Lyckad midsommarbandy får Broberg att jubla

Sommarvärmen har anlänt, men varför skulle det stoppa en bandymatch? Nej, istället bjöd midsommarveckan på publikfest i Helsingehus Arena i Söderhamn när Broberg/Söderhamn bjöd in till Midsommarbandy.

Som en av blott två arenor i Sverige är Helsingehus Arena och Broberg/Söderhamn förunnat med is året runt och redan när första möjligheten gav, sommaren 2019, passade hemmaklubben på att bjuda in till Midsommarbandy. Då hette motståndet Bollnäs GIF och Hälsingederby lockade drygt 2 400 personer i sommarvärmen. En pandemi senare var det dags att återuppliva den tänka traditionen, men i brist på lokalt motstånd fick Västerås SK äran att matchdebutera i direkt anslutning till sommarsolståndet.

– Utifrån förutsättningar var det väldigt lyckat. 2019 var det mycket ”nyhetens behag”, närmare 26 grader varmt och strålande sol. Nu gick vi ut med det här tämligen sent och vi ska, i ärlighetens namn, vara väldigt glada att Västerås valde att tacka ja till att spela. Våra hälsingekollegor ville hellre fira midsommar än att spela bandy, tyvärr, så vi är oerhört tacksamma över att VSK kom hit, ställde upp och gjorde en rejäl match av det. Det vill jag verkligen poängtera. Det är stort av dem att kunna se det häftiga i det hela, säger Brobergs klubbchef, Svenne Olsson.

– Vi kom igång sent. Det blev Västerås. Det var 1 300 personer där. Full fart i serveringstälten, med liveband, utställare och liknande. Det var även en hel del barn på plats, så vi är väldigt nöjda. Vi sa att om vi kan nå upp till mellan 1 000 och 1 500 personer så är vi väldigt nöjda och det lyckades vi med. Det blev en dag mellan 16.00 och 23.00 där det tydligen också pågick en liten bandymatch som Broberg vann också, skrattar Olsson vidare.

Den tidigare förbundskaptenen för herrlandslaget menar vidare att årets uppslutning och intresse var ett bra kvitto för föreningen i frågan huruvida Midsommarbandy är ett projekt att satsa vidare på och försöka bygga till en stående tradition.

– Ja, det siktar vi på. I alla fall så länge vi kan erbjuda is den här årstiden. Så får vi se hur vi gör med motståndare till nästa år, om vi byter partner eller kör vidare. De som var där i år var väldigt nöjda och glada i alla fall. De kommer definitivt komma tillbaka, men sedan är det också väldigt väderstyrt. Dagen innan visade prognosen tolv grader och regn, men så ändrades det och det sprack upp och blev fint väder på eftermiddagen. Hade vi haft det vädret vi har idag (27 grader och sol under torsdagen reds. anm.) så hade vi nog haft 3-400 personer till, minst, säger Svenne Olsson.

Annars är det ju lätt att tänka att folk inte vill gå in i en kall ishall när det är sommarvärme ute.

– Nej, så är det ju, men om sanningen ska fram så tittar alla på bandy under första halvtimmen. Under den andra halvtimmen så är det fler som stannar kvar i serveringstältet och under den sista halvtimmen så är det väl ungefär hälften som stannar kvar där i värmen. Det måste få vara en ”happening” där det inte behöver vara fullt fokus på 90 minuter bandy. Det är lite så vi bygger upp det hela.

– Självklart ska vi ha en bandymatch och i det här fallet också få visa upp vårt nyförvärv, Robin Öhrlund, och en bra motståndare. Det är klart att det också är roligt, men jag tror att 70 procent av de som kommer ser nog helheten och serveringstältet. De vill umgås, träffa människor, äta lite sill, snacka och ha en trevlig kväll. Det tror jag är minst lika viktigt och så måste det få vara.

Numera är Olsson som bekant klubbchef, men som gammal tränare kan han även konstatera att matchens sportsliga betydelse för lagen är marginell. Även om det är svårt att stänga av tävlingshjärnan och att nivån under onsdagen var imponerande hög sett till förutsättningarna.

– Lagen tycker nog bara att det är kul att få riva av en match. De går inte in i så mycket taktiska saker, men på sista raden är det ändå elitidrottare vi har att göra med. När matchen väl är igång så kommer de här reptilhjärnorna fram och ju längre matchen går så blir ju viljan att vinna större. Så är det ju bara. Innan matchen är slut så har det ju hunnit bli prestige och lite viktigt, men inför tror jag båda lagen bara pratade om att gå ut och köra och ha roligt, säger Olsson.

– Sedan är man ju alltid nyfiken på nya spelare. ”Hur ser den gubben ut efter en bra vårträning” och så vidare. Det kommer man aldrig ifrån, men man ska nog akta sig för att analysera allt för mycket och vi ska komma ihåg att Västerås kom upp med bara ett eller två rinkpass i benen. Man får ta det för vad det är, men det var faktiskt väldigt många som var nöjda med själva matchen. De var nöjda med kvaliteten på matchen och sa att många delar i spelet satt, från båda lagen, så det var ju roligt.

Ett lyckat arrangemang som bevisar att bandyn aldrig är irrelevant, oavsett väder, vind och årstid.

Avslutningsvis vill Föreningen Svensk Elitbandy passa på att önska alla bandyvänner en synnerligen glad midsommar. Det är bandydags igen snarare än ni kan tro.

Foto: Ingemar Persson (Arkiv)

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se