Polisen inför väskförbud vid arrangemang – så påverkas svensk bandy

Med anledning av den förhöjda terrornivån har polismyndigheten beslutat att införa väskförbud vid större offentliga arrangemang. Nedan följer information kring hur detta påverkar arrangemang i Elitserien Dam & Herr.

Under onsdagen meddelade Polisen att man nu inför ett väskförbud vid större offentliga arrangemang. Ett beslut som fått Svenska Bandyförbundet att ta fram följande riktlinjer för arrangemang i Elitserien Dam & Herr samt SBF:s övriga verksamhet.

Svenska Bandyförbundets bedömning är att svensk bandy genomför förändringar i linje med förbudet vilket bland annat betyder att:

  • Att alla cuper, matcher eller annat spel där landslag deltar i spel i Sverige omfattas av totalt väskförbud på aktuell plats, arena, isområde eller ishall.
  • Att Bandyförbundet rekommenderar väskförbud på publiktät match, exempelvis derby eller högriskmatch i Elitserien och Bandyallsvenskan för damer och herrar.

Förbudet gäller tills dess att polismyndigheten kommer med nya direktiv eller villkor som skickas till varje enskild klubb, eller när enskild polisman genom sin tjänsteutövning direkt uppmanar till stopp på platsen.

Förbudet kommer att införas successivt vilket betyder att alla framtida ansökningar för större evenemang kommer omfattas av detta. De klubbar som redan har fått ett tillstånd eller bevis om anmälan av sitt evenemang från polisen omfattas inte. Men det betyder också att varje enskild klubb kan fatta ett eget beslut och införa väskförbud om så önskas vid valfri tidpunkt.

Så jobbar förbundets säkerhetsenhet

Svenska Bandyförbundets säkerhetsfunktion står i kontakt med klubbarnas säkerhetsansvariga ifall snabba förändringar kan komma att bli aktuella, det vill säga om hotbilden ändras mot plats, organisationen eller landet.

– Så snart Svenska Bandyförbundets säkerhetsfunktion får mer information kommer vi att förmedla den efter att den är mottagen och granskad. Säkerhetsfunktionen följer också utvecklingen, de nationella direktiven samt utvecklingen i Sverige i stort, säger Mikael Hellqvist, säkerhetsansvarig på Svenska Bandyförbundet, till svenskbandy.se.

– Det är dock viktigt att känna till att förhöjd terrornivå innebär att anmäla det som avviker från det normala i våra olika verksamheter eller kring våra isytor eller arenor. Detta skall rapporteras till Polisen genom 114 14 eller om det är akut genom 112. Vi vill också gärna att man hör av sig till oss på säkerhetsfunktionen via mejl om det inträffar en incident så att vi kan få en så heltäckande bild av läget som möjligt, fortsätter Hellqvist.

Samlad information till klubbar från säkerhetsenheten gällande väskförbud (PDF) >>

Polisens information (extern länk) >>