Silly-panelen: ”Många frågor – få svar”

Vår börjar närma sig sommar och med det börjar allt fler bandyspelare hitta sin hemvist till den kommande säsongen. Vi stämde av Silly Season-läget med tre objektiva experter för att få en bild av vad som har hänt hittills.

Det har hunnit gå två månader sedan Villa Lidköping vann sitt första, historiska SM-guld på damsidan och sedan dess har de åtta elitserieklubbarna hunnit slicka såren och ta sikte mot en ny säsong. Transferkarusellen har visserligen inte snurrat i samma tempo som på herrsidan hittills, men trots det har det blivit dags att skaffa sig en överblick av läget med hjälp av vår Silly-panel; Andreas Tagg, Bandypuls, Hanna Dahlström, biträdande förbundskapten för damlandslaget, och Magnus Nordin, fd förbundskapten.

Allmänna intryck av Silly Season?

Tagg: Att det knappt har hänt någonting alls. Det tar alltid längre tid för saker att rulla igång på damsidan, men det har verkligen varit fullständig stiltje. Totalt bara en handfull värvningar har vi haft att snacka om men det lär väl komma ytterligare några inom kort. AIK har ju till exempel legat extremt lågt så här långt.

Dahlström: Att det än så länge har varit en rätt händelsefattig silly season på damsidan. Man kan väl generellt sätt säga att det skiljer sig rätt mycket från herrsidan där det finns fler spelare och lag. Det är inte helt ovanligt att mer och mer börjar hända nu när vi närmar oss sommaren då många börjar landa i sina beslut. Det beror väl på att många klubbar inte jobbar lika aktivt med just värvningar och att sätta lagen tidigt på damsidan, att det inte finns så många spelare utan kontrakt i dagsläget, att många är nöjda där dem är och att man kanske väntar på besked om utbildning eller väntar in vad andra väljer att göra. 

En annan viktig aspekt är att många klubbar också nyligen gjort klart med sportchefer och tränare vilket ofta är en förutsättning och något som påverkar spelarnas beslut. Den största snackisen än så länge är ju självklart Malin Perssons vara eller inte vara i VSK och inom bandyn nästa säsong. 

Förra året hade vi en rejäl rörelse med flera spelare till storsatsande AIK och en hel del nya spelare in till Villa, men i år handlar det mesta hittills om att det är en hel del erfarna spelare som slutar, att finallagen får behålla sina flesta spelare och att det inte rör på sig alltför mycket. Finallagen Villa Lidköping och Västerås var tidiga med att skriva kontrakt med sina spelare och känner sig nog rätt nöjda med hur lagen ser ut. 

AIK har värvat en ny målvakt i Ellen Ahrnberg från Mölndal efter en väldigt fin säsong där. Det är också en väldigt intressant värvning ur synvinkeln kring de ryska spelarna. Vad innebär detta med tanke på att de förra året hade en av de ryska landslagsmålvakterna. Kommer AIK fortsatt att ha en så stor andel ryska spelare även nästa år i sitt lag? 

När det gäller KS Bandy och Skirö AIK så har de väldigt många unga och fantastiskt duktiga spelare där man förmodligen väljer att satsa vidare på dessa där jag tror vi kan se stora kliv under nästa säsong. De har inte heller samma förutsättning som de större klubbarna i form av att värva spelare utan satsar på sina yngre spelare men hade kanske såklart mått bra av att få in någon/några äldre spelare. 

I Sandviken sker det förändringar i och med att Michelle Löfblad lägger skridskorna på hyllan. Michelle var inte bara en trygghet i laget utan stod också tillsammans med Julia Norrman och Hanna Snäll som är två andra som lämnar för nästan hälften av poängen i laget tillsammans. Tittar man på att försöka få in en stark anfallare i SAIK eller hur ska man ersätta den målproduktionen? 

Även Mölndal och Skutskär har båda tappat viktiga spelare till nästa säsong så där blir det intressant att följa hur och om de ska ersätta dessa tapp.

Nordin: Känslan är att det inte hänt så mycket på spelarsidan ännu. Däremot har det skett många intressanta förändringar på ledarsidan i flera lag. Tyvärr är det fortfarande för få kvinnliga huvudansvariga tränare vilket är synd. Här finns ett jobb att göra.

Vem är vårens bästa värvning?

Tagg: Ebba Fridlund till SAIK är ju en oerhört fin värvning. Har visat sin klass i Skutskär och är landslagsmålvakt. Så den här går till Sandviken och nya sportchefen Johanna Pettersson.

Dahlström: Ebba Fridlund till Sandviken. Många tänker nog och även jag att SAIK har redan en väldigt bra målvakt i Johanna Hellström, men det som Ebba kommer att bidra med till SAIK är mer än bara sin målvaktskunskap. Ebba besitter erfarenhet av stora och viktiga matcher vilket är viktigt att få in i ett lag. Hon sitter på en analytisk förmåga i spelet och är oerhört professionell i sin träning och sina förberedelser och där tror jag att SAIK har en del att lära ändå. Därför tror jag många kanske underskattar betydelsen av värvningen av henne.

Nordin: Västerås har två spännande nyförvärv i Julia Norrman och Astrid Rosengren. Två talangfulla spelare som ska bli intressanta att se i den miljö som VSK kan erbjuda. Annars är Villa årets vinnare så här långt som ser att få behålla sitt guldlag, det laget har inte nått sin maxkapacitet ännu.

Vem är vårens mest underskattade värvning?

Tagg: Det får väl bli en annan målvakt. Ellen Ahrnberg till AIK. Hon spelade SM-final redan som 15-åring och har vunnit flera guld med Kareby. Sen varvade hon tidigt ner i Mölndal, råkade gå upp till elitserien och storspelade långa stunder i vintras. Det ska bli intressant att se henne i större klubb igen, dessutom uttagen i bruttotruppen inför VM nästa år. Ska vi blanda in tränare så är jag också nyfiken på vad Niklas Gälman kan göra med SAIK.

Dahlström: Här tror jag på Astrid Rosengren. Jag tror hon kan blomma ut ordentligt i Västerås i och med bättre förutsättningar och att komma till en klubb som driver matcher. Var en riktigt frisk fläkt i Mölndal förra året.

Nordin: Omöjligt att svara på. Spelarna måste få tid i sina nya lag och roller innan det går att göra någon bedömning.

Vem är vårens mest överskattade värvning?

Tagg: Som sagt, det finns i skrivande stund i princip bara fem stycken att välja på och två har jag redan nämnt som bästa och mest underskattade. Övriga tre är väl knappast att anses som överskattade i det avseendet.

Dahlström: Det har hänt alldeles för lite och jag tycker inte att någon värvning är överskattad utan jag tror man har så bra koll på vad man värvar till lagen att alla som värvats hittills kommer bidra till sitt nya lag på sitt sätt och med de förväntningarna man har.

Nordin: Se svar på förra frågan.

Vem är vårens mest välbehövliga värvning?

Tagg: Fortsätter ryska målvakten Almira Khoroshevskaya i AIK? Det är lite oklart men annars så har ju AIK haft det tunt på målvaktssidan och lagkapten Linnéa Larsson fick när hon gick skadad i början av förra säsongen fylla ut som reservmålvakt på bänken. Så att Ellen Ahrnberg kommer in där är viktigt även ur ett breddperspektiv.

Dahlström: Jag skulle säga alla tränare som alla lag gjort klart med, Esa Määttä till AIK, Niklas Gälman till SAIK, Johannes Siirtola till Skutskär och Andreas Ingemarsson till Villa Lidköping vilket gör att alla lag kan komma igång med försäsong och det blir lite mer tydligt mot spelare som är osäkra på sina beslut. Det ger en trygghet till lagen och är viktigt i lagbygget. Därför tror jag mycket kan hända i silly season nu när dessa tränare är klara för sina lag.

Nordin: Det går inte att svara på när så många lagbyggen inte är klara.

Vilket lag har förbättrat sig mest under våren?

Tagg: Tar mig friheten att vrida på frågeställningen lite. Villa har ju inte förbättrat sig på så sätt, eftersom klubben inte har eller ska värva något. Men sett till den lilla rörelsen i övriga trupper får väl ändå Villa ses som sillyvinnare just nu – med tanke på att man säkrat upp i princip hela guldtruppen samtidigt som konkurrenterna inte närmat sig särskilt mycket. Gled igenom fjolårssäsongen med idel segrar och står fortfarande där med den i särklass starkaste truppen.

Dahlström: Det har inte hänt så mycket vilket gör att det inte är något lag som sticker ut. Jag tror att till hösten blir det enklare att analysera detta. VSK är väl de som värvat mest hittills utan att samtidigt ha tappat så många. Det kan helt plötsligt förändras om Malin Persson väljer att inte stanna kvar.

Nordin: Fortsätter Malin Persson och Sara Carlström kommer tillbaka efter mammaledighet så har VSK flyttat fram positionerna men ställ frågan i början på oktober så ska jag ge ett bättre svar.

Vilket lag har försämrats mest?

Tagg: Fjolårets elitserienykomling Mölndal har ju som sagt tappat landslagsaktuella Ellen Ahrnberg, den är jobbig. Dessutom Astrid Rosengren till VSK och ytterligare några spelare ser ut att kunna hamna på minuskontot.

Dahlström: Det är svårt att säga eftersom man inte riktigt vet vad som händer i alla lag men än så länge är Mölndal de som bara tappat spelare och lägg där till två väldigt viktiga spelare i laget så därför säger jag dem.

Nordin: Mölndals tapp av Astrid Rosengren (Västerås SK) och Ellen Ahrnberg (AIK) blir kännbart. Ebba Fridlund lämnar också en stor lucka efter sig i Skutskär efter flytten till Sandviken. Michelle Löfblad (slutat) har länge varit en viktig spelare för SAIK, men jag tror SAIK kommer kunna ersätta de spelare som lämnat och jag undrar om inte ersättarna kommer att hämtas från Skutskär.

Vilket lag är mest ofärdigt?

Tagg: Skirö har förlängt med ganska många, men har i skrivande stund precis så att man får ihop till en startelva. Dessutom lämnar Emma Janhunen. Men det kommer säkert ramla in ganska många kontraktsförlängningar där vad det lider. Men den är svårbesvarad ändå eftersom kontraktsläget i AIK är högst oklart, detsamma med Mölndal.

Dahlström: Hade du frågat mig förra veckan hade jag svarat Skutskär men nu börjar mer och mer falla på plats i och med signingen av Kajsa Eriksson, Hanne Gezelius, Angelica Östlund och nyförvärvet Ida Sundell. Men det är fortfarande en hel del i Skutskär som behöver komma till så färdiga är de ju inte. Även SAIK, Mölndal och AIK är nog rätt ofärdiga i sitt lagbygge.  Mölndal och AIK är svåra, därifrån har det nästan varit helt tyst vilket gör det svårt att veta vad som händer. Båda dessa lag kanske inte alls är så ofärdiga som det ser ut som utifrån sett. 

Nordin: Svårt att säga, det har varit tyst kring många lag. Kommer Malin Persson fortsätta spela? Om inte så får VSK bygga om sitt lag, Vad händer med alla ryska spelare som hade stora roller i Skutskär och AIK? Vilka kommer tillbaka och kommer det nya ryska importer? Vad händer i AIK som har en tradition av stor omsättning på både spelar- och ledarsidan. Finns det utrymme för två elitserielag i Göteborgsområdet eller kommer dom börja plocka spelare av varandra? Fortsätter Skirös talanger utvecklas och framförallt får dom behålla alla? Frågorna är många och svaren få än så länge.

Vilka hade varit dina svar på våra frågor? Diskutera gärna på våra sociala medier, FacebookTwitter och Instagram!

Vill du få full koll på kontraktsläget i ditt lag? Spana in Bandypuls sammanställning av alla lag i Elitserien Dam!