Sandvikens monstersiffror – ”En extrem ketchupeffekt”

Över 17 omgångar i Elitserien Dam förra säsongen lyckades Sandvikens AIK totalt skrapa ihop sju hörnmål. Efter fem omgångar i år är motsvarande siffra tio. En snudd på galen statistik som inte tycks vara helt enkel att förklara.

Under elitseriesäsongen 2020/21 var det endast tabelljumbon KS Bandy som, procentuellt, var sämre på hörnor än Sandvikens AIK. Visst hade det kunnat att skönja en förbättring på den fronten till den här säsongen i och med värvningarna av Emma Ahlander och Alina Zinkevitch, men att laget nu står noterade för tio hörnmål på fem matcher och otroliga 32 procents effektivitet får till och med tränare Niklas Gälman att bara skratta rakt ut. Under tiotalet säsonger som elitspelare själv har han aldrig sett någonting liknande.

– Nej, det har jag absolut aldrig gjort (skratt). Det är ju procent vi pratar om och det är klart att man alltid har kunnat fuska med procenten, om du förstår hur jag tänker. Nu är det bara fem matcher, så det är ju alltjämt ett ganska litet urval. Det är fortfarande så pass tidigt, vilket gör att siffrorna kanske ser lite bättre ut än vad de egentligen är, om du förstår vad jag menar. Det är klart att vi tar de här 32 procenten med lite försiktighet och vi är såklart väl medvetna om att de här siffrorna kommer att sjunka, säger SAIK-tränaren och fortsätter:

– Samtidigt är det klart att i det läge vi är just nu så vill vi ju ha hörnor, både från höger och vänster och helst så många som möjligt. Som statistiken är så gör vi mål på var tredje hörna och kan vi då ha nio hörnor i en match så är det tre fantastiska mål att få. Jag är såklart glad över siffrorna, men tar dem samtidigt lite med ro.

Förra säsongen var Villa Lidköping bäst på damsidan med en effektivitet på tolv procent och på herrsidan vann Frillesås den statistiken med sina 16. Vad är då förklaringen till den plötsliga succén där Sandviken är mer än dubbelt så bra än så under inledningen av säsongen? Ja, det räckte tydligen med att börja prata om att någonting behövde göras för att proppen skulle gå ur fullständigt.

– På försäsongen tror jag vi alla upplevde att vi var, man ska inte säga dåliga, men vi var inte så bra på hörnor. Vi hade lite svårt och vi ville träna mer på det, vilket nu har gett oss någon typ av extrem ketchupeffekt på det, säger Kalix-sonen.

– Det var så oerhört roligt för jag hade en spelare som kom fram till mig och tyckte att “Vi måste ju hitta på någonting på hörnorna”. Då tyckte väl jag att “Ja, vad ska vi hitta på?”. Vi har ju bra skyttar och det handlar ju också om att vi måste våga lura våra motståndare. Det är det här klassiska med att sprida ut skyttet, hota och hela den biten och efter det samtalet så har det ju varit ett fullständigt bombardemang i mål.

– Det var som att det var en signal på att “Nu ska det släppa eftersom vi borde hitta på någonting”. Det är det här när du får tajmingen i skyttet. När du får det att stämma så är det så svårt att sätta ord på vad det är egentligen. Det blir hela tajmingen i det. Den som skjuter kommer rätt till bollen och hörninslaget är väldigt viktigt att få på plats varje gång så att det blir svårt att läsa. Du vill ha det tillräckligt hårt så att motståndarna inte hinner ut. Det är också en del i det, men i det här fallet är det svårt att säga exakt vad det här vi gör så bra.

Men så du menar att ni konstaterade att någonting behövde göras och sedan gjorde ni ingenting, men det lossnade bara?

– Ja, i det här fallet var det så (skratt). Jag sa till den här spelaren att “Gå in i ringen imorgon inför en hörna och ta den” och så gör hon mål dagen efter. Det är helt sjukt. Allt går in på hörnorna vi har just nu.

En av framgångsfaktorerna stavas dock Tilda Niklasdotter Jonsson. 26-åringen är den som slår in majoriteten av hörnorna, främst från vänster, men inte heller för henne tycks det vara helt enkelt att sätta fingret på vad det är som börjat stämma under den här säsongsinledningen.

– Det är en bra fråga (skratt). Vi har ju väldigt bra skyttar och vi har fått in både Emma Ahlander och Alina Zinkevich som är riktigt bra. Men jag vet ärligt talat inte. Vi har bra skyttar, skrattar Jonsson.

– Vi har inte lagt något större fokus på hörnorna i år jämfört med tidigare, men det är klart att vi pratar om vikten av att ta tillvara på fasta situationer mot de bästa lagen i serien. I övrigt upplever jag inte att vi har gjort någonting annorlunda i år.

Trotjänaren, som gör sin sjunde säsong i SAIK-tröjan, menar att hon har hittat ett bra samspel med skyttarna där båda parter anpassar sig bra efter varandra. Ett samspel som inte bara har resulterat i hörnmål, utan även att SAIK vunnit fyra av de fem inledande matcherna i seriespelet.

– Det har stämt bra för mig och blivit bättre och bättre. Jag försöker anpassa inslagen så gott det går efter vem som ska skjuta och skyttarna är också duktiga på att anpassa sig, så det är kul att det stämmer. Det är skönt att ha en trygghet i det och att ha det att kunna luta sig lite mot som ytterligare ett starkt vapen som vi kan utnyttja.

Samspelet har hittills resulterat i hela nio assist på fyra matcher för Jonsson. En notering som i dagsläget räcker till en klar ledning i hela Elitseriens assistliga.

– Jasså? Oj! Ja, det är absolut kul. Det tror jag inte att jag har gjort någon gång tidigare, så det var kul att höra. Det visste jag faktiskt inte själv, konstaterar Tilda, som tidigare som bäst står noterad för tre poäng under en hel elitseriesäsong.

– Ja, det kan mycket väl stämma (skratt). Det är verkligen jätteroligt att det lossnat lite nu, fortsätter hon.

Oavsett hur väl de svartklädda lyckas hålla upp de helt otroliga siffrorna så menar tränare Niklas Gälman att det kommer att vara en nyckel för laget under hela säsongen att hota med sitt fina skytte i kampen om att på sikt gå långt i ett slutspel.

– Ja, absolut. Det vet jag ju själv när jag spelade mot spelare som jag visste hade ett bra skott så är det ju ett ständigt hot. Till exempel har man ju alltid tyckt att det har varit jobbigt att möta Edsbyn eftersom man vet att de har fyra, fem skyttar som alla skjuter ungefär lika bra och alla är ett hot på hörnan. Dessutom finns det andra lägen du inte vill sätta dem i, säger 30-åringen.

– När du möter bra skyttar så blir det jobbigare, för du behöver sätta dem i sämre lägen att skjuta. Vi har spelare i vårt lag som är jätteduktiga skyttar och vi vill ju ha dem i rätt lägen såklart. Då tänker ju motståndarna givetvis tvärtom. “Vart skjuter de som sämst?”, ja då handlar det om att få ut dem i de vinklarna eller åt fel håll. Men det är klart att vi vill hitta sätt att utnyttja det faktum att vi har ett bra skytte.

Redan under torsdagskvällen får SAIK-damerna chansen att visa vad de går för i skyttet ännu en gång. Då tar man nämligen emot toppkonkurrenterna AIK hemma i Göransson Arena.

– Vi har en väldigt bra känsla i truppen utifrån de matcherna som vi har spelat här nu. Vi vill kunna fortsätta på det här spåret och försöka plocka fram det bästa hos varje spelare helt enkelt. Då kan vi störa AIK också, säger Tilda Jonsson och menar att 4-2-segern i Västerås förra veckan betydde oerhört mycket för självförtroendet i laget.

– Ja, visst gjorde den det. Vi har inte vunnit på Västerås på flera år, så det är klart att en sådan match är jätteviktig för självförtroendet. 

Foto: Hanna Wanke

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se