Villa-stjärnorna utlovar dans i toppmötet – ”Nu bjuder vi också upp”

Med bara ett fåtal omgångar kvar av Elitserien Dam bjuder lördagen på seriefinal och de obesegrade serieledarna i Villa Lidköping tar inte på något vis lätt på uppgiften att möta de regerande svenska mästarinnorna, Västerås SK.

Under bandysäsongen 2019/20 ställdes Villa Lidköping BK och Västerås SK totalt mot varandra tre gånger i tävlingssammanhang och slagsidan var tydlig. Det blev grönvit seger i alla tre matcherna och det med den imponerande målskillnaden 25-7, men den här säsongen har rollerna varit radikalt omvända. Nu är det nämligen Villa som har vunnit fyra av fyra möten, varav finalen i Svenska Cupen var ett, med en målskillnad på 24-11.

På lördag ställs lagen mot varandra igen och frågorna är många. Vi lät representanter från de båda lagen ge sin syn på varandra och styrkeförhållandena mellan lagen. Först ut är Villa Lidköpings Matilda Svenler och Tilda Ström. Vad är det som ligger bakom scenförändringen och har Villa rentav sneglat mot vad VSK har gjort på sin resa mot tabelltoppen?

– Nej, vi har inte tittat på något specifikt lag, men det är klart att vi har tittat på vad vi ska göra för att ta nästa steg. Där har det ju varit saker som att vi har börjat träna mer och framförallt börjat tävla mer på träning. Nu tävlar vi i varje moment vi gör samtidigt som föreningen jobbar långsiktigt för att vi ska kunna behålla spelare och bygga kontinuitet, säger Villa-stjärnan Matilda Svenler.

26-åringen från Tranås gör själv sin tredje säsong i Villa och har under den tiden inte sett något annat lag än Västerås lyfta SM-pokalen. Något som självklart leder till en viss beundran, men även till en vilja att själv ta sig högst upp på tronen.

– Det är ett jättebra bandylag. Så är det verkligen. De har bra individer både på planen och utanför. Det är alltid trevligt och schysst att möta VSK. De bjuder alltid upp till dans och förra året var väl vi inte riktigt redo, men i år har vi steppat upp och visat att vi vill vara med. Så nu bjuder vi också upp till dans, skrattar landslagsanfallaren.

– De har också gjort en liten resa under ett antal år, precis som vi i Villa gör nu. De har fått behålla en bra stomme under en längre tid och kunnat komplettera den med både nyförvärv och egna produkter. Jag tror att mycket handlar om att ha kontinuitet i laget och de har fått bygga vidare på den och har även byggt upp en vinnarkultur. Det är jättehäftigt att se och det är kul att se att vi i Villa är på väg åt samma håll. De har vunnit några guld nu och det hoppas jag att vi också ska kunna göra.

En som har varit med på Villas resa ännu längre än vad Svenler har varit är den alltjämt tonåriga superstjärnan Tilda Ström och hon anser att det främst är bredden i VSK:s trupp som har tagit laget så långt de senaste åren.

– Det är ett jättebra lag som alltid är tuffa att möta. De har en väldig bredd i sin trupp och är bra på alla positioner, så det ska bli kul att få möta dem igen. Det är alltid en rolig utmaning, säger Ström.

– De har lyckats hitta balansen mellan att ha just en bred trupp, men även med mycket spets. De har ett väldigt allround lag som hotar på många olika sätt hela tiden. De har bra spelare på alla positioner och det finns ju en anledning till att de har vunnit SM-guld två år i rad.

Tilda Ström jagar nya mål och poäng mot VSK på lördag.

Inför lördagens toppmöte i Sparbanken Lidköping Arena står Villa Lidköping på 13 raka segrar och helt utan poängtapp, medan Västerås jagar två poäng bakom med en match mer spelad. Stor fördel ”Lisch” i kampen om seriesegern med andra ord, men det gör inte utmaningen och uppgiften mindre rolig för Matilda Svenler.

– Det blir alltid härliga bandymatcher och jag tycker alltid att jag ser fram emot att möta VSK. Det finns fantastiska människor i Västerås som är väldigt trevliga vid sidan av planen, men på isen är det alltid fajt. Vi kan skratta och ha roligt efter matcherna, säger hon.

– Det är lätt att se fram emot matcherna mot Västerås och inte minst på grund av att de har haft sina framgångar under de senaste åren. En sådan här träningsvecka inför en match mot VSK känns helt klart lite speciell. Det är det roligaste motståndet att möta just nu, tycker jag.

Kan du beskriva vad du tror att det blir för typ av match?

– Den kommer nog att påminna en del om våra tidigare möten den här säsongen. Jag tror att vi kommer att äga matchbilden i lite olika perioder och så kommer de sista 15-20 minuterna att avgöra vilka som drar det längsta strået.

– De har många individuellt skickliga spelare som vi måste se upp med, men framförallt skulle jag säga att de är väldigt bra på att kontra och de har ett väldigt bra lyftspel. De har många bra målskyttar som kan göra mål i alla konstiga och omöjliga lägen. Det kan komma från alla håll och kanter och vi måste verkligen vara vaksamma, men kanske framförallt utanför vårt eget straffområde. Där vet vi att de är farliga.

Sett till tabelläget kan det säkerligen vara ganska lätt för de båda lagen att börja blicka framemot det stundande slutspelet och kanske lägga fokus en månad fram i tiden, men rivalitet och prestige tycks göra att ingenting annat än 100 procent är aktuellt på lördag.

– Vår inställning kommer att bli viktig. Vi måste vara påkopplade och ge 100 procent för vi kommer inte att få någonting gratis. Det kommer krävas stenhårt jobb i 90 minuter för att vi ska kunna vinna den matchen, säger Tilda Ström.

Själv går 18-åringen en parallell kamp som inte på något sätt är avgjord, nämligen den mot Västerås Charlotte Selbekk om poängligatiteln. Inför lördagens drabbning står Ström på 42 poäng (36+6) medan Selbekk jagar precis bakom på 40 pinnar (33+7). En nordisk duell om vem som ska bli Elitseriens poängdrottning för första gången i sin karriär och att svenska har stor respekt för den fem år äldre norskan råder det inga tvivel om.

– Hon är en fantastisk spelare som är väldigt teknisk och gör mycket oväntade saker som ställer till det för motståndarlagens försvar. Hon kan göra mål från alla vinklar i princip och är en jätteduktig spelare, säger Ström.

För hemmalagets del kan lördagens match även innebära ett stort steg mot att lyckas med en bedrift som inget lag har lyckats med sedan AIK gjorde det under säsongen 2015/16 (då säsongen bara var tolv matcher lång), nämligen att gå igenom grundserien helt utan poängtapp.

– Det är klart att det hade varit skithäftigt, men det är ingenting vi tänker på. Vi pratar mycket om att det är här och nu som gäller och vi ska göra det bästa vi kan i varje match. Samtidigt är det klart att det hade varit jättehäftigt att gå rent genom serien, men det är ingenting vi har som uttalat mål. Nu tränar vi för att vi ska vara pigga, fräscha och taggade inför slutspelet, säger Matilda Svenler.

Lördagens toppmöte har avslag 13.00 och direktsänds på Bandypuls.

Håll utkik här på elitserien.se närmare inpå matchen för en text där Charlotte Selbekk och Olle Wiberg från Västerås SK ger sin bild av Villa Lidköping och mycket annat.

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se

Foto: Team Sören/Fabbe