VBK-stjärnan prisas som Årets Komet – ”Knackar på landslagsdörren”

För 14:e gången i ordningen prisas nu Årets Komet på herrsidan i svensk bandy och för säsongen 2023/24 går priset till Vetlanda BK:s mittfältsmotor Vladimir In-Fa-Lin.

Utmärkelsen Årets Komet delas årligen ut av Svenska Bandyförbundet. Priset är instiftat till minne av bandyprofilen Torbjörn Ek från Ljusdal. Torbjörn Ek var en av de sista som dubbelspelade i bandy och fotboll på högsta elitnivå.

Priset delas ut till den bandyspelare som under säsongen gjort exceptionellt stora framsteg. Utmärkande för Årets Komet ska också vara att pristagaren, i likhet med Torbjörn Ek, utvecklats till en riktig lirare och dessutom uppträder som ett stort föredöme inom bandysporten både på och utanför plan.

För säsongen 2023/24 har juryn enats om att den spelare på herrsidan som ska föräras priset är Vetlanda BK:s Vladimir In-Fa-Lin. Detta med följande motivering:

”Utmärkelsen går till en spelare som varit en av Sveriges största offensiva talanger under ungdomsåren. En duktig skridskoåkare som alltid haft en offensiv tanke och som oftast tagit kortaste vägen till motståndarnas mål. I år har han blommat ut till en av landets bästa tvåvägsspelare och utvecklat såväl sina passningar som smartnessen i sitt spel, vilket har tagit honom från talangfull junior till att vara en bärande spelare i toppskiktet av svensk bandy. Han bar sitt Vetlanda till klubbens första SM-semifinal på herrsidan på 29 år och knackar redan nu på dörren till det svenska A-landslaget. Årets Komet – Vladimir In-Fa-Lin, Vetlanda BK”.

– Oj, va kul! Det toppar ju av säsongen på ett fint sätt, säger 20-åringen.

– Det känns otroligt kul. Jag känner väl själv att jag gjorde en ganska bra säsong, men jag hade inte väntat mig det här priset.

Den gångna säsongen började med en historisk tredjeplats i Svenska Cupen och avslutades med en väldigt efterlängtad semifinalplats i SM-slutspelet. En fin säsong för Vetlanda där ”Vladde” var högst bidragande med sina totalt 32 poäng (12+20) på 42 tävlingsmatcher.

– Det var min andra säsong i Elitserien och vi hade i princip samma lag kvar som under första året. Så in i den här säsongen kändes det tryggt och vi hade lärt känna varandra bättre jämfört med mitt första år. Tredjeplatsen i cupen gav oss ett bra kvitto på vart vi stod in i seriespelet och sedan tog vi en bra femteplats i grundserien, vilket gjorde att vi kunde gå direkt in i kvartsfinalspelet, säger In-Fa-Lin.

– Väl där blir det fem tuffa matcher mot ett bra Sirius, men vi går vinnande ur det och det är nog det största ögonblicket i min bandykarriär hittills. Att gå vidare till en SM-semifinal. Det märktes verkligen att bandyn väcktes till liv i hela staden. En av de häftigaste upplevelserna i min karriär, absolut.

Väl i semifinalen blev det dock tre hedersamma förluster mot de blivande svenska mästarna Villa Lidköping, men In-Fa-Lin menar att han och laget både njöt, släppte loss och spelade sin bästa bandy. Dessutom känner han själv att han tog stora steg individuellt under vintern som gick.

– Det känns som att jag steppade upp lite poängmässigt, men det viktigaste har varit att jag har hittat en roll i laget som jag och övriga laget trivs med. Det känns otroligt viktigt för att laget ska fungera och för att jag ska trivas, vilket jag verkligen gör. Jag känner verkligen att jag har utvecklats match för match på nästan alla fronter. Jag har blivit mer drivande i spelet och kommit in i det här att man måste styra och ställa lite som mittfältare, säger han innan han får reagera på juryns ord om att han är ”en av landets bästa tvåvägsspelare” och redan nu knackar på dörren till A-landslaget.

– Det är otroligt fina ord från juryn. Tvåvägsspelare är något jag alltid har försökt vara. Jag ser mig själv som bra tränad och det hjälper ju när jag ska vara med i anfallen först för att därefter ställa om defensivt. Jag gillar också att försöka driva upp tempot och det är också en viktig del av vårt spel att få upp farten. Det är ett spel som passar mig väldigt bra, men sedan A-landslaget… Ja, det vore otroligt kul. Det har varit en dröm sedan jag var liten och det har alltid varit en ära att representera Sverige i ungdomslandslagen.

Nu ser Vladimir In-Fa-Lin fram emot att kliva in i en ny säsong med ett Vetlanda, som under försäsongen hittills förstärkt laget med bland annat de välmeriterade hemvändarna Johan Löfstedt och Daniel Johansson.

– Vi har fått in väldigt bra spelare, så först och främst gäller det att jobba stenhårt i sommar för att ha kvar sin plats. Konkurrensen har ju ökat även den. Jag brukar ställa väldigt höga krav på mig själv, men samtidigt inte sätta så mycket konkreta målsättningar. Jag har inga poängmål eller så. Jag är ung och det känns som att jag har hela karriären framför mig. Jag vill lära mig av ”Löken” (Johan Löfstedt reds. anm.) och Daniel (Johansson) som har spelat SM-finaler och vunnit SM-guld och ta in tips från alla bra spelare som finns för att utveckla mitt spel på alla sätt, säger han innan han avslutar genom att konstatera att hans VBK ska vara ett ännu större problem för de etablerade topplagen kommande säsong.

– Så är det absolut. Jag tror att vi hade tagit stora steg framåt även utan de här välmeriterade nyförvärven och fightats ännu mer med de stora lagen. Nu när vi har fått in så bra spelare så tror jag verkligen att vi kommer vara med och utmana i toppen. Det tror jag absolut.

Tidigare vinnare – Årets Komet Herr

2010/11 Erik Säfström, Sandvikens AIK
2011/12 Erik Pettersson, Sandvikens AIK
2012/13 Erik Persson, Edsbyns IF
2013/14 Adam Gilljam, Hammarby IF
2014/15 Joakim Svensk, Edsbyns IF
2015/16 Joakim Andersson, Vetlanda BK
2016/17 Tuomas Määttä, Edsbyns IF
2017/18 Martin Karlsson, Villa Lidköping BK
2018/19 Robin Öhrlund, IFK Vänersborg
2019/20 Oscar Wikblad, Edsbyns IF
2020/21 Anton Andersson, IK Sirius
2021/22 Jesper Granqvist, Edsbyns IF
2022/23 Alexander Karlgren, Villa Lidköping BK