Villa till tredje raka cupfinalen – ”Stenhårt hela vägen in”

För tredje året i rad ska Villa Lidköping spela final i Svenska Cupen Herr och den här gången blir det mot de mesta cupmästarna Sandvikens AIK.

Söndagen i Sparbanken Lidköping Arena inleddes med semifinal mellan hemmalaget Villa Lidköping BK och fjolårets cupfinalmotståndare, Edsbyns IF. Lagen möttes som bekant även i SM-finalen i våras, men till skillnad från då var det nu Villa som drog det längsta strået i en jämn och tät match.

De blåklädda kopplade tidigt ett grepp om matchen och när Joel Broberg satte 4-1 i inledningen av den andra halvleken tycktes saken klar, men Edsbyn gav inte upp. Bara minuter senare reducerade Vadim Arkhipkin och efter ett långt avbrott i matchen, på grund av isproblem, kunde Rasmus Skarps sätta 4-3. Dramatiken var sedan stor under de 15 tilläggsminuterna, men tillslut kom inte Edsbyn närmare och Villa Lidköping blev därmed klara för sin tredje raka cupfinal.

– Det var tajt hela vägen in. Vi spelar riktigt bra, tycker jag. I första halvlek är vi riktigt bra både offensivt och defensivt och det känns bra när vi gör 4-1. Sedan lyckas ju Edsbyn, som vanligt, göra match av det och därefter är det stenhårt hela vägen in, säger Villa-kaptenen Martin Karlsson.

I finalen kommer de regerande cupmästarna ställas mot Sandvikens AIK som övertygande besegrade Västerås SK i den andra semifinalen. Matchen kom dock att få ett mycket tråkigt avslut då SAIK:s Alfred Rustas skadades av en skridskoskena och tvingades lämna arenan i ambulans. Det är i skrivande stund oklart hur allvarlig skadan är, men SAIK-tränaren Joakim Forslund uppger att läget ska vara under kontroll.

– Jag tror att det kommer att gå bra. Det är svårt att veta, men… Det är otäckt. Jag såg inte vad som hände. Jag bara väntade på att vi skulle få ett frislag. Man är ju så inne i det, men så kommer de springande och ropar efter läkare. Det hinner gå många tankar, men jag tror att det kommer gå bra, säger Forslund i den mixade zonen efter matchen.

Om matchen säger SAIK-tränaren att hans lag var klart bättre och att de tveklöst förtjänade att vinna.

– Förutsatt att det är okej med Alfred så är vi ju glada över det. Jag hoppas att det går bra och i så fall får vi titta framåt mot finalen. Jag tycker vi… De (VSK reds. anm.) har ju knappt ett skott på mål över 60 minuter. Jag tycker att vi gör en jättebra match. Det är inget snack om saken. Jag vet inte om de hade en målchans, säger Forslund.

Finalen mellan Villa Lidköping och Sandviken startar 16.00 och direktsänds på elitserienlive.se.

Highlights från de båda semifinalerna publiceras under dagen. Även de på elitserienlive.se.

Foto: Team Fabbe/Sören

Text: Martin Gustafsson