SAIK-kaptenen: ”Det är en fråga om respekt”

I kampanjen #IdrottÄrFörAlla markerar Svensk Elitbandy mot den nedsättande attityd som ofta finns mot damidrott i allmänhet och dambandy i synnerhet. En markering som Michelle Löfblad, lagkapten i Sandvikens AIK, tycker är viktig.

Det började med ett uppmärksammat tröjsläpp från Skutskärs IF, där klubben satte ljuset på många av de kommentarer som slentrianmässigt riktas mot kvinnliga elitidrottare. Sedan dess har ligaorganisationen Svensk Elitbandy hakat på kampanjen #IdrottÄrFörAlla och spelare runt om i Elitserien Dam har gett sin syn på det som är vardag i deras värld. En av dessa är Sandvikens lagkapten, Michelle Löfblad.

– Det här är ju vår sport. Vi lägger ner våra liv i det här och det vill vi ju visa upp. Vi vill lära folk att vi också satsar på vår idrott precis som vilka andra som helst och vad vi offrar för att kunna hålla på med vår idrott. Både tidsmässigt och sådana uppoffringar man får göra när man är elitidrottare, men kanske inte har rätt förutsättningar, säger Löfblad till elitserien.se.

Den Västanfors-fostrade 28-åringen menar att även hon under karriären har fått höra nedsättande kommentarer om hennes idrottssatsning. Detta trots att hon nått till den absolut högsta nivån inom sin sport och till och med vunnit SM-guld.

– Ja, absolut har jag det och det är tråkigt att det ska vara så bara för att jag är tjej. Vi vill ju se idrottare som idrottare, oavsett vilket kön man har. Varje persons idrottssatsning ska respekteras och en ska ses för den idrottare en är och inte för det kön en har, berättar hon,

Löfblad menar dock att hon tycker att jämställdhetsarbetet inom klubbarna har gått starkt framåt under de senaste åren och i Sandvikens AIK trivs hon mer än bra.

– Jämställdhetsarbetet inom Sandviken upplever jag som bra. Jag tycker att vi blir upplyfta på samma sätt som herrarna. Jag tycker att vi har ett gott samarbete med herrarna och jag känner inte att jag, på något sätt, har sämre förutsättningar här bara för att jag är tjej. Jag tycker att vi blir lika behandlade av SAIK.

Den eviga frågan, som inte tycks vara helt enkel att svara på, är dock vad som behövs göras framöver för att rita om spelplanen och göra den mer jämlik. Michelle Löfblad säger sig inte ha någon färdig, enkel lösning, men pekar på att pudelns kärna är en grundläggande respekt.

– Det är en fråga om respekt för varandra, men samtidigt är det mycket bättre nu än för tio år sedan. Vi har dock fortfarande en lång väg kvar. Jag har inget rakt svar på exakt vad som borde göras, men det handlar om bemöta alla idrottare med respekt, med en förståelse för vad det är som görs och allt vi lägger ner i det, säger hon,

– Det är väl lite så att jag ses som en elitidrottare, men jag har inte samma förutsättningar som en manlig kollega. Nu har ju även herrarnas löner förändrats, men det handlar ju om att vi vill känna att vi jobbar för samma sak.

Läs allt om kampanjen #IdrottÄrFörAlla här och se utvalda matcher från Elitserien Dam på Sportbladet Play.