Silly-panelen: ”Supportrarna kommer bli besvikna”

Vår börjar närma sig sommar och med det börjar allt fler bandyspelare hitta sin hemvist till den kommande säsongen. Vi stämde av Silly Season-läget med tre objektiva experter för att få en bild av vad som har hänt hittills.

Efter att säsongen officiellt avslutades med att Villa Lidköping fick höja SM-pokalen mot taket på Recoverhallen i Uppsala den 3 april så har det mesta handlat om lagbyggen till nästa säsong. Elitserien Herr har utökats med två lag, Örebro SK och IFK Rättvik, och konkurrensen om spelarnas signaturer tycks ha varit hårdare än någonsin. Vi bad Magnus Wilsson, Sportbladet, Robin Mårtensson, Bandysurr, och Andreas Tagg, Bandypuls, att ge sin syn på vad som har hänt under Silly Season hittills, vilka som är vinnarna och vilka som är förlorarna.

Vilka är dina allmänna intryck av Silly Season hittills?

Wilsson: Tyvärr har topp fem-lagen har utökat avståndet till lagen bakom dem i tabellen. Med fler lag i serien har det också blivit tydligt att mängden kvalificerade elitseriespelare inte räcker till och därmed har klubbarna vågat sig på mer oprövade kort vilket i sig tillför en extra krydda till nästa säsong.

Mårtensson: Det har rört på sig oväntat mycket får man väl ändå säga med tanke på pandemin. Topplagen har stärkt sina aktier ytterligare och serien känns väldigt segregerad.

Tagg: Att avstånden ökar och att vi kommer att få en ännu tydligare uppdelning av tabellen i vinter. Topplagen blir starkare medan mellanskiktet försvagats. Men toppstriden blir riktigt häftig, likaså den ångestladdade bottenstriden och kampen kring slutspelsstrecket.

Vem är vårens bästa värvning?

Wilsson: Pavel Bulatov, från Hammarby till Vänersborg. En värvning som kom från ingenstans efter kontraktsstrul med Hammarby. En spelskicklig back som spetsar till defensiven samt näst intill ersätter förlusten av Jenefeldt i speluppbyggnaden. Ett varningens finger kan dock höjas för att Bulatov kan vara lite för mycket rock ’n roll för Vänersborgs disciplinerade defensiv.

Mårtensson: Jag vet inte om Martin Landström räknas som en värvning eftersom han är återvänder till Västerås efter ett lån. Jag tror dock det kommer vara säsongens värvning och att han cementerar sin plats i A-landslaget i 10 år framöver.

Tagg: Spontant vill jag svara Teemu Määttä till AIK. Men med lite reflektion måste det nästan bli någon av Västerås värvningar, med tanke på att det är där som tillskotten gör störst skillnad sett till förstärkning av fjolårstruppen. Så jag säger Viktor Spångberg, det ska bli oerhört intressant att se honom i en ännu bättre klubb och med bättre förutsättningar än vad fallet var i Motala.

Vem är vårens mest underskattade värvning?

Wilsson: Samuel Heeger, från IK Sirius till Sandvikens AIK. Siriussonen har de senaste säsongerna varit en av seriens mest spännande spelare och de kliv han har tagit de senaste åren kommer bli extra tydliga i den miljön som hans nya klubb erbjuder. Det skulle inte förvåna mig om han om två år är och nosar på en plats i en VM-trupp. Speciellt med tanke på att han nu på nära håll kan se och lära från en av sportens allra bästa någonsin, Daniel Berlin.

Mårtensson: Teemu Määttä, från Sirius till AIK, är en spelare jag har blivit imponerad av senaste säsongerna. Han räknas väl inte som en ”storvärvning” till AIK, men jag tror han kommer bli ett ruggigt nyförvärv.

Tagg: Albin Thomsen från Villa Lidköping till Sirius. Den som även var mest överraskande med tanke på att han stod under kontrakt. Jag har en känsla av att den här flytten kan ge honom exakt den skjuts i karriären som han behöver efter den sparsamma speltiden i Villa, samtidigt som Sirius lyckades landa exakt vad de behövde. Nämligen en ersättare till Jimi Heinonen. Eller egentligen var väl luckan efter Teemu Määttä mer akut, men desto mer svårhanterad.

Vem är vårens mest överskattade värvning?

Wilsson: Vadim Arkhipkin, från Broberg till Edsbyn. Missförstå mig rätt här, det är absolut ingen dålig värvning. Men tyvärr tror jag att klubbens supportrar kommer bli besvikna med tanke på vilka förväntningar som ställs. Edsbyn är försvagat inför den här säsongen och det är nog dags för fansen att inse det.

Mårtensson: Överskattade kanske är fel ord, men Olle Berglund, från Vänersborg till Vetlanda, har en del att bevisa för att vara den defensiva frälsaren VBK hoppas på.

Tagg: Jag vet inte om den är överskattad egentligen. Men om jag säger så här: Daniel Burvall Jonsson har en del att bevisa när han slutligen vänder hem till moderklubben Broberg. Han var inte i närheten av sin tidigare nivå den gångna säsongen men det kan såklart ha sin förklaring i turbulensen som rådde i Edsbyn.

Vem är vårens mest välbehövliga värvning?

Wilsson: Teemu Määttä, från Sirius till AIK. Största utmanarna här är väl Bulatov till Vänersborg och Robert Rimgård till Hammarby sett till klubbarnas behov, men med AIK:s offensiva spets var det otroligt viktigt att få in en spelare av Teemus typ som har en förmåga att täcka varje centimeter av planen samtidigt som han bidrar stort i offensiven. Speciellt med tanke på tappet av lagkapten Johan Willes.

Mårtensson: Att ett ungt och orutinerat försvar i Sirius får in en spelare som Stefan Kröller från Västerås får väl ändå ses som välbehövligt. Oväntad och bra värvning.

Tagg: Den är klurig, finns några bra namn att välja bland. Men jag säger nog comebackande Robert Rimgård till Hammarby. Han kommer bli central i det lagbygget, både i att styra upp defensiven och att bidra med sin rutin i den föryngring som pågår.

Vilket lag har förbättrat sig mest under våren?

Wilsson: Frillesås. De har fått in en dedikerad huvudtränare i Jesper Larsson, spelmotorn Jakob Jenefeldt återvänder och det förlängdes med råtalangen Gustav Friman och den oborstade stjärnan Sergey Pochkunov. Lägg därtill spännande värvningar i norske Marcus Fremstad och målvakten Johannes Gustavsson. Jag tror på riktigt att Frillesås kan utmana om en åttondelsplats i år.

Mårtensson: Västerås, inget snack.

Tagg: När det gäller såna här enkäter finns det oftast inga rätt eller fel, det handlar om tycke, smak och åsikter. Men här finns det faktiskt ett rätt svar och det är glasklart. Västerås, som har gått från mittengäng till guldutmanare.

Vilket lag har försämrats mest?

Wilsson: Örebro ser ut att få det tungt i återkomsten då truppen just nu är sämre, men i faktisk kvalité har Bollnäs tappat mest. Fansen har all anledning att vara oroliga inför en säsong där tre lag åker ur direkt. Samtidigt har de nog den största överraskningspotentialen i sina tre finska nyförvärv.

Mårtensson: Bollnäs.

Tagg: Bollnäs. Man hamnade på negativt kval med spelare som Per Hellmyrs och Samuli Helavuori. Nu har de lämnat och ersättarna är antingen helt oprövade på den här nivån eller kompetensmässigt mil från som spelarna som har lämnat. Bollnäs kommer få det ruskigt jobbigt i vinter.

Vilket lag är mest ofärdigt?

Wilsson: Det var inte länge sedan svaret hade varit Hammarby. I dagsläget står det mellan Bollnäs i form av spets, eller Brobergs försvar. Jag landar nog i Broberg som nog kommer känna av tappet av Magnus Fryklund. I fjol klarade ”Gurt” sig genom att göra en massa mål, men i år kommer Arkhipkin att saknas. Ingen av nykomlingarna känns i dagsläget som ett elitserielag ännu.

Mårtensson: För tillfället har ju både Rättvik och Örebro betydligt sämre lag per dagens datum än när man gick upp från Bandyallsvenskan för ett par månader sedan. Drar till med Rättvik om jag bara ska ge ett svar, men sillyn är inte över än.

Tagg: Örebro SK. Som just nu har ett sämre lag än det som vann allsvenskan i fjol. De två bästa målskyttarna (Saku Hämäläinen och Nico Nevalainen reds. anm.) har dragit och den tongivande ytterhalven Alex Adeheimer har gått till Hammarby. Det här har varit en riktigt jobbig vår för nykomlingen. IFK Rättvik aspirerar också på den här mindre smickrande platsen, men i skrivande stund tycks det i alla fall vara lite saker på gång hos seriens andra nykomling.

Vilka hade varit dina svar på våra frågor? Diskutera gärna på våra sociala medier, Facebook, Twitter och Instagram!

Vill du få full koll på kontraktsläget i ditt lag? Spana in Bandypuls sammanställning av alla lag i Elitserien Herr!

Inom kort kommer en liknande enkät för Elitserien Dam. Håll utkik!