Lukas Forsström: ”Man måste tänka redan innan man får bollen”

I en intervjuserie möter vi seriens lovande talanger såväl som en del av alla betydelsefulla personer utanför planen utan vilka sporten inte skulle vara vad den är.

Denna vecka pratar vi med IFK Vänersborgs 15-årige anfallare Lukas Forsström, yngst i serien och även en talang inom golf.

I oktober blev det klart att du skrivit på ett fyraårskontrakt med Vänersborg. Berätta något om bakgrunden.

– Det betyder att jag är i klubben gymnasietiden ut. Jag hade ett dilemma på det sättet att jag funderade på att söka till golfgymnasium i Helsingborg till nästa läsår, men när jag fick den här möjligheten blev det en orsak till att jag bestämde mig för att stanna i Vänersborg.

Du är lovande inom både bandy och golf. Hur tänker du angående vilken sport du vill satsa på i framtiden?

– Jag är ganska ung och har lite tid att fundera. När jag går ut gymnasiet om tre och ett halvt år får jag se hur det ser ut då. Ingen omkring mig har sagt att jag måste välja än. Mina föräldrar säger att jag ska göra det som känns roligast. Båda sporterna är roliga, men jag är en sån människa som vill träna och göra nånting tillsammans med andra, så där har bandyn en fördel. Golfen blir väldigt individuell.

Hur kom det sig att du blev intresserad av just de här två sporterna?

– Farsan är tränare för Onsjö GK:s a-lag och har även spelat hockey på hög nivå i Frölunda, så både golfen och att åka skridskor kom naturligt när jag följde med honom. Sedan var hockey aldrig aktuellt för mig. Det beror nog på att bandyn är större än hockeyn i Vänersborg.

Är det nånting man har nytta av i båda sporterna?

– Svingrörelsen och fysträningen. Fysiken är det största. Man kan ta med kraften från bandyn till golfen.

Spelar du golf parallellt med bandyn under vintern?

– Ja, men nu tränar jag bara golf nån gång i veckan så längre det inte är för kallt. Under säsongen spelade jag med Onsjö GK i elitserien, men vi åkte ur och spelar på näst högsta nivån nästa säsong.

Till sist, hur tycker du att säsongsinledningen har gått, för laget och för dig?

– För laget har det gått riktigt bra, säkert bättre än vad många trodde, vi har bara förlorat en match, mot Sandviken. För min del kändes det som att jag var med för att se och lära lite de första matcherna, men jag har fått spela mer och mer. Största skillnaden är så klart att allt går mycket snabbare. Man måste tänka redan innan man får bollen. Ligga före där så att man vet vad man ska göra.