Säsongsplanen uppdateras för ökade möjligheter att genomföra säsongen

Föreningen Svensk Elitbandy och Svenska Bandyförbundets tävlingskommitté har uppdaterat säsongsplanerna för de båda elitserierna med anledning av rådande läge.

Pandemisituationen fortsätter att ställa till det för världen i stort och så även för Elitserien Herr och Dam. En lång rad matcher har den senaste tiden skjutits upp på grund av bekräftad eller befarad smitta och nu presenterar Svenska Bandyförbundets tävlingskommitté en uppdaterad säsongsplan för att säkerställa att säsongen kan ros i hamn.

Föreningen Svensk Elitbandy har varit högst delaktiga i framtagandet av planen, som bland annat innehåller en återhämtningsperiod för Elitserien Herr och fler reservdagar att kunna flytta matcher till. Återhämtningsperioden är på fem dagar, 18-22 januari, och sträcker sig över det fönster där det tidigare var tänkt att herrlandslaget skulle spela fyrnationsturnering i Nässjö samt då U21-VM skulle ha spelats i Finland.

– Vi är i en sådan osäker period att det är svårt att fatta beslut som kan gälla för en längre tid framöver. Nu har vi skapat fler reservdagar och framöver kommer vi genomföra de åtgärder vi behöver när läget kräver, säger Anna-Karin Larsson, tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet.

– Vi har i och med att 4-nationsturneringen ställdes in, nu fått en 5-dagarsperiod för återhämtning för våra spelare och domare. Personligen tycker jag detta är mycket bra, och något vi förhoppningsvis får nytta av i det långa loppet. Vi är medvetna om att saker och ting nu kan komma att ändras väldigt snabbt, med tex en ökad smittspridning, men då är vi beredda att göra ytterligare åtgärder, om eller när detta sker.

Den uppdaterade säsongsplanen innebär även att en ny arbetsordning, där avstämning och planering numera ska ske i sjudagarsintervaller. Detta innebär en tydligare och fortsatt tät kontakt mellan SBF:s tävlingskommitté och bland annat Svensk Elitbandy för att stämma av antalet reservdagar, prognoser för kommande slutspel och kval med mera.

– Vi fortsätter arbeta intensivt för att samtliga grundseriematcher ska kunna genomföras inom rimlig tid. Luckan som blir i det tidigare landslagsfönstret är väldigt välkommet då det skapar ett luftigare schema för lagen samt välbehövlig tid för återhämtning, säger Per Selin, ligachef för Svensk Elitbandy.

Några planer på att redan nu göra förändringar i slutspelens upplägg finns dock inte i dagsläget.

– Vi vill ändra slutspelsordningen så lite som möjligt och just nu finns en plan för att kunna genomföra allt med minsta möjliga påverkan på slutspelen. Samtidigt är vi självklart väl medvetna om att förutsättningarna kan förändras hela tiden och vi följer utveckligen noggrant och är förberedda på att ytterligare åtgärder kan komma att behövas, säger Selin.

Foto: Filip Borglin

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se