Skirö-trippeln fullbordad – hon är Årets Komet

För nionde gången i ordningen prisas nu Årets Komet på damsidan i svensk bandy och för säsongen 2023/24 går priset till Skirö AIK:s U21-landslagsstjärna Emma Drott.

Utmärkelsen Årets Komet delas årligen ut av Svenska Bandyförbundet. Priset är instiftat till minne av bandyprofilen Torbjörn Ek från Ljusdal. Torbjörn Ek var en av de sista som dubbelspelade i bandy och fotboll på högsta elitnivå.

Priset delas ut till den bandyspelare som under säsongen gjort exceptionellt stora framsteg. Utmärkande för Årets Komet ska också vara att pristagaren, i likhet med Torbjörn Ek, utvecklats till en riktig lirare och dessutom uppträder som ett stort föredöme inom bandysporten både på och utanför plan.

För säsongen 2023/24 har juryn enats om att den spelare på damsidan som ska föräras priset är Skirö AIK:s Emma Drott. Detta med följande motivering:

”Med bra skridskoåkning, fin klubbteknik, spelförståelse och tajming har Årets Komet under säsongen varit en av de bästa målskyttarna i svensk bandy. Hon driver matcher och sina lagkompisar framåt med en inställning att aldrig vara nöjd och ständigt vilja utvecklas. Hon är spelaren som gör andra spelare bra och har varit starkt bidragande i såväl klubblag som U21-landslag under säsongen 2023/24. En spelare som, med stor sannolikhet, kommer ta klivet in i A-landslaget framöver. Årets Komet Dam 23/24 är Emma Drott – Skirö AIK”.

– Va? Nej?! Oj, va roligt! Jag är helt chockad, utbrister Drott när hon får beskedet.

– Det var ingenting jag hade förväntat mig alls, faktiskt, men det är klart att det är jätteroligt. Det har varit en väldigt, väldigt bra säsong. Både för mig individuellt och för Skirö som lag. Det känns som att det har lossnat lite för mig i vinter.

Drott menar att hon växt med ansvaret och uppgiften under säsongen och resultatet blev bland annat fina 30 mål i Elitserien. Snudd på en dubblering av hennes bästa notering sedan tidigare.

– Jag har väl känt att det har funnits en viss anspänning tidigare som inte funnits där i år. Jag har fått ta ett lite större ansvar i laget nu när jag är en av de ”äldre” och jag hade höga förväntningar på mig själv inför säsongen, men det har ändå gått väldigt bra, tycker jag, säger 21-åringen.

– Jag känner att jag har blivit mer bekväm i min roll. Det har fungerat bra hela vägen från uppspel till anfall och vi är många som är med och bidrar. Det är inte bara en och samma spelare som ska göra det. Jag har också satt lägen och gjort fler ”enkla” mål än vad jag gjort tidigare.

Drotts utnämning till Årets Komet innebär även att elitseriefyran Skirö kammar hem trippeln i Årliga Utmärkelser. Sedan tidigare har nämligen Ester Eknäs utsetts till Årets Flickspelare och Klara Sandberg till Årets Junior.

– Vetlanda är en riktig bandystad. Både Ester och Klara är otroligt duktiga och det är väldigt coolt att vi vinner alla tre, säger Emma Drott och konstaterar även att utmärkelserna skvallrar om att laget Skirö AIK kan gå en väldigt ljus framtid tillmötes. Kanske till och med gå hela vägen till den mest åtråvärda titeln av dem alla.

– Ja, absolut. Det tror jag verkligen. Det hade varit coolt att vinna SM-guld med sin moderklubb. Det hade varit väldigt häftigt.

Tidigare vinnare – Årets Komet Dam

2015/16 Matilda Plan, Västerås SK
2016/17 Ida Friman, Kareby IS
2017/18 Agnes Ögren, Villa Lidköping BK
2018/19 Kajsa Ericsson, AIK
2019/20 Tilda Ström, Villa Lidköping BK
2020/21 Isabelle Larsson, Västerås SK
2021/22 Ellen Ahrnberg, AIK
2022/23 Karla Thuresson, Skirö AIK