Skutskärs IF tar ställning med unik matchtröja

Under torsdagen presenterade Skutskärs IF en ny matchtröja för säsongen 20/21. En matchtröja som på ett eget och unikt sätt tar ställning mot idrottens könsstereotyper.

Under torsdagen lanserade Skutskärs IF sin nya matchtröja för säsongen 20/21 och det är inte vilken matchtröja som helst. Klubben gör nämligen ett starkt ställningstagande mot idrottens könsstereotyper. Läs hela pressmeddelandet nedan:

”Svar på nedsättande kommentarer kopplade till kvinnligt idrottande kommer pryda SM-finalisterna Skutskärs IF:s nya matchtröjor. Med initiativet #IdrottÄrFörAlla vill klubben även uppmana fler idrottare som går emot könsstereotypen inom sin idrott att berätta sina historier. Den nya matchtröjan lanseras inför elitseriepremiären den 14:e november.

– Med den här tröjan vill vi synliggöra något som alla idrottare med ”fel” kön inom sin idrott någon gång upplever. Samtidigt vill vi inspirera fler att våga säga ifrån. Tillsammans kan vi stå upp mot skeva könsstereotyper, säger Skutskärs lagkapten Ebba Fridlund.

Grunden till den nya matchtröjan, som tagits fram tillsammans med Grit Sportswear och går under namnet ”Out Of Line”, kommer från spelarna i lagets egna upplevelser. Kommentarer som ”man kan tro att du är en kille med din vinnarskalle” och ”tjejer kan inte skjuta” har besvarats med meningar som ”min vinnarskalle har ingenting med kön att göra” och ”jag kan visst skjuta”. Svaren har sedan fått utgöra linjerna på det nya matchstället, som går i Skutskärs gröna och gula färger.

– Förhoppningen är att tröjan ska bli en symbol för klubbens värderingar och vårt arbete med jämställdhet inom idrotten och i samhället, säger Ebba Fridlund.

Lanseringen av matchtröjan sker inför elitseriepremiären den 14:e november. I samband med det uppmanar Skutskär även andra utövare som går emot könsstereotypen inom sina idrotter att berätta sina historier på sociala medier under hashtagen #IdrottÄrFörAlla.

– Det här problemet är långt mer utbrett än bara några damspelare i ett enskilt bandylag. Alla som genom sitt kön utmanar normen inom sin idrott blir någon gång utsatta för kränkningar, tyvärr. Genom att få fler att berätta om sina upplevelser hoppas vi kunna starta en dialog, säger Ebba Fridlund.

Sedan avancemanget till Elitserien 2017 har Skutskär spelat tre raka SM-finaler, vilket resulterat i ett SM-guld. Klubben har också uppmärksammats i media vid flertalet tillfällen för sin satsning på jämställdhet.
Även Skutskärs herrlag kommer stå upp mot idrottens könsstereotyper genom en egen version av den nya matchtröjan. Herrlagets tröjor består av meningar som hyllar spelarna i damlagets idrottande på och utanför isen.

Tröjan är framtagen tillsammans med Skutskärs nya samarbetspartner Grit Sportswear, ett varumärke med fokus på bandy startat av elitspelaren Patrik Johansson”.