Rutqvist: “En förlust kan alltid vara positiv”

Damernas SM-slutspel går under torsdagen in i sin näst sista fas, semifinalerna, och vår expert Frida Rutqvist har tankarna klara inför de högintressanta drabbningarna.

Det blev bitvis dramatik på hög nivå när damernas SM-kvartsfinaler avgjordes den gångna helgen. Västerås SK vann visserligen tämligen planenligt mot ett frenetiskt kämpande Skirö AIK, men i den andra drabbningen skrällde tabellsexan Skutskärs IF och slog ut rivalerna Sandvikens AIK tack vare bortamålsregeln.

– Det var verkligen spännande kvartsfinaler. Det var avgörande för Skirö att lyckas vinna på hemmaplan och även om de inte gjorde det så var det ju tydligt resultatmässigt att det var mycket jämnare i Vetlanda än i Västerås, där VSK körde över dem. Men Skirö stod upp bra överlag, säger den flerfaldiga SM-guldvinnaren Frida Rutqvist och fortsätter:

– Den andra matchen var ju verkligen spännande. Jag tycker ju att det är lite kul när underdogs kan skrälla sådär. Jag pratade med någon i Skutskär efter matchen och de var väldigt lyckliga över vad de lyckats med.

Nu väntar semifinaler och då faktiskt identiska semifinaler som de två senaste åren. Detta då Villa Lidköping ställs mot Skutskär och AIK ställs mot Västerås. Semifinaler som spelas bäst av tre och som inleds under torsdagskvällen.

“De som vinner där går till final”

Efter en planenligt kvartsfinalseger väntar nu tuffare motstånd för fjolårsfinalisterna i grönvitt, men självförtroendet tycks det inte vara något fel på hos VSK.

– Jag tror att de kommer in med en bra känsla. Det var väl kanske lite onödigt av Charlotte (Selbekk reds. anm.) att gå ut och säga att de såg kvartsfinalen som träning. En kvartsfinal är ändå en kvartsfinal och det mot ett bra motstånd, men jag tror att VSK går ur de här matcherna mot Skirö med en bra känsla. De gjorde mycket mål och jag tror att de känner att de är igång, säger Frida Rutqvist.

Den tidigare landslagskaptenen menar även att det kan vara en fördel för västmanländskorna att de har spelat två kvartsfinaler, till skillnad från AIK som har varit matchledig i en och en halv vecka.

– Jag vet hur det var när jag spelade och då tyckte jag ibland att det var skönt att spela kvartsfinal. Då är du liksom redan inne i slutspelet och slipper ha den där veckans uppehåll. Det kan absolut vara en fördel att inte ha behövt vänta en vecka, så jag tror att VSK går in med en bra känsla och även en bra känsla utifrån att de slog AIK senast de möttes i serien, säger hon.

Ja, och det är inte enda gången det har blivit grönvit seger mot “Gnaget”. Faktum är att VSK vunnit båda de två senaste säsongernas semifinalserier lagen emellan och bara förlorat en match mot AIK i Elitserien sedan januari 2019.

– Det är ju någonting som VSK har med sig. De vet om att de har vunnit de här matcherna tidigare, men samtidigt tycker jag att AIK är starkare i år än förra året. De är dem enda som har slagit Villa i år och de vann den matchen mot VSK i år som de behövde för att bli tvåa i tabellen. Senast de möttes vann Västerås, och det övertygande, men det kan också ha varit så att AIK inte såg den matchen som absolut nödvändig att vinna, säger 33-åringen.

– De visste att de kunde spara lite på krutet till slutspelet, för någonstans visste båda lagen att de skulle få mötas i en semifinal. Det har varit ganska tydligt länge och allt annat hade varit väldigt förvånande. Det kan ha funnits lite tjuv- och rackarspel i det där också, men nu kommer det två lag som är jäkligt taggade och som verkligen tror på sin egen spelidé. Båda lagen ser sig själva som finallag.

Till den här säsongen har AIK, under ledning av nye tränaren Esa Määttä, konsekvent tagit steg framåt och Frida Rutqvist, som under många år spelat i laget, ser framförallt skillnader när det gäller defensiv och struktur.

– De verkar ha fått ihop gruppen på ett bra sätt. Under de senaste åren har AIK haft en väldigt stor spelaromsättning, men till i år fick man behålla många spelare och under Esa har de fått ihop ett spel som passar dem. Jag tycker bland annat att man använder de ryska spelarna mer på rätt sätt. De vill gå mycket och är väldigt offensiva, men där har de hittat mixen mellan att ha ett lugn i laget och bygga ett spel samtidigt som de går ordentligt när rätt läge ges.

– Det jag ser av AIK är trots allt att det finns ännu mer att ta av. Jag tror inte att de har gjort sin bästa match ännu. De har lagt väldigt stort fokus på att defensiven ska sitta och de har kunnat göra det eftersom de vet att de har så pass skickliga offensiva spelare att de vet att de alltid gör mål framåt. De spelar på många spelare, med hög fart och framförallt på rätt spelare som kommer med fart, vilket gör att de kan komma till bra avslut.

En titt i Elitseriens poängliga visar att AIK, trots den fina andraplatsen i tabellen, “bara” har Kristina Mashinskaya på topp tio i poängligan och laget gjorde faktiskt hela 26 mål färre än Västerås i grundserien. Mer defensiva spelare som stuckit ut under säsongen är det däremot gott om enligt Frida Rutqvist.

– Jag tycker att Vilma Josefsson har haft en väldigt fin säsong. Hon tar ett väldigt stort defensivt arbete och är en pådrivare. Jag tycker Tora Uebel gör det jättebra på sin halvposition och så har du Linnea Larsson som driver det på mitten. Är Linnea bra så är AIK bra. De tre är de mest drivande och viktigast för att det ska fungera för AIK.

Med potentiellt tre glödheta möten på bara fyra dagar och en dyrbar finalplats i potten så väntar sig inte den tidigare landslagsförsvararen att semifinalerna nödvändigtvis kommer att präglas av skönspel. Kampen kommer att stå i centrum samtidigt som viljan att vinna just nu kanske är ännu större än vanligt för några av spelarna, nämligen de ryska.

– Jag tänker att det blir mycket kamp. Det finns jättemycket finess och duktiga spelare, men jag tror att de framförallt kommer att spela med hjärtat. Sedan har Västerås en ryska (Galina Mikhaylova) och AIK fem (Kristina Mashinskaya, Olga Rodionova, Olga Bogdanova och Diana och Karina Lipanova) som inte kommer få spela VM i år. Det innebär att SM-guldet är det de spelar för den här säsongen. Det blir väldigt speciellt och jag vet hur mycket de ryska spelarna i AIK längtar efter att få vinna det där guldet, säger Rutqvist.

Stor längtan i AIK, men sett till nuvarande trupper är det fördel Västerås när det gäller erfarenhet och rutin från att ha gått hela vägen i slutspel tidigare.

– Ja, det är det. Som grupp tycker jag det. Det är klart att det finns vinnande spelare i AIK, där framförallt Linnea Larsson kanske bär den gamla AIK-fanan, men som grupp är det fördel VSK där. Även om de har tappat viktiga spelare de senaste åren så har de fortfarande kvar den stora stommen. Stjärnor som Malin Persson och Matilda Plan må ha slutat, men till mångt och mycket är det ju samma VSK-spelare som står i ännu ett slutspel och vet hur de ska hantera känslorna och de känner varandra otroligt väl. De har gjort det här i flera år tillsammans, säger Frida.

Allt sammantaget då? Vilka drar det längsta strået och tar sig till SM-final?

– Det är 50/50, skrattar Rutqvist.

– Nej, det är skitsvårt. AIK:s hemmafördel är viktig, men framförallt har de ett bra lag tack vare väldigt många individualister. Lyckas de hålla sig till det de har bestämt så tror jag att AIK vinner, medan VSK är ett otroligt bra kollektiv som har bra minnen från den här situationen tidigare år och det talar för dem. Jag håller AIK som lite större favoriter, men det är inte mer än 52/48. 

– Det viktigaste kommer att bli första matchen, den i Västerås. Det lag som vinner den matchen kommer gå till final. Vinner VSK den så har de fått det där lilla flytet med sig för att bara kunna köra på. Då har de två matcher på sig att avgöra och det tror jag de löser. Vinner AIK å andra sidan så är de alldeles för starka för att förlora två hemmamatcher. Den matchen kommer bli väldigt avgörande.

“Då kunde de straffa Villa”

Den andra semifinalen är även den en repris på de två senaste säsongernas dito, men till skillnad från mötet mellan Västerås och AIK står det här 1-1 i semifinalsegrar på senare år. Förutsättningarna ser dock tämligen annorlunda ut i år. Detta då Skutskär med näbbar och klor precis lyckades kravla sig till slutspel och där först och främst var i det närmaste uträknade på förhand mot rivalerna Sandviken. De gröngula lyckades dock prestera bäst när det gällde som mest och tog sig tillslut till semifinal tack vare bortamålsregeln.

– Det är absolut en skräll att Skutskär gick vidare. Sandviken hade satsat inför den här säsongen, tagit in många duktiga spelare, inte minst från Skutskär, och dessutom vunnit alla matcher under säsongen mot Skutskär. SAIK vinner också den första kvartsfinalen, på bortaplan, och har matchboll, så det är klart att det var en missräkning för deras del. De hade förväntat sig att gå längre och det tycker jag nog också att de borde ha gjort, säger Frida Rutqvist.

– Det som avgjorde för Skutskär tror jag var kollektivet. De slet för varandra och lade mer eller mindre allt på ett kort. De hade ingenting att förlora in i returmötet på Jernvallen och från medias sida har de varit så gott som uträknade. Sandviken tog mer än dubbelt så många poäng som Skutskär under grundserien, men det visar också hur ett starkt kollektiv, att hålla sig till en matchplan och att vara bäst när det gäller är det det handlar om.

En fin skalp för svenska mästarinnorna från 2018, men att det ska bära längre än till semifinal är det inte många, om ens någon, som tror. På andra sidan i semifinalen står nämligen de regerande svenska mästarinnorna från Lidköping. Ett lag som endast har förlorat en tävlingsmatch sedan just Skutskär slog ut västgötarna i semifinalen våren 2020.

– Ja, nu tror jag att det tar stopp för Skutskär. Det första intressanta är ju om den första matchen ens kommer att spelas på Skutskärs IP, för det har den ju inte gjorts någon av de tidigare två åren.  Vart och när matchen spelas tycks man aldrig kunna räkna med, men jag tror absolut att de kommer att ge Villa en kamp rent fysiskt i hemmamatchen. De kommer slita ihjäl sig, men jag tror inte att det räcker. Villa är helt enkelt för bra, säger Rutqvist, som var med och spelade SM-final mot Skutskär 2018.

Inte heller i det scenariot att Skutskär skulle kunna få hjälp av dåliga förhållanden utomhus och vinna hemmamatchen ser Frida att Villa skulle kunna bli skakade inför de, i så fall, två stundande hemmamatcherna.

– Nej, jag tror inte det. Det är en av många saker som imponerar med Villa, att de bara verkar kunna tugga på oavsett om de har förlorat eller om de borde vara lite nervösa. Nu har den här gruppen blivit rutinerad, men även tidigare år så tycker jag att de har varit väldigt bra mentalt. Det får man inte glömma. Det är fantastiska bandyspelare, men de är också väldigt mentalt starka.

– Skulle det vara så på IP att det är skitigt väder, studsar, att Skutskär sätter sin defensiv och är kliniska i sina avslut så skulle de kunna skaka Villa lite i den matchen, men oavsett det så förlorar Villa aldrig de två kommande matcherna på hemmaplan. Jag tror inte det, men det är klart att det hade varit coolt om de överraskade på mig igen.

Villa Lidköping kom in i säsongen efter att ha gått obesegrade hela vägen till det historiska första SM-guldet förra säsongen och förväntningarna var astronomiskt högt ställda på laget inför i år. Pressen till trots så vann laget Svenska Cupen och förlorade bara en match, mot AIK, under hela grundserien. Planenligt superbra, helt enkelt.

– Villa har en så otroligt hög lägsta nivå. Det som sticker ut mest med dem är väl snarare att de orkar hålla ett så högt tempo genom att de spelar på så många spelare och på så sätt maler ner sina motståndare. De hade inte förlorat på hur många matcher som helst och det är klart att, förr eller senare, kommer det en förlust. Det är klart att de har haft matcher där de är bättre och sämre, men en förlust kan alltid vara positiv. I vissa fall kan det vara en väckarklocka att man inte är varken odödlig eller ostoppbar, konstaterar Tranås-produkten Rutqvist.

– En får ju imponeras av att de har hållit den där streaken och det fokuset som de har gjort under hela säsongen. De har helt klart varit det lag som har varit jämnast, men jag tror absolut att de har haft egna dippar och matcher där det inte har fungerat lika bra som de förväntat sig. Matchen mot AIK var ett bevis på det. De kunde straffa Villa när de fick sin defensiv att sitta.

Huruvida Skutskär kan lyckas med detsamma och om Västerås eller AIK lyckas vinna den där så avgörande första semifinalen ser ni på Sportbladet Play under torsdagskvällen.

Se semifinalerna här >>

Så spelas damernas SM-slutspel >>

Foto: Team Sören/Fabbe

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se