Villa vann dramatisk SM-final – ”Försöker bygga en storhetstid”

För andra gången i klubbens historia är Villa Lidköping BK svenska mästare på herrsidan. Detta efter att lagkapten Martin Karlsson avgjort lördagens dramatiska SM-final mot AIK i förlängningen.

Det fanns höga förväntningar på en högoktanig SM-final i Recoverhallen under lördagen då Villa Lidköping BK ställdes mot AIK Bandy, men få hade nog kunnat ana exakt hur dramatisk säsongens sista match skulle bli. Redan i den fjärde matchminuten satte Joel Broberg 1-0 till västgötarna, men bara två minuter senare kvitterade Sebastian Ytterell för AIK med ett läckert volleymål.

Rivstarten var ett faktum, men inte blev det lugnare efter det. Villa tog ledningen på nytt i den 23:e matchminuten då Petter Björling blev helt frispelad i misstänkt offsideposition och satte 2-1, men AIK skulle svara på nytt. Precis innan halvtidsvilan smällde nämligen Gnagets bästa spelare för dagen, Tobias Nyberg, in kvitteringen ur vänstervinkel och nagelbitandet fortsatte.

Grundseriesegrande Villa såg ut att göra ett matchavgörande ryck tio minuter in på den andra halvleken när Petter Björling och Christoffer Edlund båda nätade inom loppet av en minut, men vitklädda AIK hade inga planer på att ge upp. Storstjärnan Erik Pettersson reducerade i den 65:e minuten och tio minuter senare kunde den tidigare Villa-stjärnan Daniel Andersson kvittera. Ett mål som skulle visa sig ta matchen till förlängning. Detta efter att Villa tilldömdes en straff på tilläggstid, men där domare Christoffer Aidesjö ändrade sitt beslut efter dialog med sin assisterande domare. Dramatiken eskalderade.

– Vissa stunder känner jag absolut att vi är det bättre laget, men vi har en period efter att vi gör 4-2 där vi lämnar över initiativet till AIK fullständigt. De är jättemycket bättre än oss i 20 minuter och går rättvist upp till 4-4, säger Villa-kaptenen Martin Karlsson.

Även förlängningen bjöd på otaliga dramatiska ögonblick med utvisningar, missade målchanser och en otäck smäll mot ögat på skyttekungen Chistoffer Edlund, men tillslut var det nämnde Karlsson som skulle få sista ordet. Avgörande 5-4 satte lagkaptenen i den 109:e matchminuten med ett skott från strax utanför straffområdet.

– Det är sudden death och det är chanser åt båda håll. Ena stunden känns det hopplöst och de är jättenära att göra mål och sedan missar vi ett jätteläge. Det svänger åt båda håll och tillslut lyckas vi avgöra. Det var lite flyt för oss idag, men jag tycker att det var välförtjänt, säger Karlsson, som nu varit med och vunnit moderklubbens båda SM-guld på herrsidan.

– Det är grymt. Tredje raka finalen och andra SM-guldet. Jag stod på läktaren när jag var liten och kollade på varje Villa-match och då hoppades man bara att de skulle hänga kvar, i stort sett. Sedan kom vi in i arenan och kände att guldet närmade sig. Det var sjukt kul att få vara med och ta det första guldet, men nu försöker vi bygga någon form av storhetstid. Nu har vi två guld på tre år och jag ser ingen anledning till att vi ska bli sämre kommande år. Vi ska vara bra i många år framöver.

Matchfakta: Villa Lidköping BK 5-4 AIK Bandyförening
Mål: 1-0 4′ Joel Broberg, 1-1 6′ Sebastian Ytterell (Alan Dzhusoev), 2-1 23′ Petter Björling (Martin Karlsson), 2-2 45+1′ Tobias Nyberg (Daniel Andersson), 3-2 54′ Christoffer Edlund (Joel Broberg), 4-2 55′ Petter Björling (Erik Säfström), 4-3 65′ Erik Pettersson (Alan Dzhusoev), 4-4 75′ Daniel Andersson (Erik Pettersson), 5-4 109′ Martin Karlsson.
Utvisningar: Villa: 3×10 min AIK: 3×10 min
Hörnor: Villa: 8 (0 mål) AIK: 10 (0)

Se hela intervjun med Martin Karlsson nedan:

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se.

Foto: Romus Ramström.