Trots vakanta platsen – “Rätt att utöka Elitserien Dam”

Efter att Skutskärs IF dragit sig ut spel i Elitserien Dam för kommande säsong har ett arbete att fylla den vakanta platsen pågått. Nu står det dock klart att så inte blir fallet och att antalet lag i ligan går från tio till nio.

Tidigare i år meddelade Svenska Bandyförbundet att antalet lag i Elitserien Dam skulle utökas från åtta till tio och efter att förra säsongen avslutats välkomnades såväl Sunvära SK som Uppsala BoIS upp i den högsta serien. Viljan att utöka antalet lag i ligan stöddes tydligt från en majoritet av klubbarna i deras jakt på fler tävlingsmatcher under en säsong.

Under sommaren kom dock det tråkiga beskedet att Skutskärs IF inte kommer till spel i Elitserien Dam under kommande säsong. Klubben angav spelarbrist som förklaringen bakom sitt beslut och istället gick frågan om att fylla den vakanta platsen till fjolårets tvåa i Damallsvenskan Norra, IFK Rättvik. Nu står det klart att dalaklubben valt att tacka nej till platsen och med anledning av det har Svenska Bandyförbundet nu beslutat att spela Elitserien Dam 2022/23 med nio lag istället för tio.

– Vi som ligaorganisation och våra klubbar har hela tiden varit slående överens om att det är rätt beslut att utöka antalet lag i Elitserien Dam. Klubbarna vill att det ska vara en rak elitserie med fler matcher än tidigare, så det beslutet står vi alltjämt fullt bakom, säger Per Selin, ligachef för Svensk Elitbandy.

– Att Skutskär därefter valde att dra sig ur serien är självklart beklagligt, men på det stora hela står vi fast vid att utökningen är rätt väg att gå för Elitserien Dam.

Beslutet att inte gå vidare med arbetet att försöka fylla vakansen resulterar inte i några förändringar i spelordning i Elitserien Dam, utan endast i att Skutskärs planerade matcher tas bort ur schemat både för seriespelet och Svenska Cupen. De första åtta lagen i Elitserien Dam kommer alltjämt att gå till slutspel kommande säsong medan lag nio har spelat färdigt. Således kommer inget att lag åka ur Elitserien säsongen 2022/23.

Beskedet att det bara bli nio lag i serien är förstås inte positivt, men inte heller från klubbhåll vill man blanda ihop det med det positiva beslut som var att utöka antalet lag i ligan.

– Jag upplever att det var en väldigt demokratisk process kring beslutet att gå från åtta till tio lag i Elitserien, där ansvariga var väldigt noggranna med att lyssna av med både oss elitserieklubbar och ett antal allsvenska klubbar hur vi ställde oss till det. Det var tydligt att en majoritet av oss tycker att det här är en bra idé, men sedan har det hänt saker längs vägen som exempelvis minskat storleken på spelarmarknaden. Det är beklagligt, men i teorin hade vi kunnat stå inför samma situation även om vi varit kvar på åtta lag och då hade läget varit ännu värre. Vi anser att det är helt rätt väg att gå att utöka antalet lag i Elitserien Dam och är även av bilden att det är ett välförankrat beslut, säger Rafi Markarian, klubbchef i Sandvikens AIK.

Läs mer om Svenska Bandyförbundets beslut angående att lämna Skutskärs plats i Elitserien Dam vakant >>>

Foto: Skutskärs IF & Jesper Sundving.

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se