jämna steg med de blåklädda i lagens möten och en stor fråga inför finalen är huruvida “Gnaget” är en motståndare som passar Villa, relativt sett, mindre bra eller om förlusten i januari bara var en plump i protokollet. Oavsett vad så anser Frida Rutqvist att det är två lag som verkligen har förtjänat sin plats i finalen på lördag.

– AIK kom ändå tvåa i serien och har slagit Villa, så även om till exempel Västerås har gjort en bra säsong så är väl AIK det lag som ska vara i final. Sedan är det ju så att om du ska vinna SM-guld så ska du kunna vinna mot alla lag och det har båda de här lagen gjort. Så jag landar nog mest i att det ska bli intressant att se hur lagen agerar taktiskt. Hur mycket håller de kvar vid sitt egna spel kontra hur mycket anpassar man sig. Nu är det trots allt en SM-final med publik, utomhus och det ser ut att kunna bli sju, åtta plusgrader och sol, säger hon.

Ja, de yttre förutsättningarna blir, som så ofta, högaktuella inför SM-finalen och när matchtiden är satt till 11.30 och väderprognosen säger elva grader och sol så finns det utmaningar att vänta.

– Hur mycket vågar man planera för att man ska kunna spela ut hela sitt ordinarie register. Risken är ju överhängande att det kommer att bli geggigt nere i hörnen och att isen inte håller i 90 minuter. Hur tänker tränarna att de ska hantera matchen om isen inte är spelbar? Eller snarare, hur spelar vi vårt spel så mycket som möjligt trots förutsättningarna? Det här är inget nytt för dem. De är bandyspelare och förutsättningarna ändras hela tiden, framförallt utomhus. Finalen spelas i Uppsala tredje helgen i mars. Det är ingen nyhet för någon, säger Rutqvist.

Den största sportsliga nyckeln i matchen menar Frida ligger i att AIK sätter sin defensiv. Hur bra de lyckas med det kan komma att vara direkt avgörande för hela finalen.

– Jag tror att AIK:s defensiv kommer vara väldigt viktig. Får de den att sitta, samtidigt som de får till sitt kontringsspel offensivt, så har de väldigt många duktiga offensiva spelare och kan på så sätt verkligen störa Villa. Om Villa däremot får spela ostört och AIK bara backar hem utan att få energi genom att, till exempel, vinna andrabollar och gå till anfall… Ja, då kan det nog lätt bli så att Villa bara tuggar på.

– Jag tror, till en början, att det kommer vara en matchbild där Villa styr ganska mycket av spelet, men jag tror absolut att det kan komma att ändras under matchens gång. Till viss del beror det givetvis på väder, vind och inte minst mål. Hur agerar exempelvis AIK om de hamnar i ett underläge och måste gå lite mer framåt? Det kan bli väldigt intressant att se.

In I finalen är nyckelspelarna många i båda lagen och slutsatsen blir snarare att det finns vissa nyckelroller och nyckelpositioner som är gemensamma.

– Målvakterna är självklara nyckelspelare i båda lagen. Både “Pillan” (Pernilla Elardt-Östh, Villa) och Ellen (Ahrnberg, AIK) är viktiga med det lugn de sprider. De behöver visa vart skåpet ska stå från start för att skänka sina lag den välbehövliga tryggheten, säger VM-guldkaptenen från Oslo 2020 och fortsätter:

– Pådrivarna, Linnea Larsson och Agnes Ögren, kommer vara väldigt viktiga för sina respektive lag och sedan givetvis även spetsspelarna. Tilda Ström, Matilda Svenler och systrarna Friman i Villa och Olga Rodionova och Kristina Mashinskaya i AIK. Det är svårt att plocka ut någon rakt av, utan varje lagdel kommer ha sin egen viktiga roll.

På temat nyckelspelare spinner Frida dock vidare in på resonemanget inför semifinalserierna, där hon förklarade vikten av landslagshalven Sanna Gustafsson i de stunder då Villa Lidköping tvingas spela ett längre spel på grund av att isen är i sämre skick. På lördag kan frågan aktualiseras igen, men är det ett vapen som bara Villa har eller har AIK spelare som kan göra samma typ av jobb?

– Ja, alltså både Emma Nilsson och Karina Lipanova kan ju slå, men AIK har det inte lika naturligt i sitt grundspel. De har i alla fall inte visat det under säsongen hittills. De spelar också på varsin backplats, så de skulle kunna lyfta i flera olika ytor. Sanna är ju otroligt viktig för Villa där, men jag vet inte med AIK. De har duktiga spelare som både kan lyfta och ta ner, men de har inte visat så mycket av det i år.

En nyckelfaktor som AIK dock har på sitt pluskonto in i finalen, åtminstone sett till form, är hörnskyttet. Lagen var tämligen jämna i den statistiken i grundserien och det må vara hänt att slutspelet är för kort för att dra rimliga slutsatser, men i semifinalspelet hade “Gnaget” 19 procent på sina hörnor. Villas motsvarighet? Noll.

– De har fått bra utdelning på fasta situationer, AIK. De smäller in två hörnor direkt i första semifinalen och har ju några riktigt bra skyttar från båda håll. Det är ju den där typen av x-faktor som kan ändra en matchbild väldigt snabbt. Även om du inte skapar så mycket målchanser så vet både du och motståndarna att en hörna kan räcka för att du ska leda matchen, vilket kan leda till att du kan spela vidare med ett annat lugn. Det är absolut ett vapen AIK har, säger Frida Rutqvist.

Till syvende och sist landar dock den tidigare AIK-spelaren att det inte är hennes gamla klubb som är favoriter in i SM-finalen.

– Det går inte att säga annat än att Villa är favoriter. De har förlorat en match under hela säsongen, så det är klart att de är favoriter, men det går aldrig att räkna bort AIK. Det är det som är charmen med bandy, tycker jag. Att vi spelar en match och inte en hel serie. Så jag landar nog i att det är 60-40 i fördel till Villa på förhand, men AIK har självförtroende efter segern senast mot dem. Det ska hur som helst bli en väldigt spännande match att se, säger Rutqvist.

Damernas SM-final spelas på Studenternas IP i Uppsala på lördag, 19 mars, klockan 11.30.

Köp dina biljetter till finalen här >>

Inte möjlighet att vara på plats? Se matchen på SVT Play >>

Foto: Romus Ramström

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se