“Lillis” semi-tankar: “Kurvan har pekat mestadels nedåt”

Efter ett rafflande kvartsfinalspel är det nu klart för semifinaler i herrarnas SM-slutspel. Legendaren Stefan “Lillis” Jonsson tar nu på sig expert-kepsen och tänker till inför drabbningarna.

“Fler lirare i VSK än i Villa”

Den första semifinalen är en finalrepris från 2019, där Villa Lidköping vann klubbens historiska första SM-guld, och precis som då så kommer västgötarna in i mötet med de mesta mästarna från Västerås som seriesegrare. Senast lagen möttes var det dock VSK som drog det längsta strået. 5-4 till Grönvitt på Gamla Isstadion i Lidköping på annandag jul och en seger som legendaren Stefan “Lillis” Jonsson, med sex SM-guld med VSK på meritlistan, tror var vändningen på hela säsongen för Sportklubben.

– Jag känner att det är en nyckel till hela säsongen för VSK, att du vinner i Lidköping på annandagen. Det var oerhört betydelsefullt för gänget att visa att de kan och de fick nog en bra självförtroendeboost. Jag upplever att de litar mycket mer på sitt spel efter det och det tar de säkerligen också med sig in i slutspelet, att de vet att de har vunnit borta mot Villa i år. Det ger VSK ett bättre utgångsläge, rent självförtroendemässigt, säger “Lillis”.

Av VSK:s sju förluster under grundserien kom endast en av dessa efter vinsten i Lidköping, med uddamålet hemma mot Sandviken, och att Mesta Mästarna har hittat mer form ju längre säsongen har gått tycks det inte råda några tvivel kring.

– De har blivit bättre och bättre under säsongens gång och speciellt från jul och framåt har de ju varit riktigt bra. De fick ihop defensiven i kvartsfinalerna mot Sandviken mycket bättre än tidigare, men framförallt är det ett antal spelare som jag tycker har steppat upp. Pontus Vilén är en sådan som har blivit bättre och bättre under hela säsongen och även i slutspelet. Jesper Jonsson har sett ruskigt bra ut under kvartsfinalerna och även Tobias Holmberg har klivit upp något pinnhål till.  Så det är ju några spelare som har växt ordentligt under det här slutspelets gång hittills, säger Jonsson.

På motståndarsidan i semifinalen står dock de regerande svenska mästarna, tillika det lag som vunnit grundserien tre av de fyra senaste säsongerna, Villa Lidköping. Ett Villa som dessutom inte bara vann lagens finalmöte 2019, utan även vann senast klubbarna möttes i en slutspelsserie – kvartsfinalen 2018. Efter att tämligen enkelt ha tagit sig förbi IFK Motala i kvartsfinalen höjs nu svårighetsgraden för västgötarna, som i övrigt har motsvarat så gott som alla förväntningar under säsongen hittills.

– Ja, det har de gjort, i det stora hela. De vinner serien och även om det finns någon plump där, så  är det ju också tufft att försvara ett guld. Det är svårt att få med sig samma energi in i en hel säsong till, men det upplever jag att Villa har gjort väldigt bra. De har en bra defensiv som släpper till väldigt få målchanser samtidigt som de har spelare som Christoffer Edlund och Joel Broberg framåt. De har gjort fantastiska säsonger och som lag har de lyckats addera någon nivå till i vissa delar, säger den fyrfaldige världsmästaren.

I en SM-semifinal mellan två tungviktare är givetvis alla detaljer viktiga och potentiellt avgörande, men en av de som sticker ut lite för Stefan “Lillis” Jonsson är kampen om mittfältet. Där ställs tidigare nämnda VSK-utropstecken som Pontus Vilén och Jesper Jonsson mot bland annat Villa-kaptenen Martin Karlsson och outtröttlige Joel Broberg.

– Det känns som en stor nyckel för båda lagen att vinna den kampen. Man kan väl säga att det finns bra kompetens på bägge sidor (skratt). Det är två oerhört bra mittfält och det kommer att bli en kamp, konstaterar 57-åringen innan han lite tveksamt fortsätter:

– Jag vet inte hur jag ska säga det här, men du har ju på något sätt lite fler lirare i VSK än vad du har i Villa. Så är det väl inte egentligen, men de kanske är lite mer grovjobbare i Villa, i sin defensiv,  än vad VSK är. Men det kommer ju att bli en riktig kamp såklart.

Kampens kärna, som i så många andra bandymatcher, väntas dock bli vilket av lagen som får matchbilden att se ut på det sätt de själva önskar. Villas noggranna, tålmodiga och kliniskt effektiva spel mot Västerås mer raka, fartfyllda dito. Dessutom då de båda tränarna, Johan Sixtensson och Michael Carlsson, känner varandra oerhört väl sedan många år och numera även basar över det svenska herrlandslaget tillsammans.

– För VSK blir det viktigt att fortsätta trycka på i sitt anfallsspel och spela på alla spelare. De är nästan lite unika i sitt offensiva spel och skapar ofta ett väldigt tryck på motståndarna, men ibland är det också på bekostnad av det defensiva spelet. Ska de rå på Villa så måste de höja även defensiven ett par snäpp, säger “Lillis”.

– Jag är helt övertygad om att Västerås kommer hålla fast vid det spel som har gjort dem så bra under hela andra halvan av säsongen, även om det är ett väldigt bra Villa som står på andra sidan.  Man kommer inte anpassa sig alls efter Villa förutom småsaker och det gör ju att det nästan är två helt olika filosofier kring hur man spelar bandy som möts.

Jonsson konstaterar vidare att VSK kommer att få ett semifinalmotstånd som påminner ganska mycket om kvartsfinalmotståndarna Sandviken.

– Villa spelar mycket mer likt Sandviken än vad de är lika Västerås. De har mycket mer bollkontroll och det går till och med ganska sakta emellanåt. De är oerhört noggranna med att välja lägena man går i och så blixtrar det bara till och går väldigt fort i ett anfall helt plötsligt. Jag tror inte att VSK är så sugna på att hamna i det spelet samtidigt som Villa absolut inte vill hamna i VSK:s sätt att bara köra hela tiden. Villa kommer ha mycket boll och välja varje anfall med omsorg medan Västerås kommer köra, trycka på och vilja gå mycket snabbare till anfall.

“Han behöver göra ruskiga matcher”

I grundseriens sista omgång skulle striden om andraplatsen i tabellen avgöras då AIK tog emot Edsbyn i Gubbängens Skridsko- och Bandyhall och till skillnad från lagens första möte under säsongen, som Edsbyn vann med 5-4, blev det här en ensidig historia. AIK vann med hela 6-1 och för “Byns” del är Stefan “Lillis” Jonsson aningen orolig. Legendaren upplever att hälsningarna är det enda kvarvarande laget i slutspelet med en formkurva som pekat svagt nedåt under en längre tid.

– Framförallt här på slutet känns det som att det har hackat lite för Edsbyn. Just att de förlorade med 1-6 borta mot AIK i en avgörande match sätter sig nog lite i huvudet på dem. Det är sista matchen de spelar i serien och de har chans att bli tvåa, men åker till Stockholm och förlorar på det sättet. Det är ju självklart inte bra att ha med sig in i ett slutspel där de ska möta samma AIK igen, säger Jonsson och fortsätter:

– Jag tycker Edsbyn ofta brukar vara väldigt bra på att göra mål på nästan inga chanser alls, om jag uttrycker det så. I år tycker jag inte att det är så och trots att Oscar Wikblad har haft en väldigt bra säsong så känns det inte som att de gör de där “lite lättare” målen de har gjort tidigare. Det har sett tämligen ihåligt ut defensivt också under stunder och det är precis som att formkurvan har pekat lite nedåt konstant efter jul.

Ljusglimtarna har funnits, menar “Lillis”, men i det stora hela tycker han inte att Magnus “Kuben” Olssons gäng går att känna igen.

– De gjorde någon match här mot Broberg (seger med 7-1 på bortaplan den 5 januari reds. anm.) som var riktigt bra, men annars tycker jag att det har pekat mestadels nedåt för deras del. De andra tre semifinallagen pekar kurvan uppåt för, men Edsbyn förlorar hemma mot VSK med 3-8. I och för sig kan det hända att man går på en mina, men att förlora på hemmaplan på det sättet? Nja…, säger han.

Att kapacitet och kunnande finns där råder det dock inga tvivel om och i Edsbyn finns flertalet spelare som kan komma att bli tungan på vågen i semifinalerna.

– Det som kan tala till Edsbyns fördel är Per Hellmyrs. Det är ju en rutinerad herre som verkligen kan växla upp i såhär viktiga matcher. Han har en enormt hög högstanivå Hellmyrs och likadant med Oscar Wikblad. Han behöver göra mål. Jag tycker visserligen att Samuli Helavuori har sett bättre ut på slutet, men han behöver fortsätta vara bra. Sedan är det ju “som vanligt” att Henrik Karlström i kassen behöver göra ruskigt bra matcher. Det är ju roligt att han har varit riktigt bra under säsongen, men han har inte stått så jäkla mycket i slutspel tidigare. Är han den som kan rädda Edsbyn? Det är ett litet frågetecken, men han behöver ju verkligen göra ruskiga matcher.

Parallellt med att Edsbyn tvingades krångla sig igenom fem kvartsfinaler mot Sirius så såg motståndarna AIK till att städa av Broberg i tre raka matcher. Ett AIK som var så snubblande nära SM-guldet i fjol har i år varvat igång mer och mer efter att superstjärnan Erik Pettersson, till synes, blivit allt mer fit for fight.

– Innan jul var det lite hack i AIK:s spel, men nu har de 14 raka matcher utan förlust och det hänger säkerligen ihop mycket med Erik Petterssons skada. När han inte kunde gå fullt så blev AIK ett annat lag, men nu tycker jag ändå att de har fått ihop ett spel som känns stabilt, säger “Lillis”.

– De har riktigt bra målvakter. Det är väl lite frågetecken ibland för deras försvarsspel, men jag tycker verkligen att de har fått ihop det också. Jag tycker att de ser både starka och trygga ut i sitt spel och det lyser självförtroende om AIK. De gör mycket mål och har ju verkligen de här världsspelarna i sitt lag.

Erik Petterssons 64 poäng på 30 matcher i grundserien var bäst i laget, men det finns gott om andra spelare som har imponerat på “Lillis” under säsongen.

– Tobias Nyberg känns så otroligt självklar i hur han spelar och är ju en jätteviktig kugge i AIK:s spel. Sedan har de ju en målvakt i Andreas Bergwall som väl har spelat 107 slutspel eller något (skratt). Jag vet inte vad man ska säga om honom. Han är ju bra liksom (skratt). Dessutom är jag lite nyfiken på om Robin Öhrlund kan växla upp ett snäpp till nu när det börjar bli riktigt allvar. Det finns så otroligt många bra spelare och dessutom har de ju mängder med rutin i spelare som Bergwall, Daniel Mossberg, Alan Dzhusoev och Linus Pettersson med flera.

En annan fördel AIK kan komma att få i semifinalspelet är det faktum att de fick några dagars extra vila i jämförelse med Edsbyn som spelade sin avgörande kvartsfinal under fredagskvällen.

– Det är ju en ständig diskussion det där. Vissa säger att det är bra att man har fått spela för att man är inne i det, medan de som har fått vila säger att det är bra. Det enda som är klart, tycker jag, är att om det går till fyra eller fem matcher så är det en fördel för det laget som har spelat minst antal matcher på vägen dit, säger Jonsson.

Summa summarum landar Stefan “Lillis” Jonsson att det kommer att bli en repris på fjolårets final på Studenternas den 19 mars, men i dagsläget tror han på en annorlunda utgång.

– Jag tror, rent logiskt, att det borde vara Villa och AIK som spelar final. Det är ettan och tvåan i Elitserien och båda lagen känns väldigt stabila, men jag känner nog att det kan vara en lien fördel för AIK, avslutar han.

SÅ SPELAS HERRARNAS SM-SLUTSPEL >>

Foto: Edsbyns IF

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se