X:et analyserar – så är läget i lagen inför avgörandet

Elitserien gör omstart på onsdagskvällen, efter VM-uppehållet, och det återstår tre omgångar av grundserien innan det är dags för den mest intensiva och spännande delen av säsongen. Slutspel och kvalspel stundar, och det är fortfarande väldigt öppet om placeringar. Både när det gäller toppstriden, inför slutspelsvalet, och när det gäller kampen kring de olika strecken i tabellen.
Stefan Erixon, den förre elitserie- och landslagsmittfältaren, ingick i ”expertpanelen” inför seriestarten och har synat de 14 lagen under säsongen. Han bjuder här på sin analys av läget i lagen inför elitserieavgörandet:

Sandviken, 37p (återstående schema: Sirius (b), Hammarby (h), Motala (b))
Var stor favorit på förhand, och ligger som väntat i topp. Däremot har de ju inte gått ifrån de övriga lagen. De har varvat upp, och sett bättre och bättre ut på sistone då man tätat defensiven. Imponerar med sin målskörd, där ju Christoffer Edlund är nyckeln. Ett nästintill komplett lag, med starka toppar i Edlund, Mossberg, Berlin och Säfström. Har bästa utgångsläget att vinna serien, där matchen mot Bajen lär bli avgörande.

Hammarby, 36p (Tillberga (b), Sandviken (b), Villa Lidköping (h))
Har spelat jättebra, framför allt före jul. Motsvarar de höga förväntningarna med råge, och har ju legat i den absoluta toppen hela tiden trots några få dippar. Spelar rakare, snabbare och mer kraftfullt än tidigare. Stabilt och väldigt målfarligt. Ett starkt lag blev ännu starkare när Dzjusojev anslöt. Har chans på seriesegern, och kan utmana fullt ut framöver.

Villa Lidköping, 35p (Edsbyn (b), Tillberga (h), Hammarby (b))
Spelar oftast en sevärd bandy, där man släpper ordentligt loss i vissa matcher. Några av de yngre, som Karlsson och Broberg har fått utökat ansvar, och har kommit fram riktigt bra i produktionen. Dessutom har man fått ihop försvaret än bättre än tidigare, och är väldigt svårt att få hål på. Revanschsuget efter finalmissen ifjol.

Edsbyn, 35p (Villa Lidköping (h), Broberg/Söderhamn (b), Vänersborg (h))
Den regerande mästaren har kört på. Ett jättebra lag, som också har varit stabilt i toppen under säsongen. Är framförallt försvarsstarkt, och Svensson har högpresterat i mål. Har en bra bredd bland poänggörarna med Wikblad, Edling, Hammarström och Määttä. Har slagläge igen.

Västerås, 34p (Bollnäs (b), Vetlanda (h), Kalix (b))
Ligger som förväntat, snäppet under topp fyra. Känns lite på uppåtgående igen efter en relativt svag fjolårssäsong, men behöver höja sig ytterligare för att gå långt i slutspelet. Bergwall fortfarande viktig, och har ett stabilt försvar. Frågetecken för anfallsproduktionen, men har flera som kan kliva fram.

Vetlanda, 28p (Vänersborg (h), Västerås (b), Bollnäs (h))
Är imponerad av deras sätt att spela. Har fått igång fler hot än firma Löfstedt/Andersson, även om den duon naturligtvis betyder väldigt mycket. Är bättre försvarsmässigt än tidigare, och Borvall har varit bra i mål. Har fått ut mycket av sin potential, och kan hota alla lag i sina bästa stunder.

Bollnäs, 24p (Västerås (h), Sirius (h), Vetlanda (b))
Har som väntat haft det jobbigt, efter en stark säsong ifjol. Har lidit av både spelartapp och sjukdomar/skador, men har ändå lyckats gilla läget. Har krigat på efter förutsättningarna, och Hellmyrs har ju varit riktigt bra och tar ett stort ansvar.

Vänersborg, 22p (Vetlanda (b), Kalix (h), Edsbyn (b))
Har varit upp och ner, och ligger runt slutspelsstrecket som förväntat. Har fått börja om, efter turbulensen ifjol, och har ännu inte hittat stabiliteten. Är väldigt beroende av Hedqvists målproduktion. Det blir en strid in i det sista om åttondeplatsen.

Broberg/Söderhamn, 21p (Motala (b), Edsbyn (h), Tillberga (b))
Får ses som en liten besvikelse, att de inte har tagit fler poäng. Har kryssat för mycket. Det var upp till bevis den här säsongen, med ett på pappret bra lag i en ny hall, men det har varit för instabilt. Turbulent med tränarbyte, och laget behöver avsluta starkt för att motsvara slutspelsförväntningarna.

Tellus, 13p (Kalix (b), Motala (h), Sirius (b))
Inledde säsongen starkt, med en hel del poäng. Har näst flest oavgjorda matcher av lagen i serien. Några storförluster också. Går mycket på energi, och tappade en hel del när härföraren Krigh blev skadad. Undviker de kval är det ändå en stor framgång. Då har man gjort det väldigt bra, efter förutsättningarna.

Sirius, 12p (Sandviken (h), Bollnäs (b), Tellus (h))
En besvikelse, då jag förväntade mig att de skulle vara närmare slutspelsstrecket poängmässigt. Har inte alls fått till det, och har haft det kämpigt både på isen och utanför då ekonomin är väldigt ansträngd. Dessutom ett tränaravhopp under säsongen. De kan inte vara speciellt nöjda, men har gjort det OK om de undviker kvalspel.

Kalix, 11p (Tellus (h), Vänersborg (b), Västerås (h))
Har svarat för en lite svårtolkad prestation. Man vet inte riktigt var man har dem. Blandar godkända och sämre insatser. Har varit bättre än ifjol, men trots det är ju resultaten mestadels svaga. Det luktar kval igen för norrbottningarna.

Motala, 9p (Broberg/Söderhamn (h), Tellus (b), Sandviken (h))
Har gjort det OK spelmässigt, med ett försök att spela en offensiv bandy i grunden. Emellanåt dock lite naivt agerat, då det ju ändå inte har blivit så många poäng. Det finns en hel del kvalitet och potential i truppen, men de behöver spela mer efter resurserna. Lär bli kval, som nykomling, och har en bra möjlighet att hänga kvar.

Tillberga, 5p (Hammarby (h), Villa Lidköping (b), Broberg/Söderhamn (h))
Tyvärr såg man tidigt att de skulle få det jobbigt. Spelartappen blev för tunga, och även skador har ställt till det. De har inte orkat att hålla uppe spelet. De verkar sakna geisten för att kriga till sig poäng, och får börja om i Bandyallsvenskan om ekonomin tillåter det.

Skribent: Stefan Erixon, berättat för Robert Tennisberg