Slutspel och stabilitet – så löste Sirius tuffa Coronasäsongen

För första gången på tio år tog sig IK Sirius i år till SM-slutspel på herrsidan och det samtidigt som föreningen i sin helhet har parerat pandemins effekteter på ett synnerligen framgångsrikt sätt.

För bara ett drygt år sedan var IK Sirius ett straffmål i den 97:e matchminuten av Jimi Heinonen från att åka ur Elitserien via kval. Det blåsvarta Uppsalagänget klarade dock tillslut kvalet på målskillnad, men utifrån var det inte särdeles många som trodde att laget skulle vara nämnvärt bättre under säsongen 2020/21. När dessutom Coronapandemin lamslog en hel värld så såg läget inte direkt ut att förbättras för en förening som under flera tidigare år varit under lupp från licensnämnden, men när punkt nu ska sätta för säsongen så andas Sirius helt plötsligt rejält med morgonluft igen.

– Vi har lagt mycket energi på organisation och ekonomi under de senaste åren och tack vare det har vi känt att vi stått redo för att möta olika typer av utmaningar. Självklart har vi upplevt att pandemin har varit tuff ekonomiskt, men aldrig så att den har hotat vår existens, säger Jimmy Helmersson, klubbchef i IK Sirius, till elitserien.se.

Helmersson vittnar om ett flerårigt metodiskt arbete för att framförallt få bättre kontroll på föreningens kostnader. Insatser för att rädda intäkter under säsongen som har gått har givetvis gjorts, men kostnadskontrollen har fått ta huvudrollen i strålkastarljuset längst fram på scenen.

– Med risk för att låta lite klyschig så har vi under flera år jobbat in en kostnadsmedvetenhet och det har gett oss en helt annan kontroll på våra utgifter. Vi har givetvis också tvingats vara kreativa på intäktssidan för att anpassa oss och det har vi gjort, men inte mer än nödvändigt, säger han.

– Det viktigaste för oss under den här säsongen har utan tvekan varit kontrollen på våra kostnader. Det kan låta mycket enklare än vad det är och vi ska ha respekt för att det kan ta tid, men eftersom att vi har jobbat med det här under en längre tid så kan vi säga att vi är där idag att vi verkligen har den kontrollen. Det har vi haft igen i dessa tider.

Till det skall också läggas att föreningens herrlag var ett av de lag i Elitserien som drabbades allra minst av flyttade matcher och dylikt på grund av pandemin.

– Ja, verkligen. Vi var noggranna och det visade sig ge resultat, säger den 39-årige klubbchefen.

Kanske föll det sig även så att föreningens allt mer stabila tillvaro vid sidan av isen hade positiv inverkan även på den vita ängen. Elitseriesäsongen slutade ju nämligen med att Sirius fick spela slutspelsbandy för första gången på tio år. Där besegrades först Broberg/Söderhamn i åttondelsfinalen innan Villa Lidköping blev för svåra i kvartsfinalen.

– Det är ashäftigt och det känns som ett kvitto att vi gör någonting bra. Att vi dessutom får göra det med Elitseriens näst yngsta trupp som till hälften består av egna produkter gör det inte mindre häftigt, säger Helmersson.

– Vi brukar prata om att vi vill vara unga, moderna och fräscha och jag tycker att vi jobbar mer och mer åt det hållet. Vi mår bra, helt enkelt (skratt).

Om du reflekterar över det. Det måste kännas starkt att kunna säga ”Vi mår bra” med ett leende på läpparna efter den här typen av unikt utmanande säsong?

– Absolut är det så, men här ska vi vara tydliga med att skilja på saker och ting också. Det är klart att vi alla är påverkade av den skit som händer i samhället med pandemin, men att vi som förening gladeligen kan säga att vi mår bra efter ett sådant här år är klart att det är kul. Den stabila grunden vi står på har gett oss möjligheten att fortsätta jobba med saker som vi tycker utvecklar oss, snarare än att bara kriga för vår existens. Hanterar vi det på rätt sätt så ger det oss ju även möjligheter att ta ytterligare kliv i en konkurrensutsatt bransch.

– Det är väl lite det vi känner. Vi har kunnat fortsätta jobba med att skapa värden för spelare och ledare. Värden som gör att vi blir mer professionella, mer tydliga och som gör att vi går framåt och uppåt.

Jimmy Helmersson menar att Sirius har placerat sig själva på en plattform som bör kunna ge föreningen goda chanser att ta ytterligare kliv uppåt och framåt jämfört med konkurrenterna den dag samhället och omvärlden återgår till någon form av normal vardag igen.

– Ja, men det tror jag. Nu blir jag lite tjatig, men vi försöker ju bygga den här grunden för att vi inte ska vara så känsliga. Vi gör fel idag och vi kommer fortsätta göra fel, men skillnaden är att de misstagen inte kommer vara så stora att vi riskerar någonting. Ramlar vi så ramlar vi en liten bit för att sedan ta oss upp igen och fortsätta. Vi har hittat någonting vi tror på och det är klart att det ger oss energi. Nu vill vi bara fortsätta framåt, säger han och menar att en annan konkurrensfördel klubben kan ha, rent sportsligt, är att de redan är ute på andra sidan av ett prövande generationsskifte.

– Vi har ju redan gjort något av ett generationsskifte och idag består stora delar av vår trupp av unga, egna produkter. Sedan kan vi krydda det med spelare som Ted Haraldsson, Ted Bergström och någon mer. Det handlar om spelare som förstår att de inte kommer till Sirius för att bli rika, utan för att de vill komma till en seriös och professionell verksamhet där man kan lita på att det är sagt blir gjort. Det är den typen av saker som gör att kan locka spelare hit och få våra egna att stanna.

De positiva tongångarna till trots så inser Sirius-bossen att det kommer att krävas ett fortsatt hårt arbete för att föreningen ska kunna bibehålla och ytterligare stärka den plattform man idag står på.

– Jag är ödmjuk inför tanken på att det kommer att krävas ett hårt arbete för att upprätthålla och utveckla det som vi är i just nu. Det gäller allt från organisation och ekonomi till det sportsliga. Vi står stabilt just nu, men vi förstår också att utan hårt arbete så kan vi snabbt vara därnere igen. Vi kommer behöva fortsätta på den inslagna vägen och vetskapen om det tror jag gör att vi kommer att hantera det bra, avslutar han.

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se

Foto: Anna Westin & IK Sirius Bandy