Lagen och spelarna som överraskat

Vi tog hjälp av fyra bandyexperter för att analysera Elitserien på tre punkter: 1. Har årets serie blivit som vi förväntade oss? 2. Varför är Elitserien så jämn? 3. Spelare som överraskat oss extra?

Vi tog hjälp av fyra bandyexperter för att analysera Elitserien på tre punkter:
1. Har årets serie blivit som vi förväntade oss?
2. Varför är Elitserien så jämn?
3. Spelare som överraskat oss extra?

Experterna har många års erfarenhet av bandy – och har bevakat årets Elitserien från både pressläktare och åskådarplats:

• Mattias Bladh, frilansande sportjournalist sedan 2004 och grundare av Sveriges största bandyblogg, Bandyfeber.com.

• Kenth Hultqvist, spelare i bl a Vetlanda och Boltic samt förbundskapten i sex år.

• Kjell Anderstedt, sportjournalist och f d radiochef som i år kommenterar på Bandyplay.se.

• Lasse Sandlin, sportkrönikören som jobbade på Aftonbladet i 41 år och som nu följer Elitserien från läktaren.

Är årets serie som du förväntat dig?

Mattias Bladh:
– Nej, inte helt. Framför allt har Västerås och Vetlanda gått sämre än förväntat. Vetlanda har ett utvecklingsbart lag som snarare gått tillbaka i utvecklingen. Jag tror inte att VBK tar åttonde platsen, utan Bajen håller undan. Kanske att Villa gått något bättre än förväntat, det är mycket klass i laget.
– VSK har två raka guld, och kanske finns det en mättnadskänsla i laget den här säsongen.

Kenth Hultqvist:
– Spelmässigt har det varit jämnare. Jag trodde att de lag som skulle ligga i botten skulle vara sämre, inte minst Tellus där man ofta undrar ”hur går det till?” De har stått upp bättre än jag trodde.
– Tyngden har fördelats mellan lagen på ett annat sätt.
– Västerås har inte slagit på alla cylindrar än, det ska till mer saker för att de ska tända.

Kjell Anderstedt:
– Den roligaste serien på länge med många skrällar och överraskningar. Tillberga slår storebror VSK, Sirius slår Vänersborg och så har det sett ut i fler matcher. Det sades innan att det skulle bli bästa elitserien hittills, men spelmässigt vet jag inte.

Lasse Sandlin:
– Nej, den är jämnare än jag trott. Beviset på jämnhet är när åttondelaget Bajen spelar jämnt med serieledaren Villa.

Varför är Elitserien så jämn?

Mattias Bladh:
– Många trodde ju på förhand att det skulle vara jämnt. Om inte topplagen har 100 procent fokus känns det som att de kan få stryk av åttonde laget. Sirius på 100 procent slår ju Vänersborg hemma. Mellan lag ett och åtta serien är det jämnt.
– Bandyn utvecklas hela tiden och lagen är så bra defensivt, så det är svårare att vinna bandymatcher idag.  Trupperna har blivit jämnare överlag.

Kenth Hultqvist:
– Tyngdfördelningen har ändrats och lagen har blivit bättre. De bästa spelarna är nu i Sverige och de har fördelats på ett gäng lag.
– Villa har fortsatt med sin utveckling och drivs av att vinna. SAIK har blivit ännu bättre och Bollnäs fått ännu mer tyngd, Edsbyn har överraskat enormt där de bytt spelsystem. LAGET Broberg har tagit ett kliv till. De ryssar som kommit hit har gjort att Vänersborg kan slå vilka som helst.

Kjell Anderstedt:
– Det beror på att flera förväntade topplag har letat efter formen, som VSK och Hammarby och till viss del SAIK. Och lagen i nedre regionen har spelat över förväntan. Villa har motsvarat förväntningarna bäst, men knappast de andra.  Elva lag har chans att gå till slutspel.
– Ett slutspel kan därför bli oerhört ovisst, och det känns spännande.

Lasse Sandlin:
– Vet inte. Trodde ca fyra-fem lag inklusive Vänersborg skulle vara i toppen. Det kommer nya spelare hela tiden som tar för sig bra.

En spelare som du är extra förtjust i hittills?

Mattias Bladh:
– Jag gillar Tuomas Määttä i Edsbyn. Inte samma klass som Löfstedt och Esplund, men svår att läsa, bryter mönster och vågar mycket. Känns som att han kan bli riktigt, riktigt bra. Visat i enstaka matcher att han är en enorm talang.

Kenth Hultqvist:
– Tuomas Määttä i Edsbyn. En ung kille från Finland som tar tag i spelet, har ett rörelsemönster som är moget och har fått mandat att ta tag i spelet.
– Johan Löfstedt i Vetlanda med sitt långa spel – han är punktmarkerad konstant men gör ruggiga grejer.

Kjell Anderstedt:
 Udda spelare som varit rolig att se: Martin Krigh i Tellus. Han sticker ut med sitt härliga skägg, men är också en spelare som är tuff, robust och har oerhört stor betydelse för sitt lag.
– Markus Kumpuoja i Sirius är också en väldigt härlig spelare.

Lasse Sandlin:
– Jag är förtjust i många Villa-spelare, t ex Daniel Andersson som vickar sig förbi spelare som gamle hockeyspelaren Charlamov.
– Även Joakim Andersson i Vetlanda, han öser in mål.

Foto: Hannah Gustavsson