Oskar Westh: ”Den största skillnaden är väl att jag kan skrika mer på honom än på nån annan i laget”

I en intervjuserie möter vi seriens lovande talanger såväl som en del av alla betydelsefulla personer utanför planen utan vilka sporten inte skulle vara vad den är.

Denna vecka pratar vi med Oskar Westh, 19-årig mittfältare i Bollnäs som gör sin tredje säsong med A-truppen.

Bandyn går ofta i arv från generation till generation. Var det självklart för dig att satsa på bandy, med tanke på din pappa och numera även lagkamrat Andreas?

– Nej, det var det inte. Jag spelade både bandy och fotboll väldigt seriöst tills jag var 15-16 år. Det var ett svårt val att bestämma vilken sport jag skulle fortsätta med, men det föll sig naturligt att det blev bandyn när jag fick börja träna med Bollnäs A-trupp och blev uttagen i pojklandslaget.

Du gör din tredje säsong i A-truppen. Hur skulle du summera tiden hittills?

– Första säsongen fick jag spela ganska mycket eftersom vi hade en tunnare trupp då. Sedan fick jag ta steget lite tillbaka förra året eftersom vi värvade två mittfältare, men i år har jag fått spela mycket och startat vissa matcher. Det är svårt att säga vad det beror på, men man växer på sig både fysiskt och i skallen och vet mer vad det handlar om nu än tidigare.

Den ofrånkomliga frågan, hur är det att spela med pappa?

– Från början kändes det kanske lite coolt, men nu är det inget vi tänker på, varken ledarna eller spelarna, så det är inte så speciellt som folk kanske tror att det kan vara. Vi försöker koppla bort den relationen så gott det går när vi spelar. Den största skillnaden är väl att jag kan skrika mer på honom än på nån annan i laget.

Hur tycker du att säsongen gått hittills för er?

– Vi vann ju World Cup. Det var starkt efter en annars svajig försäsong. Sedan har vi börjat serien hyfsat bra, även om vi förlorat vissa matcher som vi inte ska förlora. Det är en hemskt rolig elitserie i år på det sättet att alla verkligen kan slå alla.

Du gick ut bandygymnasiet i somras. Har du några planer utöver bandyn?

– Jag har jobbat en del i klubbens tjänst Allt för alla som är som ett fixarlag, men jag söker jobb just nu. Det måste vara något som man kan kombinera med bandyn, men annars är jag öppen för butiksjobb, skolor eller vad som helst.