Foto: Team Fabbe/Sören.

Premiärutmaningen: “Säsongens svåraste match direkt”

När Elitserien Herr inleds under fredagskvällen så är det med ett litet, men naggande gott smörgåsbord av matcher. Bland annat gästar de färska cupmästarna Villa Lidköping svenska mästarna Edsbyn i en glödhet SM-finalrepris.

När förra säsongen avgjordes inför tomma läktare på Studenternas i Uppsala var det tillslut Edsbyns IF som knep SM-guldet framför näsan på de då regerande mästarna Villa Lidköping. En ovanligt lång försäsong senare (ja, till och med med bandymått mätt) ställs nu lagen mot varandra igen. Detta då det under fredagskvällen äntligen är dags för elitseriepremiär.

– Det är väl efterlängtat och skönt att det drar igång. Det var kul att spela Svenska Cupen, för då hade vi väntat ganska länge på att bara få tävla, men nu har vi släppt det och sett fram emot seriepremiären, även om det har varit lite ovisst, säger Villa-kaptenen Martin Karlsson.

Ja, ovissheten har varit stor i bandysverige med anledning av coronapandemin, men när säsongen nu till slut ska dra igång så hoppas samtliga parter att allting ska förlöpa så smärtfritt som möjligt.

– Det kommer säkert att vara ovisst ett tag framöver, men vi ser fram emot att spela matchen i morgon (läs; fredag). Vi får ta en match i taget och hoppas att det fungerar att spela hela vägen, säger Karlsson.

Att säsongen inleds i Svenska Fönster Arena i Edsbyn innebär dock för Villas del att det inte finns någon möjlighet att ha någon vidare startsträcka in i formen. Att möta de regerande mästarna på bortaplan direkt kräver givetvis oerhört mycket av västgötarna.

– Det är väl säsongens svåraste match vi får direkt nu. Edsbyn är riktigt bra och jag tycker att de var det svåraste laget att besegra även i Svenska Cupen. De är bra och de är svåra att göra mål på. Det gäller för oss att sätta vår defensiv. Lite chanser kommer vi att få, så jag tror att det gäller att släppa in lite mål om vi ska vinna, säger 24-årige Karlsson.

Villa fick dock en liten revansch på “Byn” för vårens finalförlust i och med semifinalsegern i Svenska Cupen i slutet av oktober, men Martin Karlsson menar att det inte kommer att gå att stoltsera med någon ordentlig revansch förrän tidigast om drygt fyra månader.

– För att vi ska känna att vi ska få revansch så får vi nog vinna i mars tror jag. Jag tror att de kände att det var deras ordentliga revansch när de vann i våras efter att vi tagit guldet ifrån dem året innan (vinst med 3-0 i matcher i semifinalen reds. anm.). Det har varit många heta matcher mellan oss, både i semifinaler och finaler under de senaste åren. Just nu känner jag att de är vår största utmanare, så det kommer att bli en bra bandymatch, säger han.

Den där förlängningssegern i cupsemifinalen gjorde dock att hans blåklädda gäng tillslut kunde titulera sig cupmästare och då det inte spelats några andra tävlingsmatcher hittills den här säsongen så är det den framgången som får agera kvitto på att det finns en grundtrygghet i Villas spel och kvaliteter inför seriestarten.

– Det känns jättebra. Dels var det väldigt kul att få vinna en titel. Det är bara två titlar vi tävlar om och nu har vi redan vunnit en av dem. Bara det känns jättebra, men även att sätta sig i respekt gentemot motståndarna och visa att vi har fått in våra nya spelare bra och att vi klarar oss bra utan de spelare vi har tappat. Vi blir bra i år igen, slår Martin Karlsson fast.

Spelare in och ut var det, ja. Efter förra säsongen tappade västgötarna bland annat anfallsstjärnorna Johan Esplund och Joakim Andersson, men laget förstärktes senare av såväl landslagshalven Erik Säfström som den eviga målmaskinen Christoffer Edlund. Spelare som Martin Karlsson, av förklarliga skäl, tycker tillför mycket till laget.

– “Chrille” har väl framförallt gett oss en dimension till i skyttet. Man märkte i cupfinalen att han skjuter bra. “Jocke” (Andersson) sköt visserligen bra, men det var inte hans främsta styrka och bland oss mittfältare så är det egentligen bara “Löken” (Johan Löfstedt) som har ett vasst skott. Det känns väldigt viktigt att vi har fått in en till skytt, både i hörnor och i spelet. Vi får lite fler enkla mål på det sättet.

– “Säva” är ju… Ja, dels tycker jag att vi har de två bästa defensiva halvorna man kan ha, så bara det ger oss ju en enorm trygghet att ha en så bra backlinje. Sedan i offensiven vet man alltid att man kan sätta bollen till “Säva” och att han gör någonting bra och sätter tillbaka den. Han är väldigt skön att spela med och jag tror att han kommer att vara väldigt bra för oss i vinter.

Premiären i Svenska Fönster Arena startar 19.00 ikväll och ses med fördel (precis som matcherna mellan Sirius – Sandviken och AIK – Hammarby) med fördel på Sportbladet Play. En premiär där Villa bara ser ut att sakna skadade Johan Löfstedt, som dock verkar närma sig spel snabbare än väntat efter den knäskada han ådrog sig i Svenska Cupen.

– Det har gått bra tror jag. Snabbare än vad man har trott. Han är fri från gipset och kan cykla och sådant, men är inte riktigt redo för spel i morgon. I övrigt är vi friska och hela, konstaterar lagkapten Martin Karlsson.