Määttä mitt i superveckan – ”Jag tänker bara på slutspelet”

AIK Bandy är mitt inne i en minst sagt tuff elitserievecka. Under tisdagen besegrades Sandviken på bortais och nu väntar nya toppmöten mot Villa Lidköping och Edsbyn för "Gnaget" och den nye tränaren Esa Määttä.

Storsatsningen kan vara på väg att bära frukt. Med åtta matcher kvar av grundserien har AIK Bandy häng på serieledningen och är, trots färre spelade matcher än toppkonkurrenterna, det lag som har gjort flest mål av samtliga i Elitserien. Framgångarna till trots så har det dock fortsatt att röras i den evigt sjudande grytan och så sent som i början av förra veckan meddelade klubben att Esa Määttä plockats in som ny huvudtränare.

Finländaren anslöt bara veckor efter att han tvingats lämna seriekonkurrenterna IK Sirius, men fick direkt en bra start på sitt nya jobb. Matcherna mot Bollnäs (hemma) och Sandviken (borta) slutade båda med segrar och själv känner 53-åringen ett lugn och en trygghet över vad laget har och kan prestera.

– Om jag ska beskriva den matchen på något sätt så tycker jag att vi gjorde en väldigt stabil insats. Jag sa till killarna efter matchen att det inte alls var någon topprestation, men det var väldigt stabilt och tryggt. Jag kände mig ganska lugn under hela matchen. Det kändes bra på så sätt, absolut, säger han om tisdagens bortamöte med Sandviken som vanns med 6-2.

En dryg vecka in på anställning står Määttä nu mitt i vad som närmast kan beskrivas som den tuffaste veckan ett elitserielag kan ha. Efter bortamötet med Sandviken väntar nu nämligen bortamöten med såväl serieledande Villa Lidköping som med de regerande svenska mästarna Edsbyn innan veckan är slut. Utmaningar som finländaren ser mycket fram emot.

– Vi kommer att möta två riktigt bra lag. Båda två vill spela en offensiv bandy och kontrollera bollen. De spelar visserligen på lite olika sätt. Edsbyn har jag ganska bra koll på. Jag har följt dem mycket (sonen Tommi spelar i laget reds. anm.) och jag vet ganska väl hur de tänker. Sedan har vi flera spelare som har varit länge i Villa och som kan bidra med ännu mer om hur de tänker och agerar, säger Määttä.

– Det blir nog två lika olika typer av matcher. Villa vill gärna kontrollera bollen ännu mer medan Edsbyn vill gå lite mer, men fortfarande med kontroll. Det blir lite olika matchbilder, men i vårt fall blir det viktigt att vi försöker hitta ett sätt att hantera dem. Samtidigt så kan vi inte lägga för mycket fokus på vad de gör, utan vi har tillräckligt mycket att göra med vårt eget spel. Det kommer bli riktigt intressant och tufft. Att det är så tätt mellan matcherna och att det är så bra motstånd kommer att göra att det blir lite slutspelskänslan på det.

Det är dock inte bara motståndarnas spel och agerande som intresserar tränaren på förhand. Det gör även hans egna spelares prestationer och förmåga att höja sig i viktiga matcher.

– Som alla vet så har vi många bra spelare i AIK och det ska ju också bli en intressant del i det hela. Att se hur de agerar när de vet att det verkligen är en toppmatch. Det blir intressant för mig som tränare att se vad som händer. Jag tyckte redan igår (läs; tisdag) mot Sandviken att jag såg att de var påkopplade på ett helt annat sätt än vad de kanske hade varit om vi mött ett lag längre ner i tabellen.

Tiden den tidigare finske mästartränaren har på sig att lära känna sitt lag utan och innan inför SM-slutspelets avgörande stunder är knapp och det råder ingen tvekan om att han ser helgens båda matcher som viktiga inför det som komma skall.

– Spelmässigt är de här två matcherna jätteviktiga, tycker jag. Vi får mäta oss med två bra lag och få en ännu tydligare känsla för hur vi ska spela och agera mot dem. Jag tycker att det är jätteviktiga matcher och då även för våra spelare att få möta sig med de bästa lagen och visa att det verkligen är puls i de här matcherna, säger han.

”Det viktigaste är att inte skapa kaos”

De flesta tränare som kommer in i ett nytt lag mitt under brinnande säsong har något av ett sjunkande skepp att försöka rädda, men så är inte fallet för Esa Määttä. Något han menar har haft stor inverkan på hur han valt att ta sig an laget, spelet och de taktiska detaljerna.

– Det är viktigt att man som tränare förstår i vilket läge laget är när man kommer in. Oftast när man kommer in som ny tränare är det väldigt mycket som har gått snett och då är det jätteviktigt att en ny tränare bidrar med någonting nytt. Spelare kan ha tappat självförtroendet och de litar varken på sig själva eller sitt spel. De tycker inte att det fungerar överhuvudtaget och då är det viktigt att komma in med nya tankar så att spelarna känner att “Nu händer det någonting. Nu försöker vi göra någonting annat”.

– Det är viktigt i den typen av fall, men det blir annorlunda när man kommer in i ett lag som har spelat bra och som har presterat på en bra nivå hela tiden. När det inte finns några större problem i spelet eller runtomkring laget är det minst lika viktigt att man förstår att det blir katastrof om man som tränare försöker ändra på för mycket.

Istället för att försöka implementera för mycket av sina egna idéer och tankar så vill AIK-tränaren istället främst försöka se till att undvika kaos genom att börja ge spelarna för många nya direktiv.

– Det blir för rörigt då. Då börjar spelarna fundera på “Varför ska vi göra såhär? Varför ska betona det här när vi har jobbat i flera månader på det här?”. Det viktigaste i det här laget som jag kommit in i är att försöka att inte skapa kaos. Det är klart att jag kommer att se saker som jag tycker att vi borde göra annorlunda och det är ju fördelen med att komma utifrån. Man kommer in med lite nya perspektiv.

– Det är lätt att bli lite låst i sina egna tankar när du har varit i ett lag under en längre tid. Du tror så stenhårt på det du gör att du har svårt att ta in andra idéer. På så sätt kan det ibland vara nyttigt att det kommer in någon ny utifrån som utmanar lite. “Varför har ni gjort såhär? Finns det inget annat sätt vi skulle kunna göra det på?”. Då får man en tankeställare och antingen ändrar man lite eller så gör man det inte. Ändrar man ingenting så blir man i alla fall ännu säkrare på att det man har gjort har varit rätt hela tiden.

Den extremt stjärnspäckade truppen till trots så är Esas bild hittills tydlig – att jobba med spelarna i AIK är ingen större skillnad mot att jobba med spelare i mindre meriterade och namnkunniga lag.

– Det som är så konstigt med idrott är att man kan titta på det manskapet AIK har och tro att det skulle vara någonting helt annorlunda mot andra lag, men det har visat sig att det här laget fungerar på exakt samma sätt. Alla de här fruktansvärt duktiga bandyspelarna är precis likadana som människor som alla andra, så det är ingen större skillnad alls att vara i det här omklädningsrummet, konstaterar 53-åringen.

– Sedan handlar ju det här om väldigt professionella spelare. De vet vad som krävs och de vet vad de vill, så på så sätt är det lite annorlunda att jobba med det här laget. Men det här är ett jättehärligt lag som är fruktansvärt kul att jobba med och att försöka hjälpa framåt.

”Jag tror inte hemmafavör kommer spela så stor roll”

Inför de stundande bortamatcherna har AIK en högst rimlig chans att överta serieledningen från Villa Lidköping, men huruvida en serieseger betyder speciellt mycket en säsong som denna är Esa Määttä inte helt säker på.

– Ja, jag vet inte riktigt. Självklart vore det skönt att vinna serien, men jag tycker det blir lite annorlunda i och med att hemmafavören inte är så stor nu när det inte är någon publik på matcherna. Att spela mot Villa eller Edsbyn på bortaplan med 3 000 supportrar på läktarna som sjunger och peppar sitt lag är en helt annat känsla än att vara där och spela inför tomma läktare. Jag tror inte att hemmafavör kommer att spela så stor roll så länge vi får spela inomhus, säger han.

Istället konstaterar ”Gnaget”-coachen nu helt enkelt att hans huvudfokus ligger på förberedelser inför SM-slutspelet. Ett slutspel där AIK har siktet inställt på klubbens första SM-guld på herrsidan på 90 år.

– Exakt så! Jag har sagt till alla spelare i laget att det enda jag tänker på nu är slutspelet. Vi har väl tillräckligt mycket poäng för att veta att vi kommer att spela slutspel, så nu kan vi börja fundera och skruva lite med tanke på det. Vad vill vi prestera där? Hur vill vi spela? Vi kan testa lite nu mot de här lagen att “Hur skulle det fungera om vi spelar på det här sättet?”.

– Det är en jättestor fördel att veta att de poängen vi har nu borde räcka till slutspel. Då kan man tänka lite annorlunda jämfört med om vi hade varit tvungna att spela varje match som om det vore en final för att ta oss till slutspel.

Se AIK:s båda toppmatcher (fredag och söndag) samt alla andra matcher från Elitserien Herr på Sportbladet Play.

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se

Foto: IK Sirius & AIK Bandy.