Självförtroendet stort i Rättvik – ”Bollnäs kommer inte ha en chans”

För första gången på 70 år ska IFK Rättvik spela bandy i Sveriges högsta serie för herrar och det är med både självförtroende och tillförsikt som supporterprofilen Tomas Malmberg ser fram emot den stundande säsongen.

Den 13 mars 2021 kommer för alltid att vara ett datum inskrivet i historieböckerna för IFK Rättvik Bandy. Efter att ha spelat 4-4 borta mot Gripen Trollhättan i den första av två kvalmatcher till Elitserien en vecka tidigare lyckades dalalaget tillslut lösa avancemanget till den högsta serien för första gången på 70 år. Detta tack vare 3-3 i hemmamötet, bortamålsregeln och en sen kvittering av Rasmus Plan.

153 dagar, eller för den delen exakt fem månader, senare har förberedelserna inför den så efterlängtade comebacken till bandyns finrum kommit en bra bit på vägen och allvaret närmar sig igen med stormsteg. Euforin kopplad till kvaldramat är numera bara ett lyckligt minne för det lilla dalasamhället. Eller åtminstone för de som faktiskt minns avgörandet.

– Jag kommer knappt ihåg att det var Rasmus som avgjorde (skratt). Det var för mycket på en gång. Jag har fått kolla om matchen flera gånger för jag kommer inte ihåg det där sista. Jag trodde inte att det var sant, säger supporterprofilen Tomas Malmberg, grundare av supporterklubben Flocken.

– I halvtid kände jag mig lugn och tänkte att “Det här tar vi, för nu kommer Gripen behöva gå framåt och då kontrar vi och avgör”, men från att de gjorde 3-2-målet i slutminuterna (Mikko Lukkarila gav Gripen ledningen i den 89:e matchminuten reds. anm.) så kommer jag inte ihåg någonting. Jag var så besviken och trodde aldrig att vi skulle ta ikapp det. Jag tror att det var för mycket. Man var på den absoluta toppen för att sedan verkligen åka ner till noll och tillbaka upp igen.

IFK Rättvik får bra stöd från läktarna av Flocken Support.

Med en röst som skvallrar om att känslorna kommer tillbaka berättar Malmberg, som även är engagerad som ledare i föreningens ungdomsverksamhet, om hur han hann känna att allt arbete var förgäves innan Plans avgörande mål i den 93:e matchminuten.

– Jag hade tagit ledigt från jobbet hela veckan inför matchen för att fixa allting med tröjor och banderoller med mera och när de då gjorde 3-2… Jag hade tagit ledigt en hel vecka bara för det här och så blev jag verkligen nedtryckt i botten där och då, så det var ju rätt kul när Rasmus prickade in den där, skrattar han.

Engagemanget i och runt IFK Rättvik har länge varit stort från Tomas Malmberg och hans vänner inom Flocken Support, men i och med avancemanget till Elitserien blev hysterin i hela det lilla samhället ett faktum. Frågan som de mest hängivna supportarna nu dock ställer sig är om samma de drygt 11 000 invånarna har lyckats konservera bandykänslorna över sommarens varma dagar.

– Det var så klart jätteroligt att se engagemanget från folk på byn. Jag hade det bara lite i bakhuvudet att det skulle kunna bli en sådan uppståndelse. Det har funnits ett enormt intresse här i Rättvik, men så har det dalat lite. Det har varit mycket motgångar och i en liten by som Rättvik så sprids allt negativt som händer väldigt fort. Det har varit det ena efter det andra, så det kanske har försvunnit lite folk med åren, men nu med framgångarna tänkte vi nog att de kommer tillbaka. Så jag trodde nog ändå att det skulle bli den hysterin som det tillslut blev, säger Malmberg innan han medger att han inte riktigt vet hur det kommer se ut på läktarna i vinter.

–Det har varit rätt lugnt under sommaren ändå. Det var otroligt mycket när vi väl gick upp, men under sommaren har det lugnat ner sig lite. Nu börjar pulsen dock verkligen stiga igen. Nu ligger isen här uppe och tankarna börjar verkligen snurra. Man vet inte riktigt vart man ska börja. Vi har varit en liten supporterklubb och vi har inte en aning om vad det blir för intresse i år. Intresset när vi gick upp var ju enormt i Rättvik. Alla pratade bandy, men nu vet man inte vart det ska ta vägen. Jag är lite nervös faktiskt.

Nationella framgångar i lagidrott är dock inget som det lilla guldkornet vid Siljans strand är bortskämda med. På stadens idrottsliga meritlista finns, i modern tid, två SM-guld i baseboll, så att IFK:s framfart betyder mycket för att sätta staden på kartan tycks det inte råda någon som helst tvekan om.

– Jag tror att det betyder väldigt mycket för Rättvik som samhälle, för oss som bor här och för kommunen. Vi gillar idrott här uppe och vi följer den lokala idrotten oavsett om det är bandy eller någonting annat som sätter Rättvik på kartan. Det här avancemanget betyder mycket för rättvikarna och jag tror att det kommer bli mycket folk på bandyn här framöver. Det är många som har sett fram emot det här, säger Tomas Malmberg.

Flocken Support har rejält med tro på sitt lag inför säsongen.

Kommande säsong spelas Elitserien Herr med 16 lag och speciellt är att hela tre lag kommer att åka ur serien direkt, utan kval. Det gör det synnerligen svårt för nykomlingar som IFK Rättvik på förhand, men den sportsliga utmaningen tycks nästan vara det som oroar Tomas Malmberg minst. Han sjuder nämligen av tilltro till sitt lags förmåga att säkra ett nytt kontrakt.

– Det är hur lugnt som helst. Det fixar grabbarna. Jag är väldigt säker på det. Vi kommer inte rå på AIK och Villa, men vi kommer kriga ner Frillesås och Tellus. Bollnäs kommer inte ha en chans mot oss och inte Örebro heller, så det är lugnt. Jag känner mig superlugn med det, konstaterar han med självklarhet i rösten.

Inför säsongen har sportchefen, tillika den tidigare storspelaren, Dan Hjelm sett till att laget har förstärkts med såväl namnkunniga profiler som Christian Mickelsson från Bollnäs och den ryske evighetsmaskinen Rinat Shamsutov som den lovande ytterhalven Elliot Fröjd från Lidköpings AIK. Detta samtidigt som endast en av lagets sju bästa poängplockare förra säsongen (Tim Stjernström) har lämnat klubben.

Kanske har Flocken goda skäl att tro på en flerårig elitseriesejour, men är stödet och intresset kring laget verkligen tillräckligt stort för att kunna hantera en eventuellt tuff start på säsongen? Tomas Malmberg tror och hoppas att alla förstår vilka förutsättningar laget kliver ut på isen med i oktober.

– Vi har ju AIK i första matchen och det är klart att om vi får storstryk i de tre, fyra första matcherna så kommer ju självklart snacket att gå om vad vi skulle till Elitserien och göra. Garanterat finns den risken, men jag hoppas att folk förstår vilken skillnad det är på de pengar som Rättvik har att erbjuda jämfört med andra klubbar. Jag tror att det finns klubbar med samma budget på en spelare som vi har på hela truppen.

– Det är klart att det blir en enormt tuff premiär mot AIK, men sedan tror jag att det var Sirius i andra matchen och där tycker jag att vi ska kunna matcha lite. Vi ska absolut inte lägga oss ner och dö mot AIK, men det är två helt olika matcher. 

Det är glasklart med andra ord? IFK Rättvik spelar i Elitserien även säsongen 2022/23?

– Ja, det kan jag skriva under på! Det verkar som att grabbarna har ett bra go i gänget och även om det är klart att det blir tufft så tycker jag väl inte att lag som Frillesås, Tellus och Örebro ska vara nämnvärt bättre. Tar vi poängen vi ska mot dem så kommer vi att fixa det.

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se

Foto: Göran Erlandsson, IFK Rättvik