Villa vann premiärupplagan av Mästarcupen – ”Det var ingen tvekan”

Under fredagen och lördagen avgjordes den första upplagan av Mästarcupen i Västerås och de historiska första vinnarna av pokalen blev Villa Lidköping efter en jämn final mot Edsbyn.

Den senaste pokalen att spela om för de bästa herrlagen i Sverige heter Mästarcupen och avgjorde under helgen för första gången någonsin i Västerås. Det var förra säsongens fyra bästa lag som gjorde upp om titeln och efter fredagens semifinaler stod det klart att lördagens final skulle spelas mellan förra säsongens SM-finalister, Villa Lidköping och Edsbyn.

Detta efter att Villa visat hög klass och enkelt manövrerat ut AIK med hela 15-3 i den ena semifinalen innan Edsbyn därefter sänkte hemmalaget Västerås SK via enormt hörnskytte och stort drama på tilläggstid. AIK visade sig dock inte bli knäckta av den stora semifinalförlusten utan gick under lördagen ut och besegrade VSK med 7-4 i tredjeprismatchen.

Finalen var dock den stora höjdpunkten och en av många frågor var huruvida Villa Lidköping skulle lyckas ta en liten revansch på ”Byn” efter förlusten i SM-finalen i mars. Svaret blev ja. I en jämn och böljande match tog västgötarna ledningen två gånger om, men hälsingarna jobbade sig hela tiden ikapp. Detta fram till 76:e minuten då Johan Löfstedt satte 3-2 på en hörna och sköt försäsongens första cuptitel till Lidköping,

– Det är kul. Jag tycker det var en bra match med två lag som gick för det hela tiden. Framförallt i andra halvlek. Sedan så är det de små marginalerna som avgör, säger Villa-tränaren Johan Sixtensson, som överlag var väldigt nöjd med arrangemanget av cupen.

– Det är kul att det arrangeras sådana här cuper och att man gör det i det här formatet kan jag tycka. Det är ett eget initiativ från Västerås att sätta ihop det här för att få jättebra matcher, så det var ingen tvekan kring att komma hit. Det var bara att åka hit och trycka på vissa saker som vi ville jobba på i de här matcher. Det tycker jag att vi gör på ett bra sätt och så ledde det till att vi vann två matcher, så då blev det ännu bättre.

Upplever du det som stor skillnad jämfört med att spela vanliga träningsmatcher?

– Ja, så är det. Det går aldrig att komma ifrån. Tidigare har det varit World Cup och även Svenska Cupen har ju blivit en prestigefylld turnering, så det är klart att det blir lite skillnad att spela en cup jämfört med en träningsmatch.

Sixtensson konstaterar, direkt efter slutsignalen, att han ger höga betyg till sina spelare för sättet de genomfört matcherna på.

– Det är väldigt positivt förstås. Vi gjorde väldigt mycket mål igår och hade många fina anfall mot ett svagt AIK som visade upp mycket bättre takter idag mot Västerås. Det förtar ju dock inte att vi gör mycket mål, spelar på många spelare och det framförallt med en avslappnad glädje. Idag är det en väldigt tuff fight med en bra defensiv från båda lagen. Det är ju två hyfsade försvarslinjer, men ändå blir det en hel del målchanser tillslut. Jag tycker att vi har prickat in de saker vi ville och så får vi bygga vidare därifrån, säger Villa-tränaren.

Känner du att ni står där ni vill såhär tidigt på försäsongen?

– Ja, det är svårt att säga efter tre matcher, men vi vinner mot tufft motstånd och det är det alltid bra att göra (skratt).

Läs mer om Mästarcupen på Bandypuls, som också sände samtliga matcher från ABB Arena, här >>

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se

Foto: Rasmus Abrahamsson.