Muhrén om åttondelarna – ”Var och varannan match är vilda västern”

SM-slutspelet står äntligen för dörren och för att ladda upp inför herrarnas stundande åttondelsfinaler bjuder den femfaldige svenske mästaren Magnus Muhrén på sina tankar om de båda dubbelmötena.

Under fredagskvällen inleds herrarnas SM-slutspel med de första åttondelsfinalerna. Matcherna spelas över ett dubbelmöte enligt Uefa-modellen och returmatcherna spelas redan på söndag. Utifrån vilken dramatik det blev kring slutspelsstrecket i grundserien så är det lätt att tro att såväl dubbelmötet mellan Broberg/Söderhamn och IK Sirius som det mellan Vetlanda BK och IFK Motala kommer bli synnerligen ovisst. Ett påstående som Sandviken-ikonen, tillika den tidigare AIK-tränaren, Magnus Muhrén håller med om. Nedan ger han sin djuplodade analys av vad som komma skall i slutspelets första runda.

Broberg/Söderhamn (8) – IK Sirius (9)

Möten i grundserien:
Broberg – Sirius 3-6 20/11-20
Sirius – Broberg 8-2 30/1-21

”Murrens” spontana tankar

– På förhand tycker jag att det är väldigt ovisst. Det är två lag som både gör mycket mål och släpper in mycket mål. Det kan bli lite “fågel eller fisk” på båda lagen. Det är otroligt svårtippat, men jag håller väl ändå Broberg som lite favoriter.

– Det är klart att det kanske spelar lite roll mentalt att Sirius vann båda lagens möten i grundserien, men samtidigt är Broberg ett mer rutinerat slutspelslag än vad Sirius är. Jag kan inte se att det spelar någon större roll. Jag tycker att Broberg är det något bättre laget i grunden. De känns i alla fall lite stabilare än Sirius och kommer från en bra avslutning i serien med två fina vinster (AIK borta och IFK Motala hemma reds. anm.), så jag håller Broberg som favoriter.

Utveckling och underprestation i Broberg

– Jag tycker att de har underpresterat lite grann och varit väldigt svajiga,  men de hade Martin Söderberg (skyttekung) skadad länge också. Jag tycker att man ser att de under flera år har jobbat med en tydlighet i sitt offensiva spel. Det finns en tydlig spelidé med många spelare som deltar och med tydliga mönster i spelet. Det syns att de har spelat inomhus i några år och fått utveckla sitt passningsspel.

– Jag tycker definitivt att de har sin styrka i offensiven. I de matcher jag har sett så har de haft ganska stora problem defensivt, men det tycker jag också gäller Sirius. De är lite av och på. De gör mycket mål och kan prestera väldigt bra, men kan också tappa en hel del i slutet av matcherna. De släpper in ganska mycket mål och det är väl på det sättet lagen är lika varandra, men Broberg är lite vassare i sitt lagspel.

Trubbigt Sirius har blivit frejdigt

– Om man går tillbaka några år så tycker jag att Sirius spelade ett väldigt trubbigt spel. Det var mycket boll på egen planhalva och det hände inte så mycket. Nu spelar de frejdigare offensivt, men stundtals blir det lite naivt och då har de tappat en hel del ledningar och släppt in lite för mycket mål. Det kan också bero på att de har en hel del unga spelare som de har satsat på under de senaste åren och nu har de verkligen blommat ut och gjort det väldigt bra.

Nyckelspelarna

– Rasmus Linder betyder mycket för Broberg. Han har vuxit ut i år och står verkligen för att kontrollera och styra spelet på det sättet de vill göra. Det kommer att vara jätteviktigt att Martin Söderberg fortsätter leverera mål som vanligt och så tycker jag även att Jonas Nygren är en väldigt, väldigt bra spelare när han på topp. Det kommer att krävas.

– I Sirius måste framförallt Ted Haraldsson kliva fram och bära laget. Han är deras mest rutinerade spelare. Han är inte äldst, men definitivt den som har mest erfarenhet av att spela viktiga slutspelsmatcher. Han kommer att bli viktig där. De har Ted Bergström också och han behöver givetvis också spela på en hög nivå. Teemu Määttä har producerat väldigt mycket poäng under säsongen, så han behöver också fortsätta leverera.

Sammanfattningen

– Jag tror att det kommer att bli väldigt öppna matchbilder, även under perioder när de försöker spela lägre och mer samlat. Jag tror att det kommer att bli mycket mål åt båda håll.

– Även om jag förväntar mig matchbilder där det skapas väldigt mycket målchanser så tycker jag att Sirius har en väldigt bra målvakt i Anton Andersson. Jag gillar honom och han har sett riktigt vass ut, bland annat när jag har varit med och mött dem med AIK. Det blir viktigt för honom att vinna målvaktsmatchen mot Henrik Rehnvall.

Se fredagens möte mellan Sirius och Broberg på Studenternas IP live på Sportbladet Play med start 20.00.

Vetlanda BK (7) – IFK Motala (10)

Möten i grundserien:
Vetlanda – Motala 6-10 26/12-20
Motala – Vetlanda 5-5 5/1-21

”Murrens” spontana tankar

– Det är också ett otroligt jämnt och svårtippat dubbelmöte, men det är också en annorlunda matchserie på grund av att lagen är ganska olika varandra.

– Jag tror nog att det kan påverka att Motala avslutade serien med fyra raka förluster och Vetlanda med fyra raka utan förlust. Vetlanda har också en offensiv kraft som jag inte tycker att Motala kan mäta sig med riktigt, men de har stora problem bakåt istället. Det som är fascinerande med Vetlanda är att de har ett sätt att försvara sig på som egentligen bygger på att stå lågt och ändå lyckas de släppa in otroligt mycket mål.

High Chaparall i VBK-defensiven

–Vetlanda är ett lag som jag inte har en aning om vart jag har någonstans. De är otroligt vassa offensivt i perioder, men har stora problem bakåt under andra perioder. Det känns bara som att var och varannan match de spelar är vilda västern. Det är fascinerande för det är inte så att Vetlanda spelar en High Chaparral-bandy där de är högt uppe och jagar i defensiven för att sedan gå bort sig med folk. Möjligtvis att de går iväg med lite för mycket folk offensivt ibland, men det är som den där konstiga matchen när jag var tränare för AIK (Vetlanda vann med 13-12). Vi gör nio mål på Vetlanda i andra halvlek och de har inte en spelare som står högre upp än mitt på deras planhalva.

– Själva grejen är att det finns någonting som gör att de inte klarar av att freda sitt eget mål, trots att de kan vara tio spelare på rätt sida boll. Det gör att de blir otroligt svårtippade. Det är nästan så att jag vill slicka på fingret, stoppa upp det i luften och känna vartåt det blåser eller singla slant. Det blir i stort sätt en omöjlig match att tippa.

Jobbiga, raka, enkla Motala

– Motala är ett lag som är jobbiga att möta på grund av de är duktiga defensivt. De spelar ett lite enklare spel, går ganska rakt, flippar en hel del, ligger kvar med framförallt (Philip) Florén och (Jonas) Enander och är bra i det långa spelet. De har sin hemmaplan där de är otroligt svårspelade.

– Är du det bättre laget så upplever jag att du kan komma undan med att släppa in lite för mycket mål eftersom du kan göra fler än motståndarna. Här upplever jag att det är två så pass jämna lag, så jag tror nog faktiskt ändå att Motala tar det här. Jag tycker att Motala är ett tryggare lag, men å andra sidan kan Vetlanda få en jätteträff på sin hemmaplan och göra tio mål. Det tror jag inte Motala kan svara på i så fall. Tvingas jag tippa så tror jag att Motala vinner, men det kommer att vara extremt jämt. Jag sticker inte ut hakan åt något håll där.

Nyckelspelarna

– Jag skulle nästan säga att den största nyckelspelaren för Vetlanda inte kommer att spela. Philip Lennartsson är skadad (borta säsongen ut på grund av en axelskada) och de hade nog verkligen behövt honom där bak. De spelar ett lågt försvarsspel, men de blir passiva, tappar markeringar och släpper in motståndarna i sig. De släpper alltså in 29 mål på sina fem avslutande matcher i grundserien. Det går inte att släppa in så mycket mål om de ska ta sig vidare.

– För Motala tycker jag att Viktor Spångberg som vänsterhalv är deras absolut bästa spelare. Sedan behöver deras forwards, Florén och Enander, leverera mål och så sticker väl Elias Gillgren ut lite med sitt offensiva spel som back. Deras försvar är betydligt stabilare än vad Vetlandas är och jag tycker att de har en bättre målvakt än Vetlanda.

Sammanfattningen

– Jag tror inte att det blir lika mycket svängdörrar här som i den andra matchen. Jag tror att Motala kommer se till att det inte blir så öppet. Det kommer inte att bli lika mycket mål, men å andra sidan… Nej, jag vet inte vad jag tror. Det är helt omöjligt att tippa. Motala vann alltså med 10-6 i Vetlanda i serien. Ett sådant resultat blir det ju aldrig i Motala. Där kommer det att bli färre mål, men inomhusmatchen kan ta vägen vart som helst. Det kan lika gärna bli 10-6 till Vetlanda.

Se fredagens möte mellan IFK Motala och Vetlanda BK på K-Bygg Arena på Sportbladet Play med start 20.00.

Under fredagen spelas även det första kvartsfinalmötet mellan Mölndal Bandy och Skutskärs IF på damsidan. Den matchen startar 19.00 på Åby Isstadion och direktsänds på Bandyplay.

Martin Gustafsson – martin@elitserien.se

Foto: Moa Jonsson