Stort grepp om bandyns utveckling under träff i Uppsala

Den gångna helgen träffades allt från spelare och tränare till domare och förbundsrepresentanter i Uppsala för att ta ett stort grepp om den gemensamma utvecklingen av sporten.

En vacker försommarlördag i Uppsala samlades ett helt gäng med representanter från klubb-, domar-, liga- och förbundssidan för att gemensamt diskutera vägen framåt för den svenska elitbandyn. Ett forum där spelare kunde diskutera med domare, tränare med disciplinnämnd och allt däremellan.

– Efter en lyckad dag med stora delar av Elitseriens tränare, spelare, domare, RDK och disciplinnämnd känns det som att vi är på väg mot större förståelse för våra olika roller inom bandyn. Vi vill alla att vår publik ska gilla det vi gör och nu skapade vi ett bra tillfälle för att diskutera hur det ska gå till. Uppföljning av den här träffen kommer ske löpande under kommande säsong, säger Per Selin, ligachef för Svensk Elitbandy.

Även bland spelare och ledare var träffen, där några av samtalsämnena var utvärdering av säsongen som gått, Bandyfinalens framtid och det internationella samarbetet, uppskattad.

– Den här dagen är viktig för att vi spelare och ledare ska känna oss inkluderad. Vi skapar relationer och vi har något att bygga vidare på, säger Ebba Fridlund, tidigare målvakt som numera är ledare i Sandvikens AIK.

– Det är roligt att vi har samsyn kring mycket trots att vi är från olika lag och har olika roller. Det är ett stort engagemang kring att göra sporten mer attraktiv, säger Hammarby-spelaren David Brodén.

Bland de positiva saker som kom upp i den gemensamma utvärderingen av den gångna säsongen fanns den nya referensgruppen, ett ärligare och schysstare spel, ytterligare utbildning i dopingfrågor och den generella utvecklingen för Elitserien Dam.

På andra sidan av myntet såg mötets deltagare utvecklingspotential i saker som längden på avstängningar, planeringen av landslagsverksamheten, samsynen mellan övriga parter gentemot disciplinnämnden och bollförarens ansvar ute på isen.

– Det är jättebra för oss att få perspektiv från olika roller med spelare, ledare och domare. Vi har mycket bra att ta med oss härifrån, säger Johan Olwegård från Svenska Bandyförbundets disciplinnämnd.

– Jag tycker att vi har fått en ökad förståelse för varandra idag och allas roller. Det är också bra att vi både dam- och herrlagen kan jobba framåt tillsammans, säger Uppsala BoIS-tränaren Linnea Thored Bergkvist.

Text: Martin Gustafsson & Wilma Linderqvist

Foto: Wilma Linderqvist