Stjärnornas publiklängtan – ”En magisk upplevelse”

Med bara två dagar kvar till SM-finalerna för såväl damerna som herrar är nu längtan stor hos samtliga. Inte minst när det gäller spelarnas längtan efter att få skrinna ut på ett fullsatt Studenternas IP.

På lördag avgörs SM-finalerna i bandy på Studenternas i Uppsala och för första gången på två år är publiken välkomna tillbaka till korandet av mästare. Något som många bandyvänner runt om i landet har längtat efter och så även spelarna. Publikens återkomst blev nämligen ett stort och naturligt samtalsämne under torsdagens presskonferens inför finalerna.

– Det ska bli otroligt kul att spela final igen och framförallt inför publik. Det var tråkigt att missa finalen förra året, men extra roligt att vara här nu. Jag är otroligt stolt över vårt lag, så det ska bli riktigt kul, konstaterar AIK:s vice lagkapten, Vilma Josefsson, som på lördag gör sin fjärde SM-final i karriären och den första med AIK.

Förra säsongen avslutades med en final inför tomma läktare i Recoverhallen, men blev minnesvärd ändå för Villas lagkapten Agnes Ögren, som då blev den första damspelaren någonsin i Villa Lidköping att få lyfta SM-pokalen mot skyn. En upplevelse hon gärna gör om, men nu tillsammans med tusentals supportrar.

– Det var en jättehäftig känsla i fjol också, men jag kan tänka mig att det blir extra häftigt om det skulle bli så att vi vinner i år också. Att få göra det med publikens stöd och känna glädjen från så många fler personer, säger 22-åringen.

Hennes dito på herrsidan, Martin Karlsson, fick även han lyfta pokalen i en tom Recoverhallen i fjol, efter att själv ha avgjort finalen mot AIK i förlängningen. Nu drömmer han sig tillbaka till känslorna från det historiska första SM-guldet 2019 och publikens inramning av den matchen.

– Det är klart att det kommer bli helt fantastiskt att få spela en final inför publik igen. Så är det. 2019 var en upplevelse som kommer vara svår att toppa någonsin, men man märker av hemma i Lidköping att folk är sugna igen. De här två pandemifinalerna har gjort folk väldigt sugna på att få åka på en finalhelg igen. Vi känner ett enormt stöd och räknar med att vi kommer att få en magisk upplevelse därute, tillsammans med våra supportrar, säger Karlsson.

Även Edsbyns nye lagkapten inför den här säsongen, Oscar Wikblad, har spelat pandemifinal inför tomma läktare. Då, 2020, besegrade hans ”Byn” Villa med 5-1 på Studenternas, men trots ett positivt minne i form av ett guld så längtar även han efter välfyllda läktare i Uppsala igen.

– Det kommer bli fantastiskt. Vi spelade ju finalen 2020 inför tomma läktare och det var ju någonting man inte vill uppleva igen. Nu känns det som att det blir på riktigt igen och det är bra drag i ”Byn” också. Folk är sugna på en final igen, så det kommer bli grymt, säger Wikblad.

Lördagens finaler startar 11.30 (dam) respektive 16.30 (herr).

Köp dina biljetter till finalerna här >>

Inte möjlighet att vara på plats? Se matcherna på SVT Play >>

Foto: Tobias Sterner, Bildbyrån

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se