Nya beskedet: Så spelas elitseriekvalet 2022

Om knappt tre veckor inleds kvalspelet till herrarnas elitserie 2022/23 och nu står det klart att kvalet återigen kommer att avgöras i ett gruppspel med dubbelmöten.

Kvalspelet till Elitserien Herr har, sedan Bandyallsvenskan gjordes om till en serie 2017, avgjorts i ett gruppspel där lag 12 och 13 från Elitserien möter lag 2 och 3 från Bandyallsvenskan om två platser i den högsta serien efterföljande säsong. Häromveckan kommunicerade dock Svenska Bandyförbundets tävlingskommitté att kvalet skulle se annorlunda ut den här säsongen, till följd av pandemin, men så blir inte fallet.

Under onsdagen kom beskedet att kvalet återgår till det gruppspel som det ursprungligen var tänkt och det innebär att de fyra lagen kommer att möta varandra hemma och borta under extremt intensiva elva dagar. Bollnäs GIF är redan klara för att kvala från Elitserien och kommande lördag avgörs det om de får sällskap av Hammarby, Frillesås, Vetlanda eller IFK Vänersborg.

Från Bandyallsvenskan är det i skrivande stund alltjämt hela sju lag som har teoretisk möjlighet att nå kvalspelet och/eller förstaplatsen som innebär direktuppflyttning. Den allsvenska grundserien avslutas först lördagen den 5 mars och efterföljande måndag inleds kvalspelet.

– Med anledning av att förutsättningarna förändrats drastiskt sen föregående beslut, det vill säga genom att pandemirestriktionerna är hävda, så fanns en möjlighet att återgå till ordinarie kvalspel. Detta var dock inte ett enkelt beslut då Tävlingskommittén har ett helhetsansvar för tävlingsverksamheten att ta hänsyn till, säger Michael Hillström, ordförande i Svenska Bandyförbundets tävlingskommitté, till svenskbandy.se.

– Kvalet genomförs nu i kompakt form med spel varannan dag där vi hoppas på ett spännande kval som drar publik till våra arenor.

Så spelas Elitseriekvalet

Lag 12 och 13 i Elitserien herr kvalar mot lag 2 och 3 i Bandyallsvenskan och spelas som rak dubbelserie där placerat lag 1 och 2 spelar i Elitserien herr säsongen 2022/2023.

Speldagar

7 mars
9 mars
11 mars
13 mars
15 mars
17 mars

Foto: Mikael Kolsmyr