Svenne: Nu är Elitserien bäst i världen

Fyrnationsturneringen i Trollhättan är rena familjeträffen. Nästan hälften av spelarna har plockats från Elitserien. – Ett bevis på att vi har världens bästa liga i Sverige, säger förbundskaptenen Svenne Olsson.

Fyrnationsturneringen i Trollhättan är rena familjeträffen. Nästan hälften av spelarna har plockats från Elitserien.
– Ett bevis på att vi har världens bästa liga i Sverige, säger förbundskaptenen Svenne Olsson.

När bandyvärldens bästa nationer möts i Trollhättan i helgen kommer 43 procent av de totalt 75 spelarna från Elitseriens klubbar.
I t ex Finlands trupp finns bara fem spelare från inhemska ligan, övriga spelar med något undantag i Sverige.
– För mig är det förstås värdefullt att kunna följa de bästa bara genom att stå på en svensk elitserieläktare, säger Svenne Olsson. Nu är det bara två svenska spelare i Ryssland som behöver följas, alla andra finns i Elitserien. 

Maktförändringen mellan ryska ligan och Elitserien har skett senaste två åren.
– Det sammanföll med den ryska ekonomin som dök och det blev ganska svajigt även bland ryska klubbar, säger Svenne. Då var de tio bästa svenska spelarna i Ryssland, men nu har i princip alla kommit tillbaka och skapat en enorm kvalité på Elitserien.

• Hur beskriver du skillnaden mellan Elitserien och ryska ligan?
– I ryska ligan kanske det finns vissa matcher som har mer fart och fläkt, där ett toppmöte mellan Jenisej och Neftyanik är oerhört underhållande. Men Elitserien som helhet håller en jämnare, högre standard med mer struktur och taktiskt kunnande. Och det är här man kan se de allra största profilerna.

Helgens matcher innebär värdefulla möjligheter för Svenne:
– Vi ska skapa en känsla ihop med att det vi gör håller till den stora drabbningen i VM i Sandviken. Och jag har längtat efter kontakten med de nya spelarna som ska in i gruppen.

Bandy-VM avgörs 29 januari-5 februari på Göransson Arena i Sandviken.

• Här kan du se helgens matcher live:
https://play.staylive.se/svenskbandy/l/1809