Westh inför unika annandagen – ”Kommer kännas väldigt konstigt”

Efter att själv ha spelat ikoniska annandagsmatcher inför storpublik i 25 år så står nu Bollnäs-ikonen Andreas Westh inför livets kanske märkligaste annandagsupplevelse.

Traditionens makt är stark och en annandag jul utan bandy tycks många svenskar aldrig riktigt kunna acceptera. Publikfesterna ger eko över hela landet och rivaliteter mellan klubbar står i zenit. Den är säsongen är dock allt annorlunda. Den publiklösa corona-säsongen gräver inte bara hål i klubbars plånböcker. Den agerar även betongmur mellan bandyälskare och deras läktare.

Det kommer att bli en unik och märklig annandagsupplevelse 2020 för alla och envar därute, men kanske är det ändå lite extra märkligt för en annandagsräv som Andreas Westh. Bollnäs-ikonen avslutade en mer än 25 år lång spelarkarriär efter förra säsongen och ska nu inte bara uppleva sitt första annandagsbandy från tränarbänken, utan även ett första annandagsderby utan publik.

– Annandagen är ju alltid speciell. Det är bandyns högtid får man ju säga. Jag har många minnen från de här matcherna och jag kommer väl alltid att prata om annandagsmatcher mot Edsbyn, men det är klart att det blir väldigt annorlunda i år. En annan annandag, säger Westh till elitserien.se.

– Det är jättesvårt att ta på det just nu. Vi vet bara att det är match och att det kommer att vara tomma läktare. Sedan blir det lite speciellt att det är en dagsmatch också. Kvällsmatcherna är någonting annat, när det blir mörkt. Nu kommer det vara ljust och det kommer kännas väldigt konstigt.

Spelarkarriärens avslut till trots så var det nog få som blev chockade när 43-åringen gjorde comeback i början av december, om än att det var en tillfällig sådan. Själv menar han dock att den upplevelsen gav honom ännu en dimension av hur mycket publiken saknas på bandyläktarna just nu.

– Jag hoppade in och spelade en match och då kände jag ännu mer att “det här var väldigt konstigt”. När man spelade var det väldigt uppenbart att det var helt tomt. Väldigt mycket av sporten försvinner när vi inte har publik. Så är det ju med all idrott. Det är nästan roligare att titta på en Division 6-match i fotboll på plats än att titta på en Premier League-match som inte har någon publik. Kvaliteten spelar inte så stor roll. Det handlar mer om en upplevelse och när publiken är borta försvinner en stor del av tjusningen med allting, säger den flerfaldige VM-guldmedaljören.

Att laget och klubben fortfarande får stort stöd från sina supportrar, även om de inte kan vara på plats på matcherna, är dock någonting som Andreas Westh säger sig märka av tydligt.

– Vi har verkligen märkt av stödet. Vi har alltid en bra publik här hemma och en bra klack som håller låda. Vi är vana att få en extra boost och extra energi så att vi kan prestera lite till. Sävstaås är en mytomspunnen arena där det brukar vara drag på läktarna och bortalagen brukar också känna av det. Att det inte har funnits i år har vi verkligen märkt av, säger han.

Inkastade benproteser och kalkoner

Minnena från spelarkarriärens många annandagsderbyn är otaliga för försvarsgiganten och den absoluta majoriteten av dessa har också utspelat sig mot ärkerivalerna Edsbyns IF, men faktum är att Wesths egen annandagskarriär började mot annat hälsingemotstånd.

– Ja, jag minns mitt första annandagsderby. Jag tror det var mot Broberg i dåvarande Division 1, nuvarande Bandyallsvenskan. Ett toppmöte mellan Bollnäs och Broberg. Jag tror att vi var etta och de tvåa i serien inför den matchen och det var väl kanske 4 000 personer på läktarna. Det var galet, berättar han.

– Sedan finns det ju många minnen från matcherna mot Edsbyn och framförallt den år 2000 inför 8 200 (8 151 reds. anm.) hemma i Bollnäs. Det var speciellt och vi vann den matchen också. Under den perioden var det ett väldigt krig mellan Bollnäs och Edsbyn och publikintresset var på topp.

Annandagsmatcherna i Hälsingland har dock inte uteslutande handlat om oslagbar inramning och stämning. Det har hänt en hel del märkliga saker också genom åren.

– Det var väl en bortamatch mot Edsbyn en annandag så var det någon som kastade in sin benprotes på isen. Jag tror att den kom från Bollnäs-klacken. Det var väl någon som inte tyckte sig behöva ha den där protesen på benet längre. Det har varit många sådär roliga saker som har hänt faktiskt, skrattar Westh och fortsätter:

– När TV4 sände det här “Kanon och Kalkon” på sporten så älskade de ju att ta med bandyn under “Kalkon”. Det hände mycket saker i bandyn under den perioden. Vi var ju med där och fick faktiskt väldigt mycket media då. Dels att det var lite “landsortssport”, men det var också ett jäkla intresse.

Är ”Kaxiga Bollnäs” ett minne blott?

Rent sportsligt står Westh och hans Bollnäs inför en, i vanlig ordning, tuff utmaning under annandagen när Edsbyn gästar Sävstaås IP, men trots att det är ett relativt nytt och oerfaret Bollnäs-lag som ställs mot de regerande svenska mästarna så menar ”Giffarnas” assisterande tränare att styrkeförhållanden är relativt jämna i dagsläget.

– Tittar man på de senaste matcherna så tror jag att det är ganska jämnt mellan oss faktiskt. Det känns så. Edsbyn har haft lite sjukdomar, vi har haft lite sjukdomar och det har varit ett lite haltande matchtempo. Edsbyn har ju ett starkare lag på pappret givetvis, men i dagsläget tror jag att det är väldigt jämnt, säger Westh.

Som nybliven assisterande tränare har han direkt, tillsammans med bland andra huvudtränaren Patrik Larsson, fått försöka få ihop ett fungerande lag av en trupp som till väldigt stora delar är ny jämfört med förra säsongen.

– Det har varit väldigt omtumlande. Vi har tappat väldigt mycket spelare och vi har haft mycket ekonomiska problem i klubben också. Vi bygger lite från grunden känns det som och vi har väl haft en ganska låg inställning. Vi vill ju vinna varje match vi ställer upp i, självklart, men vi har inte för stora krav på oss själva. Vi vill hitta tillbaka till Bollnäs identitet.

– Vi ska inte åka om kring med för låga krav på oss själva. Vi vill vinna varje match, men vi bygger på sikt. Det är så vi jobbar och vi kanske kan få fram lite fler spelare från egna led, som på sikt kan göra oss starka. Tidigare har det väl varit lite mer “Kaxiga Bollnäs”, men den tiden är väl litegrann förbi. Vi jobbar med lite andra verktyg nu.

Så sent som under tisdagen förlorade Bollnäs ett annat hälsingederby, nämligen det borta mot Broberg/Söderhamn, med 4-3, men Andreas Westh menar att det finns mycket som går i rätt riktning för hans lag inför det klassiska, men unika, annandagsderbyt mot ”Byn”.

– Vi gjorde en helt okej match tycker jag och spelmässigt var det väldigt jämnt. Nu blev det Broberg som vann, men vi hade lika gärna kunnat vinna. Det såg ut som det brukar göra mot Broberg. Det var ganska tätt, ganska få målchanser och jag tycker att vi gör en helt okej match. Sedan finns det alltid saker att slipa på, men vi har lite skador också. Vi hade två borta då och tvingades dribbla lite i laget hit och dit.

– Men vi är på rätt väg tror jag. Bara vi får vara friska nu så kommer vi att bli bättre och bättre. Det är självklart det vi siktar på.

Se annandagsderbyt mellan Bollnäs och Edsbyn på Sportbladet Play med sändningsstart (studio) redan 12.45. Dessutom sänds samtliga övriga annandagsmatcher från Elitserien Herr samt mötet mellan Sandvikens AIK och Skutskärs IF på samma plattform.