Tellus kan skapa ett nytt Miracle On Ice

IK Tellus har kommit till Elitserien för att bevisa en sak för oss. Ingenting är omöjligt. Det går att göra ett nytt Miracle On Ice.

IK Tellus har kommit till Elitserien för att bevisa en sak för oss. Ingenting är omöjligt.
Aldrig tidigare i högsta serien.
Bara sju spelare med erfarenhet av Elitserie-spel.
Usla möjligheter att förbereda sig, minimal budget och knappt ett ställe att byta om på.
IK Tellus är tidernas största underdogs i Elitserien.
Varje match kommer att vara ett moraliskt test och på samma gång en fantastisk chans att visa Sverige att det går att övervinna de flesta hinder, att göra ett Miracle On Ice.
För det finns inget vi gillar mer – eller minns i årtionden – än underdogs som vinner.
Ni ser exempel längre ner i texten, och uttrycket Miracle On Ice skapades när collegepojkarna i USA slog fullblodsproffsen i Sovjetunionen i OS-finalen 1980.
Ordet underdog är inget skällsord, utan ett uttryck för underskattning, en klapp på huvudet. Bandyfamiljen ser ju på Tellus och tänker: ”Kul att ni här, men ni har inte skuggan av en chans”.
Det är ju inte speciellt svårt att gissa vad Västerås SK eller Sandviken tänker om Tellus (men det lär vara ungefär samma tankar som Sovjet-spelarna hade före matchen mot USA).
VSK och SAIK är priviligierade klubbar med juniorspelare som knappt vet hur det känns att träna utomhus. Deras trupper börjar spela i sina inomhushallar i augusti, och har i lugn och ro fått sina idealspelare växa ihop. Där finns förebilder och idoler ända sen 30-talet och en guld-kultur som skriker ”vi ska ta MER guld”. Allt annat ses som fiasko.
Jag hoppas Tellus utnyttjar den underskattningen och visar VSK:are, SAIK:are, bajare, Villa-fans och alla andra att moral, kämpaglöd, kärlek till sporten och några stolpe-in kan skapa ett Miracle On Ice även 2016.
Lasse Östling
Fotnot
Underdog: En deltagare som inte förväntas vinna ett spel, konflikt el fight. ” deltagaren” kan vara en individ, lag, annan form av grupp.
Här är historiska underdogs i Tellus-klass:
1. Miracle On Ice
Vinter-OS i Lake Placid 1980
USA mot Sovjetunionen i finalen i OS-hockeyn. Sovjet hade sin ”Big Red Machine” – ett samtränat superlag i ishockey som alla andra länder varit chanslösa mot i över 15 år. USA hade ett gäng amatörer och collegegrabbar. Ingen trodde att jänkarna skulle ha en rimlig chans att rubba maskinen från öst, men det blev en jämn match och med tio minuter kvar av tredje perioden satte USA 4-3, ett resultat som stod sig matchen ut. När slutsignalen gick och tidernas hockeyskräll var fullbordad, levererade den amerikanske kommentatorn Al Michaels ett av tidernas mest klassiska referat då han euforiskt utbrast ”Do you believe in miracles? YES!”
2. Leicester City vinner Premier League
2015/2016
Tog sitt första guld i klubbens 132-åriga historia, det mest sensationella som delats ut i England genom tiderna.
”Leicester har vunnit Premier League. Den största idrottschocken i mitt liv”, twittrade den gamle engelske storspelaren Gary Lineker.
3. Danmark vinner fotbolls-EM
1992
Danskarna fick en friplats när Jugoslavien diskvalificerades i sista stund. I semifinalen slogs Holland ut (på straffar) och finalen blev en av fotbollshistoriens största skrällar. Danskarna vann med 2-0 efter mål av John Faxe Jensen och Kim Vilfort.
4. IFK Göteborg vinner Uefa-cupen
1982
UEFA-cupfinalen 1982 avgjordes i ett dubbelmöte mellan IFK Göteborg och Hamburger SV. I den första matchen, på ett regnhärjat Nya Ullevi, gjorde Tord Holmgren matchens enda mål efter att i slutminuterna ha blivit framnickad av Glenn Hysén. Returen i Hamburg inför 57 000 åskådare förväntades domineras av hemmalaget, men Blåvitt chockade tyskarna efter mål av Dan Corneliusson, Torbjörn Nilsson och Stig Fredriksson. Triumfen var Sveriges första i europacup-sammanhang och skrev in Svennis gäng i idrottshistorien för all framtid.
5. Vitryssland slår Tre Kronor
Vinter-OS 2002 
Tre Kronor vann sin grupp i överlägsen stil och bl a besegrat favoriten Kanada under imponerande former. Men i kvartsfinalen mot Vitryssland blev vi överkörda. 4-3 kom efter en brutal tavla i matchens slutskede från Tommy Salo i det svenska målet.
6. Grekland vinner fotbolls-EM
2004
Med en grym defensiv gnetade grekerna sig ända till finalen där de ställdes mot värdnationen Portugal anförda av bl a Chritiano Ronaldo. Portugal kontrollerade större delen av matchen, men det var Grekland som gjorde det enda målet (Angelos Charisteas). Trots en massiv forcering av hemmalaget lyckades grekerna hålla undan och säkra en av idrottshistoriens största skrällar.

Det går att göra ett nytt Miracle On Ice.