Utmanare med självförtroende – ”Vi kan hota de bästa lagen”

Under fredagen startar Svenska Cupen Herr i Lidköping och ett av lagen som hoppas kunna störa de etablerade giganterna är IFK Motala. Ett östgötalag som sjuder av självförtroende inför kampen om säsongens första titel.

Förra säsongen valde IFK Motala att satsa på ett nytt upplägg under försäsongen, med bland annat regelbundna resor till Katrineholm för att kunna träna på stor is. Det resulterade i sex raka segrar i inledningen av Elitserien och sedermera även en kvartsfinalplats i SM-slutspelet. Framgångar som också gjorde att laget nu återigen är kvalificerade för Svenska Cupen, som inleds under fredagen i Sparbanken Lidköping Arena, och det är ett IFK som kommer till Lidköping sjudande av självförtroende efter försäsongen hittills.

– Jag tycker att vi har börjat den här försäsongen på en högre nivå än tidigare och fått ihop det bra hittills. Det finns självklart saker att fortsätta slipa på fram till seriestart, men de matcherna vi har spelat hittills har känts bra, säger anfallaren Philip Florén, som menar att laget lyckats bygga vidare på det framgångsrika upplägget de påbörjade i fjol.

– En stor anledning är att vi har fått behålla stommen i laget. Majoriteten av oss har ändå spelat ihop i många år nu och så har vi kryddat det med lite nyförvärv. Det känns som att vi är ett samspelt gäng och det är klart att startsträckan inte alls blir lika lång då. 

Har det också gjort att ni känner en större trygghet och harmoni i det ni gör under försäsongen?

– Ja, men det skulle jag absolut säga. Det ligger väl mycket i det, att vi har jobbat länge med gruppen. Det är klart att det har sin påverkan.

Årets upplaga av Svenska Cupen är den 18:e totalt och den tredje som IFK Motala deltar i sedan klubben tog sig tillbaka till Elitserien 2017. Vid de två tidigare tillfällena har det blivit respass direkt i gruppspelet, men nu kommer laget till Lidköping med bland annat medvind efter en fin andraplats i Vänersborgsklubban Cup häromveckan.

– Det är klart att det är kul att få spela tävlingsmatcher under försäsongen och det ska bli en väldigt rolig helg som kommer i Lidköping. I Vänersborg tycker vi själva att vi blandade och gav lite i vår prestation, men när vi gör det bra så är vi väldigt starka. Det är de bilderna vi tar med oss därifrån, säger Lidköpingssonen Florén.

I Svenska Cupens gruppspel kommer IFK att ställas mot de regerande svenska mästarna Edsbyn, mesta cupmästarna Sandviken och cup- och SM-tvåan från säsongen 20/21, AIK. En rejäl utmaning för östgötarna, som trots det har siktet inställt på att få spela även under söndagens finalspel.

– Det är klart att det är tufft motstånd, men vi åker till Lidköping med ambitionen om att få spela även på söndagen. Det är tuff konkurrens, det vet vi, men självklart har vi som mål att ta oss vidare från gruppen, säger Philip Florén och menar att nyckeln för att lyckas är lite avhängigt det faktum att matcherna spelas över 2×30 minuter.

– Det blir lite speciellt när det är 60-minutersmatcher, men det gäller att hålla det jämnt och tajt. Ska vi vara med så får vi inte släppa till mycket bakåt och samtidigt ta vara på de chanser vi får framåt. Det är lite så vi tänker.

Det är dock inte bara Motala själva som tycks tro på avancemang från gruppspelet i helgen. Under onsdagen konstaterade även Bandypuls expert, tillika den tidigare storspelaren, Daniel Andersson, att han ser framför sig att det blir Sandviken och Motala som går vidare från Grupp B.

– Ja, det får vi hoppas att vi lever upp till, skrattar Florén.

– Vi har en bild av att vi verkligen kan störa alla lag när vi får spelet att stämma. Vi som grupp tror stenhårt på det vi håller på med och att vi kan vinna mot alla lag när vi gör det vi har kommit överens om. Vi har visat det tidigare och det finns ingen anledning att frångå det. Vi vet att vi kan hota de allra bästa lagen.

IFK Motala inleder resan mot att nå sina cupmål på fredag eftermiddag, klockan 15.45, då laget ställs mot Edsbyns IF i den första gruppspelsmatchen.

Allt inför Svenska Cupen:

Publikinformation för dig som är på plats >>

Information för dig som vill se matcherna via nya Elitserien Live >>

Foto: Julia Kagebeck (arkiv)

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se