Sandvikens statistik förbryllar experten

Roligare, rakare spel - och tätare bakåt. Sandviken har utvecklats den här säsongen under tränaren Magnus Brodén. Men en sak förbryllar. – Hörnskyttet är märkligt svagt, säger Bandyplay-kommentatorn Kjell Anderstedt.

Roligare, rakare spel – och tätare bakåt. Sandviken har utvecklats den här säsongen under tränaren Magnus Brodén.  Men en sak förbryllar.
– Hörnskyttet är märkligt svagt, säger Bandyplay-kommentatorn Kjell Anderstedt.

SAIK har hittills gjort 78 mål och det är näst flest i Elitserien efter Villa.,
Men laget har bara lyckats göra sex mål på hörna, en hörnstatistik på sex procent.
Som jämförelse kan nämnas att Gripens hörnstatistik ligger på 4 procent och Tellus på 3 procent.

Bara två lag ligger före SAIK i tabellen: Bollnäs och Villa. De har en hörnstatistik på 18 resp 14 procent. En rejäl skillnad i effektivitet.
Kjell Anderstedt, som kommenterat SAIK:s matcher på Bandyplay och följt klubben i 50 år, har inget svar på varför hörnorna blivit lagets akilleshäl.
– Men om man skulle göra en kurva på hörnskyttet de senaste tio-femton åren är jag övertygad om att den kurvan är sluttande, säger Kjell.
– Klubben har genom historien haft starka hörnskyttar, t ex Knatten Olsson och Stefan Andersson. Men de skyttar som finns i laget idag är ju också enormt starka, så det är lite märkligt att de inte lyckas med hörnskyttet.
– Om SAIK får tio hörnor på en match så gör de inte mål. Det har kanske inte så stor betydelse mot sämre lag, men mot bättre lag kan hörnskyttet fälla avgörandet. Det är en detalj i spelet som är viktig. Man pratar om lags sammansättning, balans och spelsystem i detalj. Men om man bryter ner hörnstatistik så är det också en intressant detalj.

• Hur ser du på SAIK:s spel i år?
– Jag tycker att de blivit rakare och snabbare. De haft eget spelsystem under nästan tio år som varit normbildande. Men de senaste åren har anfallet blivit för ineffektivt och tråkigt att titta på, de har vänt hem när de stött på motstånd.
– Magnus Brodén bestämde sig för att släppa in färre mål, spela rakare och snabbare. Det har de lyckats med.
– Nu är det bara hörnorna de behöver slipa på.

Bandyplay.se visar Hammarby– Sandvikens AIK:
https://www.bandyplay.se/live/1882