Viktor Birgersson: ”Han är grym på att utveckla individer”

I en intervjuserie möter vi seriens lovande talanger såväl som en del av alla betydelsefulla personer utanför planen utan vilka sporten inte skulle vara vad den är.

Denna vecka pratar vi med Åby/Tjuredas 20-årige målvakt, den egna produkten Viktor Birgersson.

Hur är det att göra första elitseriesäsongen?

– För egen del är det jätteroligt, verkligen. Spelet går mycket fortare, så det är utmanande. Det går rätt tungt för oss som lag, men många tycker att det är roligare att spela i den här serien även om det tar på psyket att förlora så mycket som vi gjort.

När vi pratar har ni tagit en (1) poäng på 15 matcher, men varit nära betydligt fler, både oavgjorda resultat och segrar. Hur handskas man med den situation ni är i?

– Man får gå igenom matcherna och se vilka faktorer som ligger bakom resultaten. Den här säsongen har vi gjort många individuella misstag, vi tappar bollen i utsatta lägen.

Skillnaden är stor jämfört med förra säsongen när ni gick upp?

– Ja, det är det häftigaste jag varit med om i min karriär. När säsongen började var det ingen som trodde att vi skulle gå upp, och inte vi heller, men det började bra och sedan flöt det på. Vår tränare ”Sigge” In-Fa-Lin gjorde ett fantastiskt arbete med hela truppen. Han är grym på att utveckla individer.

Du var på ditt första A-landslagsläger i Ryssland i september. Hur var det?

– Jätteroligt, så klart. Det var inget jag trodde när säsongen började. Det var jättebra träning att möta Jenisej tre gånger. I rysk bandy är det inte mycket urvändningar utan mer offensivt, tycker jag. Den som har bollen sticker rätt fram.