”Skönt höra att motståndarna fruktar Hällåsen”

Blåsigt, kallt och gulaktigt ljus. Hällåsen verkar vara en mer fruktad motståndare än Broberg för bortalagen. – Det är skönt att höra att klubbar kommer hit och är nedbrutna innan matchen börjat, säger målvakten Dennis Wasberg.

Blåsigt, kallt och gulaktigt ljus. Hällåsen verkar vara en mer fruktad motståndare än Broberg för bortalagen.
– Det är skönt att höra att klubbar kommer hit och är nedbrutna innan matchen börjat, säger målvakten Dennis Wasberg.

Hällåsen sjunger på sista versen, efter att i åratal ha varit bespottad och fruktad av gästerna som kommer till Söderhamn.
I oktober nästa år ska hallen stå klar. Då är vindarna från Östersjön borta, snön kommer inte att lägga sig på planen och strålkastarna kommer lysa vitt.
Dennis Wasberg är uppväxt på arenan och ur den legendariska klanen Wasberg där Ingvar styrde allt på 30-talet och Leif dominerade på 60- och 70-talet.

– Jag kan bejaka sidorna med Hällåsen, det är vår hemmaborg. Visst, den ligger lite taskigt till på en höjd och nära havet och när det är vinter och kallt kan det blåsa in.
– Man kanske skulle ha den nya hallen bara för träningar och spela matcherna utomhus, för att fortsätta plåga motståndarna? skojar han.

Dennis Wasberg menar att hallen, som börjar byggas tidigt i vår, ger staden och föreningen hopp, en möjlighet för Broberg att leva kvar som elitlag och förening.
– Vi har haft några kämpiga år och etablerat oss i Elitserien. Men även om vi har försvarat slutspelsplatsen så har de andra klubbarna med hall tagit allt större kliv. Det märks i grundspelet och tekniken. De kan nöta längre än vi.

Men ni är starka på hemska Hällåsen, bara en hemmaförlust och 27-18 i målskillnad.
– Ja, ett rätt bra facit som man får vara nöjd med. Men senaste åren har vi varit lika bra borta som hemma. Vi gillar faktiskt att spela på bra is också…
– Många klubbar har ju satsat hårt och värvat bra inför den här säsongen, och vi missade slutspel. Hur står vi? undrade vi. Men utifrån våra förutsättningar har vi gjort det bra. Vi har varit jämna i år och bara fallit igenom rejält någon match.

Ni kändes bleka mot Bollnäs borta – men otroligt heta mot SAIK. Vad är det som händer med några dagars mellanrum?
– Om jag vetat det hade jag varit förbundskapten kanske. Det är nog mycket psykologi som spelar in. Det gäller att komma in i matcherna rätt och mål förändrar matcher.  Och ledningsmål betyder mer på bortaplan.

Vad säger du om alla skrällmatcher i Elitserien så här långt?
– Man har varit förvånad nästan varje omgång över ett eller flera resultat. Det är superkul att alla slår alla, det är bra för bandyn i stort.
– Vi utövaren sport där det blir mycket mål och det är svårt att stänga matcher. Tappar man huvudet lite blir det snabbt mycket mål.

När får Broberg uppleva en SM-final igen (senast 1979)?
– Med hallen har vi en vision på SM-guld 2020. Lite tidigare skulle jag vilja att vi tar guldet. Vi säger nästa säsong då, för då är jag med.

Onsdag 14 december: Broberg/Söderhamn– IK Sirius
Du kan se matchen på Bandyplay.se:
https://www.bandyplay.se/live/1884