22 jan Legendarens fokus – att öka barnens trygghet
Han har en av de tyngsta meritlistorna i svensk bandys historia, men det är inte bara på isen som Stefan “Lillis” Jonsson gör skillnad. Nu står han främst i ledet för Västerås SK:s samhällsengagemang “Schysst Framtid”.
Efter en 27 år lång elitkarriär kan Ljusdalssonen Stefan “Lillis” Jonsson blicka tillbaka på hela sex SM-guld med Västerås SK och fyra VM-guld med det svenska landslaget, men även efter spelarkarriären har Årets Man i svensk bandy 1990 fortsatt att göra skillnad för VSK. Numera är han ansvarig för klubbens samhällsengagemang “Schysst Framtid”, vars mål är att ge alla barn förutsättningar till en bra uppväxt.
– VSK har alltid velat vara en del av samhället och det här började med ett samarbete med ICA, där vi hade ett antal aktiviteter ute i vissa områden av Västerås för ett några år sedan. Vi skapade som en ungdomsgård i fyra olika områden under en vecka där barnen fick prova på en rad olika idrotter. Vi gav barn och ungdomar någonstans att hänga under sommarlovets första vecka, berättar “Lillis” passionerat.
– I samband med det så var Tommy Söderberg, tidigare förbundskapten i fotboll, på ICA och fanns med i det här. Han tyckte att vi skulle titta på vad de gjorde i Uppsala, där de hade någonting som hette “Schysst Framtid” och gjorde sådana här saker samt var ute i skolorna. Vi insåg att det var precis så vi ville jobba, så vi fick kopiera det nästan rakt av.
Genom åren har konceptet både växt och utvecklats, men fokuset ligger alltjämt på att skapa en bra miljö för barn och ungdomar i skolan, på fritiden och att förse dem med bra förebilder.
– Schysst Framtid har egentligen två ben. Det ena är de aktiviteter vi arrangerar för barn och ungdomar, där vi bland annat har arrangerat ett stort Valborgsfirande tillsammans med Citysamverkan med aktiviteter för hela familjen. Vi hade även Sveriges största ungdomsgård där vi fyllde hela ABB Arena med aktiviteter. Det viktiga är ju att allting är gratis för barnen, konstaterar Jonsson.
– Den andra delen är att vi är ute till sjätteklassare och pratar om mobbning, konsekvenserna av det och vad vi kan göra åt det. Där har vi börjat mäta resultat av våra besök, så första gången vi är ute så får de åtta frågor att svara på. Därefter följer ett besök på Prison Island, som är ett typ av Fångarna på Fortet, så att de får göra roliga samarbetsövningar tillsammans och ytterligare en tid efter det så har vi spelarbesök i klassen av våra herr- och damspelare som berättar om hur det är att jobba i lag på elitnivå. Avslutningsvis kommer vi tillbaka efter ytterligare en knapp månad senare och stämmer av samma åtta frågor igen.
“Lillis” menar att det inledningsvis var oerhört svårt att veta vilka förväntningar som var rimliga att ha på arbetet, men att de indikationer de fått av de många utvärderingarna har överträffat det mesta de kunnat drömma om.
– När vi sedan tittar på resultaten vi får så säger hela 80 procent att de upplever ett bättre klimat i klassen. Det är färre som har ont i magen när de går till skolan och samtliga lärare vittnar om att de tycker att det är bra. Det är underbart att få den feedbacken, säger han.
– Att 80 procent av eleverna tycker att det har blivit en bättre stämning i klassen under de cirka tre månader som vi har varit där är så klart helt fantastiskt. Kan vi påverka så att det blir ett mycket bättre skolklimat så känns det givetvis jättebra. De här enkäterna visar att det är färre som har ont i magen när de går till skolan och vi stöttar ju även lärarna, så de tycker också att det är ett bra initiativ.
Sedan arbetet initierades 2014 så har väldigt stora mängder barn i Västerås och Hallstahammars Kommun fått grönvitt besök i klassrummen och även bjudits in till en lång rad aktiviteter utanför skoltid.
– Vi brukar hinna med ungefär 50 stycken klasser under ett läsår, så det motsvarar cirka 1 500 barn som i träffar i skolan. Sedan var det cirka 4 000 barn på Sveriges största ungdomsgård senast vi kunde genomföra den (2019 reds. anm.), säger 56-åringen.
En viktig del av satsningen är engagemanget från förebilderna själva, spelarna i föreningens båda representationslag. Ett engagemang som “Lillis” beskriver som nästintill fläckfritt.
– Jag tycker att vi har spelare som engagerar sig och spelare i Västerås är nog rätt vana att vara ute på diverse saker. Det är aldrig någon diskussion. De ställer upp på ett fantastiskt sätt på allt vi gör och många gånger får de mycket energi själva av att vara ute och träffa barnen. De är bra på det och det är en naturlig del i den här föreningen, säger han.
Hur betydelsefulla är då insatser likt dessa i våra skolor? Enligt VSK-ikonen pekar relevanta siffror mot att behovet av att motarbeta mobbning och psykisk ohälsa i skolan är enormt i dagens samhälle.
– Det görs stora undersökningar på barnens välmående i skolan och när det kommer till mobbning så har det gått ifrån att 12,9 procent kände sig utsatta för fyra år sedan till att 19,6 procent gjorde det i fjol. Det är givetvis inte bra och de för ju med sig rätt mycket psykisk ohälsa. Dels är det ett lidande för individen och de som är runtomkring, men även för samhället i stort, säger han och betonar vikten av Schysst Framtids starka lokala förankring.
– Vi får bra respons från våra samarbetspartners också. De tycker att det är ett bra initiativ för det här blir ju lokalt. Pengarna som satsas i det här kommer ju de lokala ungdomarna till gagn.
2020 var dock ett år som “Lillis”, precis som många andra, gärna vill glömma. Pandemin stoppade stora delar av verksamheten för “Schysst Framtid” och besöken ute i skolorna blev få. Dessutom tvingades föreningen inse att det inte var helt enkelt att digitalisera och anpassa uppsökande verksamhet för barn och unga.
– Vi har haft svårt att lösa det här i år överhuvudtaget. Det här bygger ju mycket på att vi är ute och har dialog med klasserna. Det är inte någon föreläsning och därför har det känts jättesvårt att göra det digitalt eller på något annat sätt. Det har inte riktigt fungerat, berättar Stefan.
– Det vi har sagt nu är att skolorna ska se oss mer som vikarier, så nu har de börjat säga att vi är välkomna ut igen. Vi hoppas kunna köra igång igen, men tyvärr har vi haft väldigt svårt att hitta nya vägar under året. Det är likadant med de andra aktiviteterna. 4 000 barn i ABB Arena fungerar liksom inte.
Har det funnits någon rädsla eller oro över att projektet ska tappa för mycket fart för att kunna fortsätta på samma sätt även efter pandemin?
– Nej, men det vi har varit oroliga för är att våra samarbetspartners betalar för att vi ska vara ute i skolorna och så kan vi inte vara det. Vi har väl varit lite oroliga för vad de ska säga, men de har förstått situationen.
– Vi vet ju att den här pandemin garanterat inte har gjort att barnen mår bättre, så det är klart att vi känner att vi vill ut och göra någonting. Det är många som har det tufft hemma, så det är väl kanske den största oron. Det finns barn som far illa och det är ju dem som behöver våra insatser mest.
Det är inte helt enkelt att prata framtid och utveckling mitt i brinnande pandemi, men en sak tycks i alla fall vara klar. Stefan “Lillis” Jonsson och Västerås SK vill fortsätta utveckla sitt samhällsengagemang, “Schysst Framtid” och förbättra tillvaron för stadens barn och unga.
– Vi vill göra fler aktiviteter och vi har även diskuterat att vi ska följa eleverna på ett annat sätt. Vi kanske ska göra det här i fjärde klass, sjätte klass och i åttonde klass för att få naturliga uppföljningar. Då krävs det dock armar och ben och det behövs resurser, men vi håller på att diskutera hur vi ska kunna genomföra det. Så fort vi får möjlighet så ska vi igång med en skola och testköra lite i fjärde klass. Det är nog det naturliga nästa steget för att utöka det här, avslutar legendaren.
Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se
Foto: VSK Bandy.