Rutqvist inför kvartsfinalerna – “Aldrig varit med om något liknande”

Grundserien är färdigspelad och nu börjar kampen om SM-pokalen för damer. Inför fredagens inledande kvartsfinaler ger den tidigare landslagskaptenen Frida Rutqvist sin syn på de heta duellerna som väntar.

Ettriga, envisa och fysiska”

Efter att grundserien i Elitserien Dam avslutades förra helgen så var det fjolårsfinalisterna Västerås SK som fick äran att välja kvartsfinalmotståndare först, men istället för att välja det sämst placerade laget, Skutskärs IF, föll valet på femteplacerade Skirö AIK. Ett val som Årets Spelare i svensk bandy 2020, Frida Rutqvist, inte tror att småländskorna jublar över.

– Jag tycker nästan lite synd om Skirö att VSK valde dem, för jag tycker verkligen att de har gjort en bra säsong. De har ett antal riktigt duktiga bandyspelare som är skridskostarka och sliter otroligt väl för varandra, men jag tror att de kommer få det svårt mot VSK. Jag tror att de hade kunnat ta sig betydligt längre, om inte till och med till en semifinal, om de fått ett annat motstånd, men nu tror jag att Västerås blir för tuffa, säger den assisterande F21-förbundskaptenen och pekar sedan på vad det är som gjort att Skirö tagit stora kliv framåt den här säsongen.

– Det är lite det här “gamla vanliga”, men jag tror att mycket ligger i att de här unga tjejerna har fått ett år till på sig. De har blivit ännu mer drivna och jag märker bara på de fyra eller fem jag har i landslaget att det är de som driver spelet även där. De har jobbat ihop en bra grupp som verkar ha kul tillsammans och sliter för varandra.

Sedan Skirö tog sig upp i Elitserien 2017 har Västerås vunnit samtliga möten lagen emellan och inget med mindre än fem måls marginal. Tydligt talande siffror för ett VSK som annars haft en aningen tuffare säsong i år än under de senaste åren.

– Jag tycker VSK var väldigt bra i Svenska Cupen, men sedan tycker jag att de har letat lite efter sitt spel. De har haft det lite tungt och det är inte konstigt när de tappar en så pass bra spelare som Malin Persson. Det har nog inte varit lika lätt för dem som under de senaste åren, men det kan också ha gjort att laget byggts starkare nu till slutspelet, säger Frida och fortsätter:

– Jag såg dem mot AIK i förra veckan (läs; 23 februari) och då tyckte jag mig se det här som är typiskt VSK, med det effektiva spelet, slitet och samspeltheten. Jag tror som sagt att säsongen har varit tuffare för dem än vad det varit på ett par år, men de kommer bli farliga i slutspelet.

Helt enkelt att identifiera de realistiska nycklarna för Skirö att skrälla i kvartsfinalen är det inte, men om småländskorna ska få fira med de eventuella resterna från torsdagens “massipantåta” så gäller det att få en bra start direkt på fredagens inledande kvartsfinal hemma i Hydro Arena.

– Första matchen är otroligt viktig. Ska Skirö ha en chans så måste de vara jäkligt bra i den matchen och absolut inte släppa in mål i början av matchen så att VSK får igång sitt maskineri. De måste lyckas oerhört bra med sin defensiv och kanske lyckas störa VSK genom att spela fysiskt, för det är de duktiga på. Ettriga, envisa och fysiska är de väldigt bra på att vara, så deras chans är att de får det att sitta och att matchen går utan att VSK tillåts komma igång, säger den flerfaldiga SM- och VM-guldvinnaren.

”Skutskär är inte längre ifrån än en bra insats och lite marginaler med sig”

I den andra kvartsfinalen är det derbykänslor i luften när Sandvikens AIK ställs mot Skutskärs IF. De sistnämnda var i tre raka SM-finaler mellan 2018 och 2020, men den här säsongen säkrade man inte slutspelsplatsen matematiskt förrän i den absolut sista omgången. En tuff säsong för Skutskär som nog till och med har varit ännu tuffare än vad många trodde på förhand.

– Jag tror att det har varit ännu tuffare för dem än vad de hade trott. Det tog lång tid innan isen låg på IP och jag vet att det har varit krångel med skador och sjukdomar för dem. De har stundtals varit väldigt få på träningarna och det sliter ganska hårt på en grupp. Det går att bli stärkt av det i ett senare läge, men jag tror att de har haft det ganska tufft faktiskt. De gjorde visserligen en väldigt bra match här senast (2-5 hemma mot Villa Lidköping reds. anm.) och jag är ändå imponerad över att de har fått ihop det, säger Rutqvist och betonar även vikten av att hennes tidigare landslagskompis Malin Andersson gjort comeback sent under säsongen.

– Det betyder jättemycket för dem att Malin är tillbaka. Hon är en ledare, en jätteduktig bandyspelare och sprider mycket lugn och trygghet i laget. Nu vet jag inte hur mycket hon spelar och hur mycket hon har tränat, men om de har henne i slag så är det en jättetillgång.

På andra sidan i kvartsfinalen står dock ett lag som Skutskär förlorat samtliga fyra tävlingsmatcher mot den här säsongen och dessutom är det ett Sandviken med ett helt koppel före detta Skutskärsspelare i laget. Spelare som varit nycklar till att SAIK i år på allvar har varit att betrakta som ett hot mot topplagen.

– Min känsla är att de har en väldigt stor potential i det där laget. Det finns många duktiga tjejer och till i år har de fått in bra spelare med rutin, men det känns trots allt som att de fortfarande letar lite. Ena matchen är fantastisk, som den när de slog VSK och defensiven satt perfekt, och i nästa match kan de förlora mot ett, på papper, sämre motstånd. När de väl får ihop det så är det dock ett väldigt bra lag, säger försvarschef Frida.

En sak är dock Sandviken överlägsna precis alla lag på elitnivå i Sverige, dam som herr, och det är fasta situationer. Av lagets 68 mål i grundserien kom hela 27 stycken på fasta (närmare 40 procent) och inget annat lag i Elitserien Dam nådde ens upp i hälften av SAIK:s 18 procent i hörnskyttet. Siffror som verkligen imponerar på Rutqvist.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, men de har ju duktiga skyttar. Så är det ju. Emma Ahlander står nästan för hälften av de där målen och det är klart att det blir ett jättevapen här i slutspelet. Samtidigt ska de ta sig till de lägena också, men det är verkligen någonting att se upp med.

Smolket i den glädjebägaren är dock att just Emma Ahlander, med ett mångårigt förflutet i Skutskär, tvingades lämna den avslutande matchen i grundserien på bår efter att ha fastnat i isen och vridit till knät. Det är i skrivande stund oklart huruvida hon är spelklar till kvartsfinalerna.

– Hon är Sandvikens stora nyckelspelare. Annars är Alina Zinkevitch väldigt viktig med sin rutin och sin skridskoåkning för att SAIK ska få igång sitt spel, men deras chanser försämras helt klart om Ahlander inte kan spela. Om hon spelar skulle jag säga att det är 65-35 i fördel till Sandviken, men om hon inte spelar är jag nog nere på 55-45. Det är hon som gör de viktiga målen och som är mentalt stark på ett sätt som smittar av sig på de andra i laget, säger Frida.

Eventuellt en förbättring i chanserna till avancemang för Skutskär å andra sidan och en annan sak som mycket väl kan tala för de gröngula är det faktum att båda matcherna i kvartsfinalen spelas utomhus. Den första på Skutskärs IP och returmötet på Jernvallen i Sandviken och inte minst hemmamötet blir en stor framgångsnyckel för SIF.

– Den blir ännu viktigare än vad exempelvis hemmamatchen är för Skirö i den andra kvartsfinalen. Alla vet att det är svårt att åka till Skutskärs IP och spela och om de får till sin defensiv och får lite flyt med sig så kan de absolut vinna den matchen. De har haft lite stolpe ut tidigare i år mot just Sandviken där SAIK bland annat avgjorde i 89:e minuten senast, men Skutskär är inte längre ifrån än en bra insats och lite marginaler med sig, säger Rutqvist och fortsätter:

– Även att returmötet spelas på Jernvallen är ett litet plus för Skutskär, även om det alltid är svårare på IP än på Jernvallen av någon anledning (skratt). Nu jobbar vi med plusgrader och det kan mycket väl vara så att det är mjuk is och tungt på fredag. Därefter är återhämtningen kort till returmötet på söndag och framförallt är väl det anledningen till att Västerås valde att möta Skirö istället. Att de vet att de får bra is i två matcher och de kommer vara klart piggare i benen än vad de här två lagen kommer att vara.

Damernas kvartsfinaler startar under fredagskvällen och ni ser alla kvartsfinaler live på Bandyplay >>

Så spelas SM-slutspelet:

Kvartsfinaler:

Kvartsfinalerna avgörs i två matcher enligt den gamla UEFA-modellen och det bäst placerade laget i Elitserien börjar borta. Om målskillnaden är lika efter båda matcherna avgörs mål på bortaplan. Utförlig beskrivning finns i Tävlingsbestämmelserna, Kapitel 2 § 20.

Fredagen den 4 mars: Skutskärs IF – Sandviken AIK

Söndagen den 6 mars: Sandviken AIK – Skutskärs IF

Fredagen den 4 mars: Skirö AIK – Västerås SK

Söndagen den 6 mars: Västerås SK – Skirö AIK

SEMIFINALER:

(bäst av tre matcher)

SEMIFINAL 1:

Torsdagen den 10 mars: Vinnare i kvartsfinal 1 – Villa Lidköping BK

Lördagen den 12 mars: Villa Lidköping BK – Vinnare i kvartsfinal 1

Söndagen den 13 mars: Villa Lidköping BK – Vinnare i kvartsfinal 1

SEMIFINAL 2:

Torsdagen den 10 mars: Vinnare i kvartsfinal 2 – AIK Bandy

Lördagen den 12 mars: AIK Bandy – Vinnare i kvartsfinal 2

Söndagen den 13 mars: AIK Bandy – Vinnare i kvartsfinal 2

SM-FINAL

Vinnaren semifinal 1–Vinnaren semifinal 2.

Finalen spelas lördagen den 19 mars på Studenternas IP i Uppsala.

SE HELA SLUTSPELSSCHEMAT HÄR

Foto: Hanna Wanke

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se