TV: Ett liv på is – en mini-dokumentär för domarskapet

Åsikterna runt dem är ofta många och det sägs att de är som bäst när de inte syns alls. Oavsett vad så vet vi en sak med säkerhet. Svensk bandy behöver värna om sina domare.

Som ett led i detta breda arbete presenteras nu Bandydomare – Ett liv på is. En actionfylld och varm mini-dokumentär för att lyfta och uppmärksamma domarnas idoga arbete.

Att svensk bandy har dedikerade och professionella bandydomare är helt avgörande för sporten vi älskar. Tyvärr råder det brist på välutbildade domare som har engagemanget som krävs att upprätthålla en aktiv domarkarriär. Helt krasst – svensk bandy behöver fler domare.

Domarnas betydelse kan inte på något sätt överskattas. Deras skarpa omdöme och förmåga att fatta snabba beslut hjälper till att upprätthålla ordningen på isen, förhindra farliga situationer och främja sportsmannaanda bland spelare och åskådare. Utan kunniga domare kan bandymatcher inte spelas och ett bristfälligt domarskap kan, i värsta fall, leda till dispyter på isen och skador bland spelarna.

Domarna bidrar dessutom till utvecklingen av sporten genom att föregå med gott exempel för rent spel och sportmanship. De bidrar till att upprätthålla respekten för reglerna samt för motståndarlaget, vilket främjar en positiv atmosfär för både spelare och publik.

– Det är helt avgörande för sporten att vi har domare och att dessa är rustade att ta sig an uppgiften. Vi vet att det många gånger kan vara tufft att döma bandy och att pressen kan kännas tung. Vi vet dock även att man får otroligt mycket tillbaka som bandydomare, både på det sportsliga och det personliga planet, säger Pär Gustafsson, generalsekreterare på Svenska Bandyförbundet.

– Den här filmen visar bland annat gemenskap och att man som domare är viktig i ett sammanhang. Ulrik Bergman är verkligen en förebild när det kommer till inkludering och ledarskap. Jag vill ut och döma direkt när jag ser filmen!, säger Pär Gustafsson, generalsekreterare på Svenska Bandyförbundet.

Varm och actionfylld film ska väcka intresse

– Vi hoppas att den här filmen bidrar till att fler ser och förstår att det är coolt att vara domare, säger Pär Billsmon, ordförande i Svenska Bandyförbundets Regel- och domarkommitté.

– Det är ett faktum att vi behöver bli fler domare inom svensk bandy. Bland annat för att hålla i gång alla olika serier och dessutom öka konkurrensen bland dagens domare. Jag vill uppmana dig som funderar på att döma att verkligen ta chansen att bli en i vår fina laguppställning, avslutar Pär Billsmon.

Nu släpps filmen ”Bandydomare – Ett liv på is”, som ett steg i ledet från Svenska Bandyförbundet, Föreningen Svensk Elitbandy och Elitdomarnas kamratförening att rekrytera fler domare. I filmen får vi följa en av svensk bandys stora domarprofiler Ulrik Bergman. Ulrik Bergman kommer ursprungligen från Värne och har fått sin bandyfostran i Mellby IF. Numera bor han i Uppsala. Bergman har varit elitdomare i många år och vunnit priser för sitt domarskap. Bland annat fick han Svenska Bandyförbundets utmärkelse Årets Domare 2020/2021.

I filmen visas Ulrik Bergmans inkluderande och varma ledarstil samt hans beslutsamhet och integritet på isen. Olika egenskaper som skapar stor tillit, respekt och förståelse bland våra elitspelare och andra domare. Med filmen hoppas vi att fler ska bli nyfikna på att börja döma och att kunna inspirera aktiva domare att fortsätta döma, trots att det ibland kan kännas motigt.

Filmen finns i sin helhet på youtubeBandyplay.sesvenskbandy.se, elitserien.se och längst ner i denna text.  Den är fri att delas vidare och bäddas in på andra plattformar för den som önskar.

Domarskapets vinster

Vi har tagit fram filmen för att vi vill visa att det är otroligt roligt, viktigt och lärorikt att vara bandydomare. För som bandydomare får du bland annat känna och uppleva följande (det garanterar vi):

  1. Kärlek till sporten: Om du har en passion för bandy, kan du vara domare för att hålla dig nära spelet du älskar. Du får en plats på första raden till all action och spänning.
  2. Aktivt engagemang: Domare är en integrerad del av spelet och fattar kritiska beslut som kan påverka resultatet. Detta aktiva engagemang kan vara spännande och ge en känsla av syfte och tillhörighet.
  3. Vässa beslutsfattande färdigheter: Bandydomare måste fatta snabba, välgrundade beslut i stundens hetta. Det är en fantastisk möjlighet att utveckla och finslipa beslutsfattande färdigheter.
  4. Främja rent spel: Domare spelar en viktig roll för att upprätthålla sportens integritet, se till att reglerna följs och att spelet spelas rättvist. Att bidra till rent spel är för de flesta oerhört tillfredsställande.
  5. Lärande och växande: Varje match kommer med unika utmaningar, vilket ger möjligheter till personlig utveckling och lärande. Med tiden kan domare bli mer kunniga och skickliga.
  6. Bidrag till gemenskapen: Domare bidrar positivt till bandygemenskapen genom att hjälpa till att organisera och underlätta matcher. Många domare är stolta över sin roll som bidragsgivare till sporten.
  7. Unikt perspektiv: Domare ser spelet från ett unikt perspektiv och förstår bandyns krångligheter på ett sätt som få andra gör. Detta kan fördjupa din uppskattning för sporten.

Att vara bandydomare ger dig en blandning av spänning, personlig utveckling och chansen att bidra positivt till sporten vi älskar.

Vill du bli bandydomare? Maila domare@svenskbandy.se