Villa visade klass i cupfinalen – ”Mycket sång och dans”

Knappt en halvlek. Så länge lät Villa Lidköping Västerås hänga med i Svenska Cupen-finalen i Sandviken under söndagen. Därefter visade de regerande cupmästarinnorna att de alltjämt är landets bästa bandylag.

För tredje året i rad ställdes Villa Lidköping och Västerås mot varandra i Svenska Cupens final för damer och även om de regerande cupmästarinnorna från Vänerns södra strand var stora favoriter inför matchen så blev finalen inledningsvis väldigt jämn.

Villa tog en tidig ledning genom skyttedrottningen Tilda Ström, men Västerås svarade per omgående med ett mönsteranfall som resulterade i kvittering. Samma visa upprepade sig sedan bara minuter senare när Villa återtog ledning och VSK kom med en snabb replik, men därefter var det slut på det roliga för de grönvita.

Malin Kalls hörnkanon upp i det bortre krysset i den 24:e matchminuten gav Villa en ledning som de sedan aldrig skulle släppa ifrån sig. VSK var nära att lyckas hålla liv i matchen fram till halvtid, men två snabba Villa-mål innan paus gjorde att saken var biff. 

I den andra halvleken kunde sedan de regerande svenska mästarinnorna kontrollerat glida ifrån och visa en oerhört klass och nivå i sitt spel. Matchen slutade tillslut hela 10-2 efter bland annat fyra mål och en assist från superstjärnan Tilda Ström, som tyckte att laget växte in i finalen ju längre den gick.

– Vi börjar väl ganska dåligt egentligen. Vi får inte igång spelet alls, men steppar upp rejält i andra och lyckas spela ut som vi vill. Vi vill alltid sätta ett bra spel och spela bra bandy. Det kände vi väl inte riktigt att vi gjorde i hela första halvlek, men vi gick in och samlade ihop oss i paus och kom ut och gjorde det mycket bättre i andra, säger Ström.

Cuptiteln är Villa Lidköpings tredje raka på damsidan och glädjen över den gick inte att ta miste på.

– Det är en lång resa hem, men det lär bli mycket sång och dans på bussen, tror jag. Det blir kul, konstaterar Tilda Ström.

Se all matchfakta från finalen här >>

I söndagens andra match, den om tredjepris, besegrade AIK Skirö med 6-5 efter en mycket svängig och jämn historia där Kristina Mashinskaya blev stor Gnaget-hjälte med fem mål i matchen.

– Det betyder väldigt mycket (att ha henne i laget reds. Anm.). Hon gör det fantastiskt bra där uppe, säger AIK-kaptenen Linnéa Larsson om sin målglade lagkompis och säger vidare om matchen:

– Vi gjorde inte riktigt som vi hade planerat, men det är väl kul att det är jämnt för er som tittar i alla fall. Skirö vill ha spelet fram och tillbaka och jag tycker att de får styra spelet alldeles för mycket i första halvlek. Sedan gör vi det mycket bättre i andra, men vi är fortfarande inte riktigt nöjda.

Se all matchfakta från tredjeprismatchen här >>

Foto: Gert Holmér

Text: Martin Gustafsson