Villa försvarade guldet inför fansen – “Över förväntan”

När Villa Lidköping vann sitt historiska första SM-guld på damsidan i fjol så var det inför tomma läktare. När de nu försvarade titeln så var det inför tusentals euforiska supportrar på Studenternas IP i Uppsala.

Lördagens SM-final för damer mellan Villa Lidköping och AIK präglades främst av två saker, supportrarnas sång från läktarna och det varma vädret. I de svårspelade förhållandena var det dock de regerande mästarinnorna som öppnade starkast och efter drygt sju minuter tilldömdes laget en straff. En straff som Sanna Gustafsson säkert satte fram till 1-0.

I takt med att isen blev mer och mer svårspelad blev de fasta situationerna bara viktigare och viktigare. AIK hade visat prov på ett bra hörnskytte i semifinalerna mot Västerås, men i finalen var det Villa som var vassast. 2-0 satte skyttedrottningen Tilda Ström på en vänsterhörna i den 31:a minuten och det var också resultatet i halvtid.

I den andra halvleken rivstartade de blåklädda västgötskorna och efter flera heta målchanser kunde landslagsanfallaren Matilda Svenler prickskjuta in 3-0 ur högervinkel i den 52:a minuten. Därefter skulle det bara dröja ytterligare sju minuter innan matchen punkterades och även det på en fast situation. Julia Wallgren fick träff på ett frislag och 4-0 till Villa blev tillslut för mycket för AIK att kunna resa sig från. 

Därmed försvarade Villa Lidköping sitt SM-guld från i fjol, men nu fick de äntligen fira det tillsammans med fansen. En känsla som var bättre än vad spelarna själva hade kunnat föreställa sig.

– Det var över förväntan. Jäklar vilka supportrar vi har som kommer hit och verkligen stöttar oss hela matchen. Det behövde vi, säger Villa-kaptenen Agnes Ögren för att sedan konstatera att det var en väldigt svårspelad match på den dåliga isen.

– Isen är ju som slask. Det finns inget spel alls, utan det är bara att lyfta. Vi krigar på i det spelet och det gör vi bra. Vi har väl så gott som kontroll på matchen. Det är klart att det kan gå åt det ena eller andra hållet i det här föret, men idag var det vår tur och vi gör det jäkligt bra.

Nu hoppas Ögren och hennes lagkompisar att även Villas herrlag vinner sin SM-final senare under lördagen så att det blir en enda stor blåklädd fest i Uppsala senare under kvällen.

– Vi får hoppas att herrarna också vinner så att vi kan fira med en stor fest ikväll, säger guldkaptenen.

Matchfakta damfinalen: Villa Lidköping – AIK

Mål: 1-0 9’ Sanna Gustafsson (straff), 2-0 31’ Tilda Ström (Annie Berner, hörna), 3-0 52’ Matilda Svenler (Tilda Ström), 4-0 59’ Julia Wallgren (Agnes Ögren, frislag)

Hörnor: VLBK: 7 (1) AIK: 6 (0)

Utvisningar: VLBK: 2×10 min AIK: 3×10 min

Publik: 4 735 personer, Studenternas IP, Uppsala

Foto: Romus Ramström

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se