“Lillis” hissar varningsflagg – “Finns absolut anledning till oro”

Det har nästan gått tre år sedan en SM-final i bandy spelades inför fullsatta läktare på Studenternas, men på lördag är det dags igen och legendaren Stefan “Lillis” Jonsson har analysen klar inför herrarnas drabbning.

Semifinalerna i herrarnas SM-slutspel bjöd på enorma mängder dramatik, där Edsbyn slog ut AIK efter en gastkramande straffläggning och där Villa Lidköping och Västerås gjorde upp i en femte avgörande match inför ett kokande Sparbanken Lidköping Arena. De regerande mästarna från “Schlätta” gick tillslut segrande ur den duellen, men det som kanske gjorde starkast intryck på legendaren Stefan “Lillis” Jonsson var inramningen, stämningen och dramat kring en femte och direkt avgörande semifinal.

– Det är ju såhär man önskar att det ska vara hela tiden. Den här typen av dramatik. Jag såg lite på Claesson (Jonas, legendar och expert i Sportbladets tv-sändning reds. anm.) under sändningen också och som han sa, att det blir ju inte bättre än såhär. Man önskar ju någonstans att alla matcher kunde gå till en femte avgörande, säger Jonsson.

Nu väntar därmed en repris på den första “pandemifinalen” från 2020, där Edsbyn besegrade Villa med klara 5-1. En minnesbild och en insats som “Lillis” dock inte tror att hälsingarna har särdeles mycket nytta av inför lördagens match.

– Nej, jag tror inte den jämförelsen är relevant alls faktiskt. Det känns som att Villa är i en helt annan sits än vad man var då. De har vunnit igen efter det och fått ytterligare finalrutin, så jag känner absolut inte att den finalen spelar någon roll inför det som sker på lördag, säger den sexfaldige svenske mästaren.

Inför semifinalerna var Jonsson inne på att det enda av de fyra lagen som inte visat upp en stigande formkurva var Edsbyn, men efter imponerande defensiva insatser från “Byn” mot “Gnaget” och ett AIK som helt saknade sitt hörnskytte så togs sig Edsbyn vidare tillslut, som så ofta förr.

– Det finns ju någonting i Edsbyn som gör att de plockar fram saker och ting när det behövs som mest. Sedan går det ju inte att blunda för att AIK har 55 hörnor utan att göra ett enda mål. Det går ju inte. Det är svårt nog att vinna slutspelsmatcher som det är och inte blir det lättare när de inte sätter sina fasta situationer. Det är högst anmärkningsvärt, säger “Lillis”.

– Edsbyn ändrar ju sitt spel litegrann och blir ännu mer defensiva. De låter AIK ha bollen och köra för att själva gå lite mer på kontring. Jag är egentligen inte förvånad att de gjorde så. Det kändes som att de lärde sig rätt mycket om vad man inte kan göra mot AIK när de förlorade med 6-1 borta i sista grundserieomgången. Nu är det visserligen en del ineffektivitet från AIK, som sagt, men Edsbyn spelar smart rakt igenom i de här matcherna.

Skillnaderna i att möta AIK i en semifinal och Villa Lidköping i en final må vara tämligen stora sett till förväntade matchbilder, men trots det så tror inte “Lillis” att Edsbyns tränare, Magnus “Kuben” Olsson, kommer att ändra på speciellt mycket till lördagens final.

– Jag tror inte att de kommer att ändra så mycket. Framförallt om de känner den här stabiliteten i laget utifrån hur de har spelat. Nu spelar ju Villa på ett helt annat sätt än vad AIK gör. AIK påminner mer om Västerås i att man anfaller mer och oftare, medan Villa är bättre på att hålla i bollen och vänta på lägena. Vi får väl se om det blir en likadan final som för fyra år sedan mellan Edsbyn och Sandviken där det stundtals kändes som att ingen ville varken skjuta på mål eller gå till anfall (skratt). Jag hoppas att det blir någonting annat nu, det gör jag, men det är trots allt ändå två ganska försiktiga lag, säger Ljusdalssonen.

Edsbyns motståndare i herrfinalen, Villa Lidköping, gör sin fjärde raka final på herrsidan och går för det tredje guldet i klubbens historia. För att man ska lyckas vinna det tror dock Stefan “Lillis” Jonsson att laget behöver prestera klart mycket bättre än vad man gjorde stundtals i semifinalserien mot Västerås.

– Jag tycker absolut att det finns anledning till oro i Villa. Under första halvtimmen av den femte semifinalen är de riktigt illa ute och VSK skapar målchanser som de gjorde mål på bara två dagar tidigare, men den här gången fick de inte in bollen. Istället leder Villa med 3-0 i paus tack vare att de är ruskigt effektiva själva och det gör ju matchen helt annorlunda. Det är klart att Villa har gjort en bra serie eftersom de vinner, men jag tycker inte alls att det har sett stabilt ut. Det har hackat rätt mycket i spelet, tycker jag, konstaterar han.

– Det har varit en väldigt stor skillnad i hur de spelar hemma kontra borta. De har en helt annan trygghet hemma i Lidköping än vad jag har sett av dem i Västerås. Där har det hackat betänkligt i deras spel, så på det sättet har de inte imponerat. Hemma har man dock varit bra och framförallt gjort mål, men det blir ju något helt annat att spela på “Studan” så klart.

Framförallt upplever Jonsson att Västerås lyckades skapa ovanligt mycket målchanser på ett Villa som annars har gjort sig kända för ett av världens bästa försvar.

– Jag tycker att VSK har gjort det bra och lyckats straffa Villa ganska mycket. De har ju gjort rätt mycket mål på Villa i relation till att de ska ha det bästa försvaret i Sverige. De gjorde 20 mål på fem matcher och dessutom utan att direkt dunka in hörnor. Det är 18 spelmål och nu får vi också se hur det blir med Ludvig Johanssons medverkan till helgen. Det riskerar givetvis att bli ett avbräck för Villa, säger han.

Johansson, som normalt sett är ordinarie som vänsterback, missade den avgörande semifinalen till följd av den skada han ådrog sig i matchen innan, men även med honom på planen menar Jonsson att Villa har svajat i sitt försvarsspel.

– Jag tycker att de har svajat, absolut. Västerås lyckades hitta ganska många luckor i deras försvar. Överraskande många. Sedan blir det ju så nu när det är utomhus och kanske lite sämre is att det är lättare att försvara än att anfalla. Det är annorlunda att spela utomhus oavsett, men där är det väl ingen som har fördel av det eftersom båda är vana att spela inomhus. Det är dock svårare att få fart på bollen i anfallen utomhus och därmed lättare att försvara.

Med ett förmodat defensivt fokus från båda lagen blir det uppenbart viktigt att ta tillvara på de målchanser som ges. “Lillis” pekar snabbt ut Oscar Wikblad och Per Hellmyrs som nyckelspelare för Edsbyn i det avseende, men för att det defensiva arbetet ska fungera som planerat lyfter han Martin Frid som en stor nyckel för hälsingarna i finalen.

– Han har en väldigt viktig roll i det här spelet som Edsbyn spelar. Han ligger framför försvaret lite som en spindel i det defensiva spelet. Han är stor och har en otrolig bredd, vilket gör att han kan fånga upp mycket spelare där och hjälpa backlinjen otroligt mycket. Han får en viktig roll i att kunna stå emot Villas anfallsspel och sätta lite press på dem. Det blir en jättenyckel, säger Årets Man i svensk bandy 1990.

För Villas del menar Jonsson att en av flera nycklar är att Erik Säfström kommer upp i den högsta nivå han kan spela på.

– Jag tycker han har varit lite sådär den här säsongen, men i den femte semifinalen var han ändå någon typ av tunga på vågen. Jag känner att han är en sådan spelare som behöver vara bra för att laget ska nå de här riktiga topparna, säger “Lillis” och fortsätter med nästa Villa-nyckel:

– Martin Karlsson är ju… Martin Karlsson, skrattar han.

– Han är alltid bra! Det behöver man inte ens fundera på. Han är så oerhört viktig för Villas spel och att han sätter igång de andra.

I Ludvig Johanssons eventuella frånvaro pekas även liberon Martin Johansson ut som en central pusselbit för att västgötarnas försvarsspel ska sitta ihop som sig bör. I den femte semifinalen vikarierade Petter Björling som vänster. Samme Björling som gjorde två mål i SM-finalen mot AIK i fjol.

– Det som har gjort Edsbyn så vassa mot AIK är att deras tre centrala försvarare sitter ihop där bak. De är inte så mycket ute vid sargerna, utan de sitter ihop som med ett gummiband och det är ju lika viktigt för Villa. Petter klarade det riktigt bra i semin och han har fått spela en väldigt viktig match nu i den rollen, men Martin Johansson blir ju alltjämt väldigt viktigt för att hålla ihop allting där. De har spelat med samma försvar under lång tid och var och en vet hela tiden vad den andra gör. Nu är det en halvny komponent där och det skulle kunna strula till det litegrann, vilket gör Martins roll ännu viktigare, säger den fyrfaldige VM-guldvinnaren.

Villa Lidköping är regerande svenska mästare, tog tre av fyra möjliga poäng mot Edsbyn i grundserien, slog “Byn” i finalen av Svenska Cupen och vann grundserien. Trots det så lutar “Lillis” åt andra håller när han tillslut ska avlägga dom över hur SM-finalen slutar.

– Jag tror Edsbyn åker hem till Hälsingland med guldet igen. Det känns som att de är harmoniska, att de har mycket energi och utifrån semifinalerna tycker jag nog ändå att det hackar för mycket i Villas spel. Det skulle visserligen inte förvåna mig om det blir förlängning i den här matchen, säger han och kovänder därmed från semifinaltipset där han trodde att “Byn” skulle åka ut mot AIK.

– Ja, precis (skratt). Det är helt sjukt utifrån vad jag har sett under säsongen. De har inte sett speciellt bra ut. De har sett ut att vara tömda på energi och de har hamnat lite fel, men de har ju någonting. De knyter ihop det och hittar ett vägvinnande spel. Samtidigt är det klart att de har haft lite flyt också, som med AIK:s hörnor, men bra lag har ju flyt.

– Det är många som har varit med länge, i många finaler, både på spelar- och ledarsidan. Det tror jag ger dem en stor trygghet att de vet hur de ska skruva på saker och ting. Jag tror att de kommer gå ut med en oerhört stor glädje på lördag. Pressen är större på Villa än vad den är på Edsbyn. Bara att ta sig till final är väldigt bra gjort av det här Edsbyn-laget, så de kan spela rätt avslappnat och det är man bra på.

Lördagens herrfinal startar 16.30 på Studenternas IP i Uppsala.

Köp dina biljetter till finalen här >>

Inte möjlighet att vara på plats? Se matchen på SVT Play >>

Foto: Team Sören/Fabbe

Text: Martin Gustafsson – Martin@elitserien.se