”Vi har tränat hårt på att bli frejdiga”

De har smugit sig mot toppen under säsongen. Och vips, plötsligt har Edsbyn blivit en av favoriterna till SM-guldet. – Men vi känner oss inte i toppform, säger huvudtränaren Thomas Liw. Vi har några växlar till att sätta in.

De har smugit sig mot toppen under säsongen. Och vips, plötsligt har Edsbyn blivit en av favoriterna till SM-guldet.
– Men vi känner oss inte i toppform, säger huvudtränaren Thomas Liw. Vi har några växlar till att sätta in.

Det har varit några hårda säsonger för bandybyn. Ekonomin har varit ansträngd och osäkerheten stor kring vilka spelare som stannar eller lämnar. Mitt i turbulensen har stått Thomas Liw, tränare senaste fem åren, och jobbat med en relativt tunn trupp och sparsamma framgångar.
– Vi har gått genom ett stålbad som har påverkat truppen. Vi har tvingats fokusera på att överleva, säger han.
– Men inför den här säsongen har vi kunnat förstärka och spetsa till laget. Vi fick tillbaka Anders Svensson i mål och bröderna Tuomas och Tommi Määttä tillförde saker till laget.

Den stora förändringen inträffade dock samma kväll som Edsbyn åkte ur kvartsfinalen i fjol mot ärkerivalen Bollnäs.
– Vi var ett gäng som satte oss ner och funderade i större termer; hur skulle vi vilja spela? Det finns ju ett gäng filosofier i klubbarna om hur bandy ska spelas. Själv har jag alltid varit inspirerad av rysk bandy, som har en frejdig, snabb spelstil.

Edsbyn valde den kvällen att anamma den ryska frejdigheten.
– Det kräver förstås ett nytt beteende bland spelarna och en väldig fysik, säger Thomas. Vi fick helt enkelt börja på fysbänkarna och har kört hårt ända till nu. Vår spelstil kräver helt enkelt en stark grundfysik.

Säsongen började lite som en berg-och-dalbana för Edsbyn. Från 10-3-seger borta mot Villa till 2-7-förlust mot Tillberga.
– Vi hade två poäng efter tre omgångar och mötte Vetlanda hemma. Där vann vi med uddamålet och efter det har allt tuggat på bra. Vi har lyckats hålla en konsekvent linje, inte superbra men stabila, betygsätter Thomas Liw.
– Det har dessutom hjälpt oss att vi klarat oss från alltför många skador. I fjol var vi omänskligt skadedrabbade.

Hur skönt känns det för dig att ha nått toppen?
– Det är förstås kul, för  vi har jobbat hårt de senaste åren. Men jag vill vara tydlig med att vi är ett team. Jag är ingen envåldshärskare utan vi jobbar tillsammans med spelarna. Dessutom har jag fantastisk stöttning av Kuben Olsson och Ola och Hasse Johansson. Alla är tajta och jobbar ihop.

Risk att ni toppat formen för länge? När kommer svackan?
– Jag känner inte att vi är toppade. Men jag har en bra feeling och tror att vi ska fortsätta vara tillräckligt stabila för att vinna matcher. Vi har kört på ordentligt under VM-uppehållet med målet att vara ännu bättre i sluspelet.
– Tidigare år brukade vi vara slitna vid den här tiden på säsongen, men så känner vi inte det nu.

Har spelarna börjat prata om slutspelet?
– Nja, först nu har de börjat snacka. Nu vet vi ju att vi blir sämst tvåa i serien. Men om vi hade förlorat hemma mot Villa hade vi kunnat hamna på fjärdeplatsen.

Vilka väljer ni i kvarten?
– Inga kommentarer . Det är onödigt att ge lag gratis energi genom at peka ut dom som önskemotståndare.
– Det finns faktiskt inga lätta lag. En del lag innebär långa resor, andra lag att vi spelar utomhus. Det finns olika parametrar att ta hänsyn till.

Här kan du se Edsbyns match live på fredag:
https://www.bandyplay.se/live/2087