Nykomlingarna öppnar mot finalisterna – så spelas Elitserien Herr 2021/22

Elitserien Herr tar klivet från 14 till 16 lag och antalet matcher i grundserien går från 182 till 240. Det fullspäckade spelschemat för säsongen 2021/22 är nu redo att se dagens ljus.

Pandemins påverkan på den gångna bandysäsongen visar sig på många sätt, däribland i det faktum att vi nu står med 16 lag i Elitserien Herr jämfört med vanliga 14 lag. Örebro SK och IFK Rättvik tog klivet upp från Bandyallsvenskan samtidigt som inget lag åkte ur den högsta serien och därför står vi nu inför en mer fullspäckad elitseriesäsong än på många, många år.

182 grundseriematcher ska bli 240 och totalt ska 30 omgångar spelas mellan slutet av oktober och mitten av februari. Fantastiska mängder bandy som bland annat inleds med att de båda nykomlingarna får välkomna varsin fjolårsfinalist i sina respektive öppningsmatcher. Pusslet brukar inte vara helt enkelt att lägga med 14 lag och med ytterligare två lag att ta hänsyn till så har det inte varit lättare nu. Per Selin, ligachef för Svensk Elitbandy, gläds dock åt klubbarnas förmåga att vara lösningsorienterade.

– Vi ser fram emot ännu en väldigt underhållande säsong och vi hoppas kunna hålla ihop omgångarna så bra som planeringen just nu ligger. Haltande tabeller är det nog ingen som vill ha. Själva arbetet med seriepusslet har präglats av ett bra samarbete mellan klubbarna, ett givande och tagande, där helhetsbilden är att alla ser fram emot ett seriespel med publik, säger Selin.

Publiken ja. Den senaste elitmatchen i bandy som spelades inför “normalstor” publik var semifinalmötet mellan Bollnäs och Villa Lidköping den 10 mars 2020 med 2 232 personer på läktarna. Nu längtar samtliga inblandade efter välfyllda läktare runtom i landet igen. Något som skulle kunna bli verklighet till höstens säsongsstart.

– Det finns så otroligt många underbara bandysupportrar ute i landet som är så oerhört värda att få heja fram sitt lag på plats igen. Vi hoppas verkligen att de får chansen att göra det så snart som möjligt, säger Per Selin.

Så spelas Elitserien Herr 2021/22:

Premiäromgången (Fredag 29 oktober):

Västerås SK – Bollnäs GIF, ABB Arena.

Broberg/Söderhamn IF – IFK Motala, Helsingehus Arena.

Edsbyns IF – Frillesås BK, Svenska Fönster Arena.

IFK Rättvik – AIK Bandy, Rättvik Arena.

IFK Vänersborg – IK Sirius, Arena Vänersborg.

IK Tellus – Vetlanda BK, Gubbängens Skridsko- och Bandyhall.

Sandvikens AIK – Hammarby IF, Göransson Arena.

Örebro SK – Villa Lidköping BK, Behrn Arena.

Annandagsomgången (Söndag 26 december):

Edsbyns IF – Bollnäs GIF, Svenska Fönster Arena.

Frillesås BK – IFK Vänersborg, Sjöaremossen.

Hammarby IF – IK Sirius, Zinkensamms IP.

IFK Motala – Vetlanda BK, K Bygg Arena.

IK Tellus – AIK Bandy, Gubbängens Skridsko- och Bandyhall.

Sandvikens AIK – Broberg/Söderhamn IF, Göransson Arena.

Villa Lidköping BK – Västerås SK, Sparbanken Lidköping Arena.

Örebro SK – IFK Rättvik, Behrn Arena.

Se hela spelschemat för säsongen 2021/22 här >>

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se

Foto: Göran Erlandsson, IFK Rättvik.