Klassikermöte och storfavoriter – Kvartsfinalklart på herrsidan

Under onsdagen avslutades herrarnas åttondelsfinaler och redan under fredagen inleds kvartsfinalserierna. Matcher där det är som upplagt för stor dramatik och högkvalitativ bandy.

Bildtext: Senast Västerås och Sandviken möttes i slutspel, 2017, vann SAIK med 3-2 i matcher.

Under onsdagskvällen blev det klart att det blir Sirius och Motala som går vidare från åttondelsfinalerna i herrarnas slutspel. Det blåsvarta Uppsala-laget vann även det andra mötet med Vetlanda BK, medan östgötarna lyckades vända ett tvåmålsunderläge mot IFK Vänersborg till avancemang tack vare fler gjorda bortamål.

– Det är ju en helt annan match än det var i Vänersborg. Det var mycket vind och sträv is. Vi vet att vi är bra hemma. Vi är trygga i framför allt vår defensiv och trivs på vår lilla plan och det kändes inte som att Vänersborg var det. Vi kändes hetare från start, sade Motala-stjärnan Albin Rohlén till Bandypuls efter 2-0-segern.

Redan under fredagskvällen inleds kvartsfinalspelet och för IFK Motala väntar där tuffast möjliga motstånd i form av de regerande svenska mästarna, tillika grundseriesegrarna, Villa Lidköping BK. Lagen spelade oavgjort på K-Bygg Arena i den sista omgången av Elitserien Herr i lördags och sedan Motala återvände till Elitserien 2017 är det, tillsammans med en ytterligare oavgjord match, det bästa resultat man fått med sig mot Villa.

– Vi vet att de är riktigt bra så vi får försöka putta in alla energi vi kan här imorgon (läs; torsdag) och ladda inför det. Ska man vara helt ärligt så finns det ju ingen som tror på oss i den kvartsfinalserien men vi ska göra vad vi kan. Sätter vi defensiven och trycker dit de lägena vi får så har vi så klart chansen, sade Rohlén till Bandypuls.

För Sirius del innebär avancemanget att de nu kommer att ställas mot Edsbyns IF i kvartsfinalen. Lagen vann varsitt möte, respektive hemmamöte, i grundserien och även om de svenska mästarna från 2020 kan ses som stora favoriter så har Sirius faktiskt tagit poäng i tre av lagens sex senaste möten.

– Svårt motstånd men vi ska göra så gott vi kan. Vi har slagit dem här hemma och har en bra bild av hur vi ska göra mot dem. Smäller det rätt för oss kan vi definitivt hota dem i några matcher, sade Sirius Nils Bergström till Bandypuls. efter onsdagens 5-3-seger hemma mot Vetlanda.

I de två kvartsfinalserier som varit klara sedan tidigare ställs AIK mot Broberg/Söderhamn och Västerås mot Sandviken. I den förstnämnda jagar Broberg revansch efter att ha förlorat båda grundseriemötena med AIK den här säsongen. Matchserien blir även en duell mellan tvåan och trean i Elitseriens poängliga, Erik Pettersson och Martin Söderberg. Att fjolårsfinalisterna AIK är en förhandsfavorit med många ess i sina rockärmar är dock ingen nyhet för Brobergskaptenen Adam Wijk.

– Helt oväntat var det inte att AIK skulle välja oss. Det blir häftiga matcher. Vi hade fått tufft motstånd oavsett och det blir en rolig utmaning. De har några riktiga spetsspelare som vill tugga och köra mycket i oss. Defensiven kommer bli oerhört viktigt för oss. De har bra skytte också. Vi har lite att fundera på fram till på fredag, sade han till Bandypuls efter att slutspelsvalen var gjorda.

Sista kvartsfinalserien ut är en riktig klassiker. För 22:a gången genom tiderna är det nämligen dags för Västerås SK och Sandvikens AIK att drabba samman i slutspelssammanhang. Lagen har däribland mötts i inte mindre än nio SM-finaler och nog är chansen överhängande att riskväg 56 kommer att fyllas med entusiastiska och spända bandysupportrar inför matcherna fem för att heja fram sitt lag till ett prestigefyllt avancemang.

Grönvita VSK blickar nog också hellre tillbaka mot många klassiska guldfiranden efter segrar mot SAIK snarare än att minnas mötena i nutid. Faktum är att de mesta mästarna bara har vunnit ett av de 13 senaste mötena lagen emellan i Elitserien och när lagen senast möttes i slutspel, kvartsfinalen 2017, vann Sandviken en helt galet spännande matchserie med 3-2 i matcher.

– Det är klart att man har hört att det varit hett genom åren. Samtidigt så är det många bra lag, så man vet att Sandviken kommer man stöta på förr eller senare. Det blir kul. Man vill ha bra matcher direkt, och det kommer det bli, sade VSK-mittfältaren Jesper Jonsson när slutspelslottningen var genomförd.

SÅ SPELAS SLUTSPELET

KVARTSFINALER

(bäst av fem matcher)

Kvartsfinalerna spelas med start fredagen den 25 februari enligt följande:

Kvartsfinal 1: 
Villa Lidköping–IFK Motala
Kvartsfinal 2: 
Västerås–Sandviken
Kvartsfinal 3: AIK–Broberg/Söderhamn
Kvartsfinal 4: Edsbyn–IK Sirius

SEMIFINALER

(bäst av fem matcher)

Semifinal 1: Vinnaren i kvartsfinal 1–Vinnaren i kvartsfinal 2.

Semifinal 2: Vinnaren i kvartsfinal 3–Vinnaren i kvartsfinal 4.

SM-FINAL

Vinnaren semifinal 1–Vinnaren semifinal 2.

Finalen spelas lördagen den 19 mars på Studenternas IP i Uppsala. Köp dina biljetter här.

SE HELA SLUTSPELSSCHEMAT HÄR

SE HELA SLUTSPELET PÅ SPORTBLADET PLAY

Foto: Stefan Lindgren (arkiv)

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se