SM-finalen i bandy står sig starkt visar siffror från SVT

Nu redovisar SVT tittarsifforna från årets SM-finaler i bandy för damer och herrar i Uppsala den 19 mars.

I genomsnitt såg 132 500 personer dam-finalen och i snitt såg 242 000 personer herrfinalen. Andelen tittare står sig därmed jämfört med året tidigare, trots att det i år tilläts publik på arenan. 

Förra året spelades finalerna utan publik på grund av pandemin. Ville man se finalmatcherna var man hänvisad till SVTs sändningar, vilket bland annat gjorde att det genomsnittliga antalet tittare blev högre än året dess för innan. 

I år fanns inga restriktioner att förhålla sig till och därför skulle man kunna anta att SVTs tittarsiffror eventuellt skulle sjunka en aning. Men så blev det inte. 

Det genomsnittliga antalet personer som tittade på damfinalen i SVT är i princip identiskt mellan 2021 och 2022. 132 500 personer såg damfinalen mellan Villa Lidköping BK och AIK Bandy 2022, vilket kan jämföras med 132 000 året innan. 

Herrfinalen sågs i genomsnitt av 242 000 personer vilket är en ökning med 26% jämfört med 2021 års siffror.

Allt fler kvinnor hittar till finalsändningarna 

Fler kvinnliga tittare hittar också till finalsändningarna i SVT. Det var dessutom fler kvinnor som såg herrfinalen än som såg damfinalen, visar siffrorna från SVT. 42,6% av de som tittade på herrfinalen var kvinnor, och av det totala antalet tittare som såg damfinalen var 32,8% kvinnor.

– Det är självklart väldigt glädjande att fler, framför allt kvinnor och tjejer, väljer att se Bandyfinalen och vi noterar även att ökningen gällande herrarnas final görs trots att all publik var tvungen att nyttja tv-soffan för att se finalerna i fjol, säger Per Selin, ligachef för Föreningen Svensk Elitbandy. 

– Vi ser siffrorna som ytterligare ett starkt kvitto på att bandyn fortsätter engagera, utvecklas och ta mer plats, vilket är väldigt glädjande, avslutar Per Selin.

Foto: Romus Ramström (montage)