Klart: Svenska Cupen Herr stannar i Lidköping

För 18:e året i rad arrangeras i höst Svenska Cupen för herrar och det är den tolfte raka upplagan som spelas i Sparbanken Lidköping Arena.

Det är sedan många år tillbaka tradition att Svenska Cupen Herr spelas i månadsskiftet september/oktober. I höst är det dags för Villa Lidköping BK och Sparbanken Lidköping Arena att, tillsammans med Svenska Bandyförbundet och Föreningen Svensk Elitbandy, stå som arrangör för cupen för tolfte året i rad. Matcherna spelas över 2×30 minuter och de två bästa lagen i de båda fyrlagsgrupperna tar sig därefter vidare till semifinal.

– Att Svenska Cupen Herr åter igen spelas i Lidköping känns som ett tryggt beslut grundat på att cupen tidigare år har arrangerats där på ett proffsigt sätt, säger Anna-Karin Larsson, tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet.

– Ja, Svenska Cupen är ju startskottet för tävlingssäsongen på herrsidan och det är alltid en lika häftigt pirrande känsla i magen när en ny säsong ska dra i gång på allvar. Arrangemanget håller högsta klass och titeln är åtråvärd, så det betyder mycket för våra klubbar att få vara där, säger Per Selin, ligachef för Svensk Elitbandy 

Beskedet att Svenska Cupen Herr stannar i Lidköping och att Villa Lidköping Bk har fått fortsatt förtroende gläder också Villa Lidköping BKs ordförande Rogher Selmosson som betonar att klubben tillsammans med Lidköpings kommun och övriga samarbetspartners kommer att arbeta för en så proffsig helg som möjligt för alla.  

Överens om att upplägget kan förändras 

Under flera år har Svenska Cupen Herr spelats i samma format. Det finns dock önskemål att gruppspelsmatcherna spelas under en längre period och där finalspelet sedan spelas under en helg. Det finns även önskemål om att samtliga matcher spelas 2×45 minuter. Anna-Karin Larsson, tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet, säger att man från förbundets sida är redo att utveckla cupen och ta den till nästa nivå som till exempel skulle kunna innebära att slutspelen för Svenska Cupen herr och dam arrangeras på samma arena under samma helg.

– Även vi som klubb ställer oss bakom att utveckla turneringen så att fler lag kan delta under en längre period. Detta skulle höja turneringens status till en högre nivå. Den kan sedan, som sagt, avslutas med ett finalspel för både dam- och herr under samma helg, säger Rogher Selmosson, ordförande i Villa Lidköping BK.

– Där är vi överens. Förhoppningen är att framöver kunna genomföra ett nytt format på cupen så att alla våra klubbar ska kunna tävla om cuptiteln, avslutar Per Selin, ligachef för Svensk Elitbandy.

Gruppindelningen i Svenska Cupen:

Grupp A

Villa Lidköping BK

Västerås SK

Broberg/Söderhamn IF

IK Sirius

Grupp B

AIK Bandy

Edsbyns IF

Sandvikens AIK

IFK Motala

Spelschema:

Fredag 30/9

12.00 Villa Lidköping BK – Västerås SK (A)

14.00 Broberg/Söderhamn IF – IK Sirius (A)

15.45 Edsbyns IF – IFK Motala (B)

ISVÅRD

18.15 AIK – Sandvikens AIK (B)

20.00 IK Sirius – Villa Lidköping (A)

21.45 Västerås SK – Broberg/Söderhamn IF (A)

Lördag 1/10

10.00 Edsbyns IF – Sandvikens AIK (B)

12.00 IFK Motala – AIK (B)

13.45 Västerås SK – IK Sirius (A)

ISVÅRD

15.45 Villa Lidköping BK – Broberg/Söderhamn IF(A)

17.30 Sandvikens AIK – IFK Motala (B)

19.15 AIK – Edsbyns IF (B)

Söndag 2/10

09.00Semifinal 1:A:1 – B:2

11.00 Semifinal 2: B:1 – A:2

16.00 FINAL: Vinnare semifinal 1 – Vinnare semifinal 2

Foto: Team Sören/Fabbe